Τις διάφορες μορφές ηλεκτρονικής απάτης στις οποίες προβαίνουν οι κυβερνοαπατεώνες καπηλευόμενοι τις ανάγκες των πυρόπληκτων επισημαίνει, μιλώντας στην ΕΡΤ, η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Κέλλυ Ιωάννου. «Θέλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και όχι τόσο ευκολόπιστοι διαδικτυακά», τονίζει.
Όπως λέει η κ. Ιωάννου:
«Οι κυβερνοαπατεώνες είναι ευκαιριακοί εγκληματίες. Εν μέσω πανδημίας καπηλεύθηκαν τις συνθήκες για να φτιάξουν νέων ειδών απάτες. Το ίδιο κάνουν και τώρα, με την τραγωδία των πυρκαγιών που βιώνουμε…
Βλέπουμε ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά ψεύτικα προφίλ, είτε από μεμονωμένους χρήστες, είτε από κάποιους σεσημασμένους, και με το πρόσχημα βοήθειας στους πυρόπληκτους, λένε πως διαθέτουν την τάδε περιουσία, το τάδε διαμέρισμα, αλλά ζητούν βοήθεια από τους χρήστες του διαδικτύου, για να φιλοξενήσουν 4-5 οικογένειες και λένε βάλτε μου χρήματα στον τάδε λογαριασμό. Αυτή είναι η μια μορφή απάτης.
Η δεύτερη είναι ότι κάποιοι επιτήδειοι πηγαίνουν κάτω από τις δημοσιεύσεις όπου ο κόσμος πραγματικά συγκινεί με την αλληλεγγύη που επιδεικνύει όλες αυτές τις μέρες, και γράφουν «αν γνωρίζετε οικογένειες ή οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια, εμείς προσφέρουμε δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο και στείλτε μας για περισσότερες πληροφορίες στον τάδε αριθμό» (συνήθως σε whatsapp ή σε viber). Προσοχή, δεν παίρνουμε δάνεια, όσο εξωφρενικά χαμηλά και να είναι τα επιτόκια, από αγνώστους στο διαδίκτυο!
Και τέλος, μπορεί κάποιος να μας βάλει χωρίς τη συγκατάθεσή μας σε μία ομάδα όπου κάποιος γράφει για παράδειγμα βάλτε χρήματα στον τάδε λογαριασμό, για την τάδε φίλη μου που είναι πυρόπληκτη. Χρειάζεται ενδελεχής έρευνα προτού κάνουμε οτιδήποτε! Το πρώτο χαρακτηριστικό μιας απάτης που έχει να κάνει με δωρεές είναι αυτή η αίσθηση του κατεπείγοντος, ότι τώρα πρέπει να το κάνεις. Κάνουμε λοιπόν έρευνα, εμπιστευόμαστε τους επίσημους οργανισμούς που γίνονται οι φιλανθρωπίες, παίρνουμε τηλέφωνο και δεν κοιτάμε τα μεμονωμένα καλέσματα.
Να είμαστε προσεκτικοί και στο λεγόμενο spoofing. Τι σημαίνει αυτό; Κάποιοι μπορεί να καπηλεύονται και τα ονόματα μεγάλων οργανισμών που συλλέγουν δωρεές, προκειμένου να βάλουμε χρήματα στον λογαριασμό τους. Οπότε, μία είναι η λύση: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κάθε φορέα για τη διασταύρωση των στοιχείων».
Πηγή: ΕΡΤ