Η μαθήτρια του 5ου Λυκείου Λάρισας, Μαρία Διανελλάκη, επιλέχθηκε από το σχολείο της να συμμετέχει στην 44η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΕΚΝ, στην πρόσφατη διοργάνωση που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης, κατάφερε να πάρει το «εισιτήριο» συμμετοχής, με άλλους 5 μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, για τη διεθνή συνδιάσκεψη του Ε.Κ.Ν., που θα πραγματοποιηθεί στο Τρόμσο της Νορβηγίας, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Η μαθήτρια μιλάει στο onlarissa.gr για την εμπειρία της και τη διάκρισή της, σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση των νέων.
Μαρία, είσαι μία από τους 6 μαθητές της Βόρειας Ελλάδας, που κατάφεραν να διακριθούν και να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, στην 98η Διεθνή Σύνοδο του ΕΚΝ. Συναισθήματα;
Νιώθω περήφανη. Ιδιαίτερα γιατί το σχολείο μου, το 5ο Γενικό Λύκειο, είναι το μόνο δημόσιο σχολείο της Λάρισας που διακρίθηκε, μεταξύ των πέντε υπολοίπων διακριθέντων ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Επίσης, νιώθω δικαίωση. Αυτή η διάκριση ήρθε ως επιβεβαίωση στην προετοιμασία μου.
Πώς έμαθες για τη δυνατότητα συμμετοχής στη 44η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΕΚΝ;
Από την κα Αρχοντία Γιαννακάκη, η οποία είναι καθηγήτρια Πληροφορικής στο 5ο Γενικό Λύκειο Λάρισας και υπεύθυνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Πόσα άτομα επέλεξε;
Ο μέγιστος δυνατός αριθμός μαθητών που μπορούν να συμμετέχουν ανά σχολείο (τάξεις Λυκείου), είναι δύο άτομα. Από το 5ο Λύκειο Λάρισας, η κα Γιαννακάκη επέλεξε, την Αθανασία Πετσέτα από τη Γ’ Λυκείου και εμένα από τη Β’ Λυκείου.
Θεωρείς ότι ήταν σημαντική η συμβολή της, στην αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας από εσάς;
Πολύ σημαντική.
Γιατί;
Πρώτον γιατί η εγρήγορσή της ήταν καθοριστικής σημασίας, για να μην χαθούν οι προθεσμίες συμμετοχής. Επίσης, υπήρξε ιδιαίτερα οργανωτική κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων της διαδικασίας, και πολύ υποστηρικτική προς εμάς που συμμετείχαμε.
Ας μεταφερθούμε στη συνδιάσκεψη, στη Θεσσαλονίκη. Ποια πιστεύεις ότι ήταν τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας;
Σε προσωπικό επίπεδο, το βίωσα ως ένα βήμα προς την ανεξαρτητοποίηση.
Σε επίπεδο ωφελειών που αποκόμισες από τη συμμετοχή σου στη διοργάνωση;
Η διαδικασία προωθεί σε μεγάλο βαθμό τη συνεργατικότητα, την ομαδικότητα προς την επίτευξη κοινού στόχου, και την οργανωτικότητα, η οποία είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η ομάδα να εργαστεί αποτελεσματικά. Φυσικά, είναι σημαντική η γνώση που αποκόμισα για την ΕΕ, τους θεσμούς της και τις σχετικές με αυτούς, διαδικασίες.
Σημαντικά εφόδια για το μέλλον…
Είμαι σίγουρη πως θα είναι. Πολύτιμη θεωρώ επίσης, την καθημερινή μας αλληλεπίδραση με σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι ήταν παρόντες στη διοργάνωση. Γενικά, ο θεσμός προωθεί έντονα το πρότυπο του ενεργού πολίτη.
Μειονεκτήματα;
Πιθανώς, να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία της κάθε Επιτροπής, για τη σύνταξη του κάθε ψηφίσματος, ενόψει της παρουσίασης αυτού στην Ολομέλεια.
Προσομοιάζει η διαδικασία όπως τη βίωσες, στις πραγματικές συνθήκες των διασκέψεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της Ευρώπης;
Σε σημαντικό βαθμό. Συγκριτικά, είναι πιο απλή και πιο σύντομη. Ωστόσο, είναι μια πιο εξιδανικευμένη εκδοχή της πραγματικής συνθήκης. Όμως ως εμπειρία, εμάς τους μαθητές μας εξοικειώνει απολύτως με την πολιτική πραγματικότητα και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Πόσες Επιτροπές εργάστηκαν στη συνδιάσκεψη;
Δέκα επιτροπές. Συνολικά, συμμετείχαμε 110 μαθητές από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας.
Στο τέλος της διαδικασίας, η κάθε Επιτροπή «παρήγαγε» το δικό της ψήφισμα προς έγκριση;
Ναι. Κάθε ένα από τα οποία έπρεπε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Εγκρίθηκαν τα 9 από τα 10.
Η δομή του ψηφίσματος ποια ήταν;
Οι στόχοι του ΕΚΝ, που εκπροσωπείται από την κάθε Επιτροπή, η παρουσίαση συγκεκριμένων ζητημάτων – προβλημάτων σε σχέση με το θέμα και οι προτάσεις, προς επίτευξη των στόχων.
Οι προτάσεις του κάθε ψηφίσματος ενέχουν υποχρεωτικότητα ως προς την εφαρμογή τους;
Οι προτάσεις έχουν είτε τη μορφή Κανονισμών (Regulations), οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί ως προς την εφαρμογή τους είτε τη μορφή Κατευθύνσεων (Directives), οι οποίες αντίστοιχα είναι προαιρετικές.
Η Επιτροπή σας με ποιο έργο είναι επιφορτισμένη, γενικά;
Αστικές ελευθερίες, δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις (LIBE).
Στη συγκεκριμένη συνδιάσκεψη ποιο θέμα είχατε να διαχειριστείτε;
Ο πρώτος βασικός άξονας αφορούσε στην προστασία των δημοσιογράφων και στην ενδυνάμωση της ελευθερίας της έκφρασης. Ο δεύτερος, στην προώθηση του πλουραλισμού στον χώρο των media.
Μπορείς να αναφέρεις κύρια ζητήματα που εντοπίσατε, σε σχέση με αυτούς τους δύο άξονες;
Η διαφάνεια και δικαιοσύνη ως προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των ΜΜΕ (ειδικά σε ό,τι αφορά τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ΜΜΕ), η αποφυγή της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας σε μιντιακούς ομίλους εις βάρος ΜΜΕ μικρότερης δυναμικής και ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ζητήματα πολιτικής επιρροής και φαινόμενα διαπλοκής, η προστασία των γυναικών και των μειονοτήτων που εργάζονται στον χώρο των ΜΜΕ.
Κατά τη γνώμη σου, ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα, μεταξύ αυτών που εντοπίσατε ως Επιτροπή;
Το φαινόμενο της διαπλοκής.
Τι σημαίνει για σένα διαπλοκή;
Η εξυπηρέτηση πολιτικών, οικονομικών και λοιπών συμφερόντων, μέσα από τον έλεγχο (εμφανή ή μη) των ΜΜΕ.
Γιατί το θεωρείς μείζον ζήτημα;
Γιατί ίσως να είναι η «πηγή του κακού» για μεγάλο αριθμό προβλημάτων που εντοπίσαμε ως Επιτροπή, και σχετίζονται με τη δυσλειτουργία των ΜΜΕ.
Σε σχέση με τις προτάσεις του ψηφίσματός σας, θεωρείς ότι είναι εύκολα υλοποιήσιμες σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ;
Όχι ιδιαίτερα.
Γιατί;
Γιατί σε κάθε χώρα-μέλος, ο βαθμός της πολιτικής επιρροής και διαπλοκής, ποικίλει και είναι διαφορετικής έντασης. Όμως, αυτή η διαφοροποίηση τελικά, δεν επιτρέπει την ομοιόμορφη εφαρμογή του ψηφίσματος σε όλα τα κράτη-μέλη.
Συνεπώς, οι διαφορετικές πολιτικο-κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ανά κράτος-μέλος, παίζουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση του μιντιακού περιβάλλοντος;
Σύμφωνα με την προσωπική μου έρευνα, θεωρώ ότι συσχετίζονται απόλυτα. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στην ελευθερία του τύπου, στην ύπαρξη διαφάνειας, στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, στην ομαλή και ανεξάρτητη λειτουργία των ΜΜΕ, γενικά.
Κατά τη γνώμη σου, ο βαθμός πλουραλισμού των ΜΜΕ και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, «ισοδυναμεί» με ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών;
Πλουραλισμός των ΜΜΕ και ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων ανήκουν στα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από την ΕΕ. Άρα, όσο περισσότερο ένα Κράτος-μέλος σέβεται θεωρητικά και πρακτικά αυτά τα δικαιώματα, τόσο πιο πιθανό είναι, οι θεσμοί της δημοκρατίας να λειτουργούν επαρκώς. Κι αυτό πιστεύω ότι είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η δημοκρατία ανθεί.
Τα προβλήματα και οι συναφείς με αυτά προτάσεις της Επιτροπής σας, αφορούν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ή σε συγκεκριμένα μέλη-χώρες;
Περιθώρια βελτίωσης σε σχέση με τη λειτουργία των ΜΜΕ, υπάρχουν πάντα σε όλα τα κράτη-μέλη. Όμως στις χώρες που βιώνουν έντονα τις παθογένειες, οι βελτιώσεις κρίνονται ως αναγκαιότητα.
Υπάρχει «κοινός παρανομαστής» ως προς τους παράγοντες που συνθέτουν το μιντιακό και δημοσιογραφικό τοπίο σε αυτές τις χώρες;
Μεγάλα ποσοστά ανελευθερίας στην έκφραση των δημοσιογράφων, αναγκαστική εξυπηρέτηση συμφερόντων προς επιβίωση (δημοσιογράφων και ΜΜΕ), οικονομική εξάρτηση αυτών, μεγάλο ποσοστό διαπλοκής, ακραίες μορφές επιθέσεων κατά δημοσιογράφων (μέχρι και δολοφονίες).
Ενόψει της συμμετοχής σου στην 98η Διεθνή Σύνοδο του ΕΚΝ, ποιες είναι οι βασικές σου σκέψεις;
Είμαι σίγουρη ότι θα είναι μια εμπειρία ζωής. Ένα ταξίδι στο οποίο θα έρθω σε επαφή με νέες κουλτούρες και θα γνωρίσω νέους άλλων χωρών.
Κατά τη γνώμη σου, η εγρήγορση των σχολείων και των καθηγητών της χώρας, για τη συμμετοχή των μαθητών σε αυτές τις διοργανώσεις είναι σημαντική;
Πολύ.
Για ποιον λόγο;
Αν και υπάρχει σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι ευκαιρίες μένουν αναξιοποίητες (ειδικά στα δημόσια σχολεία). Θα βοηθούσε επίσης, κάποια εκπαίδευση των καθηγητών, σε σχέση με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, ώστε να συνοδεύουν «ποιοτικά» τους μαθητές σε αντίστοιχες προσπάθειές τους.
Μαρία σ’ ευχαριστώ πολύ. Καλή προετοιμασία για τη Διεθνή Συνδιάσκεψη.
Ευχαριστώ.
Κατερίνα Δημηνίκου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις