Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ρύθμισε με προεδρικό διάταγμα, την αγορά πιστώσεων άνθρακα στη χώρα, με την προσδοκία ότι θα αποφέρει περισσότερα από 100.000 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς.
Το κείμενο θεσπίζει το Εθνικό Σύστημα για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου (Sinare), το οποίο θα συγκεντρώνει τα αρχεία που σχετίζονται με τη διάχυση αυτού του τύπου αερίου, που έχει αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, και την εμπορευματοποίησή του μέσω πιστώσεων.
Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για την υλοποίηση και τον καθορισμό των λειτουργιών αυτού του νέου διοικητικού οργάνου, το οποίο πρέπει να διαθέτει μηχανισμούς ένταξης στη διεθνή ρυθμιζόμενη αγορά.
Το μέτρο απαιτεί επίσης από τα αρμόδια υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Περιβάλλοντος και της Οικονομίας, να παρουσιάσουν τομεακά σχέδια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στα οποία θα τεθούν σταδιακά στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ομοίως, οι οικονομικοί τομείς που επηρεάζονται από το διάταγμα, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών διαρκών αγαθών, χημικών, χαρτιού και πολιτικών κατασκευών, θα έχουν στη διάθεσή τους 180 ημέρες, οι οποίες μπορούν να παραταθούν, για να παρουσιάσουν τα δικά τους έργα επί του θέματος στην κυβέρνηση.
«Δημιουργήσαμε επίσημα την αγορά (διοξειδίου του άνθρακα), αρχίζει να ρυθμίζεται και τώρα συζητείται ένα έργο στο Κογκρέσο για να ολοκληρωθεί η εδραίωση της», δήλωσε η Γραμματέας Παραγωγικότητας και Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Οικονομίας, Ντανιέλα Μάρκες, στο εβδομαδιαία εκπομπή της Πέμπτης του Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. Πριν από αυτό το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα μεταφοράς πιστώσεων μεθανίου, μια άτυπη και εθελοντική αγορά άνθρακα λειτουργούσε ήδη στη Βραζιλία, δηλαδή κανείς δεν αναγκαζόταν να αντισταθμίσει τις εκπομπές του κάτω από ορισμένα όρια.
Τώρα, η κυβέρνηση θέτει τα θεμέλια για την εφαρμογή μιας ρυθμιζόμενης αγοράς άνθρακα, με συγκεκριμένους και υποχρεωτικούς στόχους για ορισμένους βιομηχανικούς τομείς. Η κυβέρνηση Μπολσονάρο, της οποίας η περιβαλλοντική διαχείριση αποτελεί αντικείμενο σκληρής κριτικής για τα υψηλά επίπεδα αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο και για την περικοπή του προϋπολογισμού για τον έλεγχο των οικολογικών εγκλημάτων, υποσχέθηκε να μειώσει τις ρυπογόνες εκπομπές της χώρας κατά 50% έως το 2030 και να επιτύχει ουδετερότητα του άνθρακα έως 2050.
EFEGreen/EFEverde 20 Μαΐου 2022 Μπραζίλια (Βραζιλία)
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος