Αντιμέτωπος με μια απαράδεκτη κατάσταση και ένα θέαμα που μόνο σε νοσοκομείο δεν παραπέμπει, βρέθηκε ασθενής χθες Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Τα περιστέρια θεωρούνται «αστικά παράσιτα» όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια.
Οι ακαθαρσίες τους δεν προκαλούν μόνο αντιαισθητική βρωμιά αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, καθώς αποτελούν εστία πολλών μικροβίων και μυκήτων. Η μολυσματική τους δύναμη, δε, σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας.
Δυστυχώς, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, που παρουσιάζει το ρεπορτάζ του TirnavosPress.gr, αφού έχει αναδειχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν και από άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Γίνονται προσπάθειες από τους υπευθύνους με απωθητικά περιστεριών αλλά αυτά βρίσκουν χώρους και τρυπώνουν.
Οι ακαθαρσίες τους έχουν «σημαδέψει» μπαλκόνια, κλιματιστικά, φωταγωγούς στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σ’ άλλες περιπτώσεις τα περιστέρια κυκλοφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θαλάμους ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές ασθένειες ή ιούς που μπορεί να μεταφέρουν.
Μπορούν τα περιστέρια και γενικά τα πτηνά να μας αρρωστήσουν;
Ακάρεα περιστεριών, ασθένειες περιστεριών και ασθένειες πτηνών είναι τα θέματα που αναπτύξουμε σε αυτό το άρθρο. Τα περιστέρια και γενικά πτηνά με το φτέρωμα τους, τα ούρα, τα περιττώματα, τις φωλιές, γίνονται φορείς ασθενειών και παρασίτων για τον άνθρωπο.
Τα περιστέρια είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδουν μία σειρά από μολύνσεις από μικρόβια και ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα όπως, εγκεφαλίτιδες και πνευμονίτιδες.
ακάρεα, τσιμπούρια, ψείρες, εγκεφαλίτιδα, ασθένεια των πνευμόνων, σαλμονέλα, καντιντίαση, κρυπτοκοκκίαση, E.coli και χλαμυδίωση .
Τι είναι τα ακάρεα περιστεριών.
Το «ακάρεα περιστεριών» είναι το συλλογικό όνομα που χρησιμοποιείται για διάφορους τύπους ακάρεων που είναι παράσιτα διαφορετικών ειδών πουλιών όπως τα περιστέρια, τα σπουργίτια και τα πουλερικά. Είναι μικροσκοπικά μικρά αραχνοειδή σε σχέση με τα τσιμπούρια και τις αράχνες. Αυτά τα ακάρεα των πτηνών βρίσκονται σε μικρούς αριθμούς, κοντά σε πουλιά. Τις φωλιές τους και τα σπίτια πουλερικών. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η αποικία τους μπορεί να αυξηθεί σε χιλιάδες.
Τα ακάρεα περιστεριών τρέφονται με το αίμα, το δέρμα και την κερατίνη των πουλιών. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι ξενιστές κοντά, τα ακάρεα μπορούν να εισχωρήσουν σε ένα σπίτι για να αναζητήσουν φαγητό και να τσιμπήσουν τούς ανθρώπους και ζώα .
Τα ακάρεα των πτηνών προτιμούν ζεστές και υγρές συνθήκες και συνήθως ζουν πολύ κοντά σε περιοχές φωλιάσματος περιστεριών . Μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις για να φθάσουν σε φαγητό εάν η φωλιά δεν τους παρέχει τέτοια. Μέσα στο σπίτι, τα ακάρεα περιστεριών έλκονται συνήθως προς τα παράθυρα και τις οροφές. Μόλις μπουν μέσα, τα ακάρεα θα εισχωρήσουν σε υφάσματα, ρωγμές και ρωγμές για να γεννήσουν τα αυγά τους
Μπορούν τα ακάρεα πουλιών να ζουν σε ανθρώπους ή κατοικίδια;
Τα ακάρεα των περιστεριών είναι αρκετά προσαρμόσιμα και μπορούν να μολύνουν μια ποικιλία θηλαστικών,
- όπως ποντίκια,
- αρουραίους,
- ακόμη και γάτες,
- σκύλους και άλλα κατοικίδια ζώα.
Οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς ακόμα και αν δεν υπάρχουν φωλιές κοντά, επειδή τα ακάρεα μπορούν ακόμα να ταξιδεύουν με άλλα ζώα και τελικά καταλήγουν στο σπίτι σας. Το άκαρι περιστεριών θα δαγκώσει τους ανθρώπους εάν δεν υπάρχουν κατάλληλοι ξενιστές, αλλά συνήθως, το έντομο δεν μπορεί να επιβιώσει μόνο στο αίμα μας.
Ασθένεια των πνευμόνων (ιστοπλάσμωση)
Η ιστοπλάσμωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον μύκητα Histoplasma capsulatum. Αυτός ο μύκητας βρίσκεται στο έδαφος, ιδιαίτερα γύρω από μέρη όπου συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων περιστεριών ή νυχτερίδων.
Η ιστοπλάσμωση είναι μια από τις ασθένειες περιστεριών, συνήθως λαμβάνεται με την αναπνοή μυκητιακών σπόρων από το έδαφος που έχει μολυνθεί από περιττώματα περιστεριών, πουλιων ή νυχτερίδων. Δεν είναι μεταδοτική (δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο).
Οι περισσότερες λοιμώξεις από ιστοπλάσμωση έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα που δεν απαιτούν θεραπεία.
Οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενη αναπνευστική νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή ιστοπλάσμωσης που μπορεί να γίνει χρόνια ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιστοπλάσμωση προκαλεί ήπια συμπτώματα τύπου γρίπης που εμφανίζονται μεταξύ 3 και 17 ημερών μετά την έκθεση στον μύκητα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, βήχα και δυσφορία στο στήθος. Σε αυτές τις ήπιες μορφές, τα περισσότερα συμπτώματα εξαφανίζονται μόνοι τους σε λίγες εβδομάδες.
Πώς αντιμετωπίζεται η ιστοπλάσμωση
Οι περισσότερες περιπτώσεις ιστοπλάσμωσης εξαφανίζονται μόνες τους σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, για χρόνια ή διάδοση ιστοπλάσμωσης, συνιστάται αντιμυκητιασική φαρμακευτική αγωγή. Ο χρόνος που κάποιος πρέπει να λάβει θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και την ανοσοποιητική κατάσταση του ατόμου. Κανονικά η πορεία της θεραπείας κυμαίνεται από τρεις μήνες έως ένα χρόνο.
Πρόληψη της ιστοπλάσμωσης
Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες της ιστοπλάσμωσης. Η επανεμφάνιση είναι δυνατή, ωστόσο, ειδικά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, είναι σημαντικό να λάβετε προφυλάξεις για να αποφύγετε τη μόλυνση στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή δραστηριοτήτων ή θέσεων εργασίας που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα έκθεσης στον μύκητα.
Μπορεί να επηρεάσει άλλα θηλαστικά όπως τις γάτες και τα σκυλιά, αλλά αυτά τα ζώα δεν μεταφέρουν την ασθένεια στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα. Τα σκυλιά, γάτες, και άλλα θηλαστικά αναπτύσσουν συμπτώματα κυρίως λόγω μολύνσεων των πνευμόνων με H. Capsulatum.
Η καντιντίαση
είναι μια από τις ασθένειες περιστεριών, μόλυνση από ζύμη ή μύκητα που εξαπλώνεται από περιστέρια. Η ασθένεια επηρεάζει το δέρμα, το στόμα, το αναπνευστικό σύστημα, τα έντερα και τον ουρογεννητικό σωλήνα, ιδιαίτερα τον κόλπο. Είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τις γυναίκες, προκαλώντας κνησμό, πόνο και εκκρίσεις.
Η κρυπτοκοκκίαση
Είναι μια από τις ασθένειες περιστεριών και ασθένειες πτηνών που προκαλείται από μαγιά που βρίσκεται στον εντερικό σωλήνα περιστεριών και ψαρονιών. Η ασθένεια ξεκινά συχνά ως πνευμονική νόσος και μπορεί αργότερα να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα . Δεδομένου ότι οι σοφίτες, οι θόλοι, οι προεξοχές, τα σχολεία, τα γραφεία, οι αποθήκες, οι μύλοι, οι αχυρώνες, τα κτίρια πάρκων, οι πινακίδες, κ.λπ. είναι τυπικοί τόποι φωλιάσματος, ο μύκητας μπορεί να βρεθεί σε αυτές τις περιοχές.
Το St. Louis Encephalitis
Mια φλεγμονή του νευρικού συστήματος, προκαλεί συνήθως υπνηλία, πονοκέφαλο και πυρετό . Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παράλυση, κώμα ή θάνατο. Η εγκεφαλίτιδα του St. Louis εμφανίζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα για άτομα άνω των 60 ετών. Η ασθένεια εξαπλώνεται από τα κουνούπια που τρέφονται με μολυσμένο σπουργίτι σπιτιών, περιστέρια και σπίτια που φέρουν τον ιό της ομάδας Β υπεύθυνο για την εγκεφαλίτιδα του St. Louis.
Η σαλμονέλλωση
Είναι μια από τις ασθένειες περιστεριών και ασθένειες πτηνών που εμφανίζεται συχνά ως « τροφική δηλητηρίαση » και μπορεί να εντοπιστεί σε περιστέρια, ψαρόνια και σπουργίτια. Τα βακτήρια της νόσου βρίσκονται στα περιττώματα πουλιών. Η σκόνη από τα περιττώματα μπορεί να απορροφηθεί μέσω ανεμιστήρων και κλιματιστικών, μολύνοντας επιφάνειες τροφίμων και μαγειρέματος σε εστιατόρια, σπίτια και εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων.
Πηγή: tirnavospress.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις