Την αντίθεση του ΚΚΕ, επί της αρχής, στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» εξέφρασε ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημείωσε την αναγκαιότητα των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, από πλήρως ανεπτυγμένες δημόσιες δομές, πλήρως στελεχωμένες με προσωπικό και εξοπλισμό για να αντιμετωπίζουν με όλα τα μέσα και τις επιστημονικές γνώσεις τις διάφορες περιπτώσεις των ασθενών.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αντί να σχεδιάσει και να στηρίξει τις αναγκαίες δομές, περιορίζει την ευθύνη στη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας με βασικό κριτήριο όχι τις ανάγκες του λαού, αλλά να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός, επισήμανε.
Με το νομοσχέδιο αναθέτει την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας, σε παντός είδους πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, κοινωφελή ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, Ενώσεις Προσώπων, σε μία πανσπερμία δομών.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μη διασφαλίζει το κράτος την ικανοποίηση μιας υπαρκτής λαϊκής ανάγκης παρά μόνο εφόσον και εάν το εκτιμήσουν οι παραπάνω τομείς, κατήγγειλε.
Επισήμανε ακόμα την ανάγκη ενός κεντρικού κρατικού σχεδιασμού με επαρκείς δημόσιες δομές, την ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας για την καταγραφή όλων των περιστατικών σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων πλήρους απασχόλησης, αλλά και την ανάγκη της εκπαίδευσης των υγειονομικών και όσων εμπλέκονται στην ανακούφιση των ασθενών.
Η κυβέρνηση αντί να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δομές, παραπέμπει στα ασφαλιστικά ταμεία, επιβαρύνοντας δηλαδή και πάλι τους ασφαλισμένους.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα του υπουργείου Υγείας, για τις χρονικές παρατάσεις διαφόρων εργαζομένων, επισήμανε ότι δεν προστίθεται νέο προσωπικό, παρά ξαναπροσλαμβάνονται επικουρικοί και συμβασιούχοι, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις. Αυτό αναδεικνύει, σημείωσε, τα επικίνδυνα όρια που βάζει ο καπιταλισμός στη λαϊκή υγεία, που την περιορίζει στα βασικά πακέτα, με τους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους να επιδεινώνονται και να ενισχύεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων.
Καταλήγοντας τόνισε πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι δύο δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν, ή εκείνον με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για δημόσια αποκλειστικά, δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση ή αυτόν που ζούμε σήμερα, με την Υγεία-εμπόρευμα για να πλουτίζει το κεφάλαιο.
«Κουπόνια φαγητού» για να διασκεδάσει την αγανάκτηση του λαού
Ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε και στην τροπολογία της κυβέρνησης για το «market pass», τα κουπόνια φαγητού, αλλά και στις τροπολογίες του ΚΚΕ απαιτώντας από την κυβέρνηση να τις κάνει δεκτές, να τις θέσει σε ψηφοφορία και από τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση.
Κατήγγειλε ότι το μέτρο δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ανακούφιση στον λαό, αλλά προσπαθεί να διασκεδάσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά του, την ίδια ώρα μάλιστα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη.
Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μη μειωθεί η κατανάλωση, η οποία έχει ήδη καταβαραθρωθεί, με τους εργαζόμενους να έχουν μειώσει κατά 50% τις αγορές τους και κατά 67% τις αγορές βασικών αγαθών.
«Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θίγουν τους μηχανισμούς ακρίβειας, ενώ τελικά το κόστος τους το φορτώνεται ο λαός από την άλλη τσέπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις