Μοιράσου το αρθρο!
Πάνω από 650 είναι οι νέοι ασθενείς με καρκίνο την τελευταία διετία στο νοσοκομείο Βόλου, όταν μάλιστα οι συνεδρίες αυξάνονται συνεχώς.
Τα στοιχεία από την ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Βόλου για την τελευταία διετία είναι άκρως ενδιαφέροντα και δείχνουν πως όλο και περισσότερο κόσμος νοσεί λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, του άγχους καθώς και άλλων αιτιών. Σημειώνεται πως σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα καρκίνου.
Το 2021 οι νέοι ασθενείς με καρκίνο που προσήλθαν στο Νοσοκομείο Βόλου για βοήθεια, ανήλθαν στους 333. Εκείνη τη χρονιά οι συνεδρίες με χημειοθεραπείες έφτασαν τις 4.037, ενώ οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία άγγιξαν τις 2.733.
Το 2021 ήταν η χρονιά στο επίκεντρο της πανδημίας, ωστόσο οι καρκινοπαθείς έπρεπε να δώσουν τον δικό τους αγώνα για τη ζωή.
Πέρυσι το 2022 καταγράφηκε αύξηση σε όλους τους δείκτες. Ήταν η χρονιά που η κοινωνία επέστρεφε σταδιακά στην κανονικότητα και τα προβλήματα υγείας από την ελλιπή πρόληψη άρχισαν να εκδηλώνονται όλο και περισσότερο.
Πιο συγκεκριμένα οι νέοι ασθενείς με καρκίνο έφτασαν τους 340, οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία στις 3.478 και οι συνεδρίες για χημειοθεραπείες στις 4.405.
Προκύπτει δηλαδή ότι το 2022 οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία από τους ογκολογικούς ασθενείς που ήθελαν να λάβουν μια βοήθεια ήταν κατά 700 περισσότερες.
Για το 2023 υπάρχουν στοιχεία για τον φετινό Ιανουάριο, όπου οι νέοι ασθενείς με καρκίνο ανήλθαν στους 43 πολύ περισσότεροι από τους αντίστοιχους μήνες των δύο προηγούμενων ετών.
Ο ογκολόγος παθολόγος κ. Γιώργος Ρήγας τόνισε πως ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Φαίνεται μάλιστα ότι επεκτείνεται και στις νεαρότερες ηλικίες κάτω των 40 ετών. Επίσης μετά την πανδημία υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αύξησης των περιστατικών καρκίνου, καθώς ο κόσμος είχε αφήσει την πρόληψη για την υγεία του, που σημαίνει ότι θα προκύψουν προβλήματα.
Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε για την ανάγκη της πρόληψης αλλά και την επέκταση των νέων θεραπειών πως πλέον έχουμε σημαντικές νέες θαρεπευτικές μεθόδους που αυξάνουν τα χρόνια επιβίωσης αλλά και την ποιότητας ζωής. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται η ανοδοθεραπεία και οι στοχευμένες θεραπείες που σύμφωνα με μελέτες συμβάλλουν, ώστε ο ασθενής με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα να μπορεί να ζήσει περισσότερο κατά πέντε χρόνια. Αυτό ισχύει για το 40-60% των περιπτώσεων των ασθενών αυτών και είναι πολύ σημαντικό να συμβαίνει, καθώς αυτοί οι ασθενείς μπορούν να έχουν και μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με το αν λάμβαναν τις πιο κλασικές θεραπείες.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ξανά πως η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού. Είναι σημαντικό σύμφωνα με τις έρευνες πως, όταν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο μπορεί να έχουμε με τις σύγχρονες θεραπείες πιθανότητες ίασης που να ανέρχονται σε ποσοστό 97%. Και αυτό είναι πολύ αξιοσημείωτο δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά μία στις οκτώ γυναίκες σύμφωνα με τις μελέτες.
Οι γιατροί σημειώνουν πως έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες, προκειμένου το νοσοκομείο βόλου να αποκτήσει ένα ογκολογικό τμήμα, οπότε θα λειτουργεί σε 24ωρη βάρδια με κλίνες, και περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ τώρα η Μονάδα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.
Πηγή: εφημερίδα Θεσσαλία