«Η λεγόμενη θρησκευτική διπλωματία μπορεί να ενισχύσει και να συμπληρώσει την κρατική διπλωματία. Γιατί εκτός από τα συμφέροντα, στρατιωτικά ή οικονομικά, υπάρχουν και οι πνευματικοί δεσμοί, που έχουν διάρκεια πολύ μεγαλύτερη από τις κρατικές διπλωματικές σχέσεις. Και αυτό το πεδίο οφείλει κάποιος να το αξιοποιήσει για να ενισχύσει τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση, αλλά και να απομειώσει τις εντάσεις και τις συγκρούσεις όπου συμβαίνουν. Αυτό το γνωρίζουμε και το εφαρμόζουμε στην ΔΣΟ, με ιστορία 31 ετών, που περιλαμβάνει στους κόλπους της κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους από 25 κράτη και τρεις ηπείρους. Με διαρκείς κοινές δράσεις προωθούμε τις χριστιανικές αρχές της καταλλαγής και της ειρήνης, σε χώρους με βαρύ παρελθόν και δύσκολο παρόν, όπως είναι τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Υπερκαυκασία».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Nexus.
Αργεί ακόμη η φιλοευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην ερώτηση αν πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ωφελήσει την ομογένεια στην Ίμβρο και Τένεδο, απήντησε ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία δεν φαίνεται να έχει ως προτεραιότητά της την εναρμόνισή της λειτουργίας του κράτους της με τους κανόνες της ΕΕ. Επίσης, στην Άγκυρα το κεντρικό ιδεολόγημα είναι ο νεοοθωμανισμός, που γεννά οράματα όπως η Γαλάζια Πατρίδα, η οποία στρέφεται ευθέως κατά της Ελλάδος. Αυτό που παρατηρούμε στην γείτονα είναι η ενίσχυση του ισλαμισμού και η ανάδυση στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Για να υπάρξει σαφής πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, οφείλει η Τουρκία να επιδείξει στην πράξη τον σεβασμό της προς τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Ευρώπη. Πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη επί 50 χρόνια Κύπρο, και να απαλείψει τις απειλές από την εξωτερική της πολιτική, όπως κάνει με την Ελλάδα και το casus belli, που ακόμη είναι εν ισχύ. Για την ώρα, ο Ερντογάν δεν δείχνει να επιθυμεί να βάλει νερό στο κρασί του. Αντιθέτως, προτιμά να παίζει σε πολλά ταμπλό, όπως το ευρασιατικό ή το παντουρκικό. Ίσως κάποια στιγμή να συμβεί μια ειλικρινής φιλοευρωπαϊκή στροφή, που θα είναι προς όφελος όχι μόνον των κατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου αλλά και ολόκληρου του τουρκικού λαού, αλλά αυτή η ημέρα νομίζω αργεί ακόμη
Μέλλον δυστοπικό για την Ευρώπη;
Σχετικά με τις αιτίες ανόδου της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η αθρόα εισροή μεταναστών, κυρίως από μη χριστιανικές περιοχές, έχει αναστατώσει τις ζωές πολλών χωρών, και η πίεση, που υφίστανται από τους νεοεισερχόμενους πάλι οι πλέον αδύναμοι, δημιουργεί αντιδράσεις. Ιδίως, η αδυναμία των μεταναστών, κυρίως των φανατικών μουσουλμάνων, να προσαρμοστούν στις δυτικές αξίες, σε συνθήκες πλήρους ελευθερίας όπως αυτές που υπάρχουν στην Ευρώπη, κάνει πολλούς να αντιδρούν βλέποντας να πλησιάζει ένα μέλλον δυστοπικό.
Πολλά κυβερνητικά κόμματα, ανάμεσά τους και κεντροδεξιά, δεν προσέγγισαν το ζήτημα με την απαιτούμενη υπευθυνότητα, και σε αυτές τις ρωγμές βρήκαν την ευκαιρία να αναδειχθούν ακροδεξιοί σχηματισμοί».
Συνέντευξη Μ.Χαρακόπουλου στο περιοδικό Nexus
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις