Σε ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:
“Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 18/5/2022 θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές της Στ’ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου, η επονομαζόμενη και ελληνική PISA. Οι εξετάσεις αυτές, που για το 2022 πραγματοποιούνται πιλοτικά, θα αφορούν 3ωρη εξέταση στα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα με κλειστού τύπου ερωτήσεις και για αυτό τον σκοπό έχουν επιλεγεί 6.000 μαθητές σε όλη τη χώρα, από 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια. Στην περιοχή μας σε αυτές τις διαγνωστικού τύπου εξετάσεις έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν το 16ο Δημοτικό, το 2ο Γυμνάσιο και το Μουσικό γυμνάσιο.
Οι προθέσεις του ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά παρουσιάζονται «αγνές» και «άδολες». Γιατί όμως αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς σε αυτές τις εξετάσεις. Μάλιστα, η κ. Κεραμέως έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ που έχουν κηρύξει στάση εργασίας κατά την διεξαγωγή αυτών των εξετάσεων.
Το διεθνές πρόγραμμα P.I.S.A. (Programme for International Student Assessment) είναι ένα πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο ΟΟΣΑ ανά τριετία. Σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί και εφαρμόζεται αποτελεί πυλώνα κατηγοριοποίησης παιδιών και σχολικών μονάδων.
Έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που εφαρμόζεται, όχι μόνο δεν βοηθά στην γνωστική ανάπτυξη των μαθητών αλλά αντιθέτως, ενισχύει την στείρα αποστήθιση σε βάρος της κριτικής και δημιουργικής μάθησης, ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολικών μονάδων, τον διαχωρισμό των μαθητών και την διοχέτευση αυτών που προέρχονται από πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με οικονομικές δυσκολίες, σε σχολεία υποβαθμισμένα, αφού η επίδοση τους προκαθορίζει τον τύπο σχολείου που θα παρακολουθήσουν για την υπόλοιπη μαθησιακή τους ζωή.
Για παράδειγμα, σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι μαθητές τοποθετούνται σε τμήματα στο Δημοτικό Σχολείο με βάση την επίδοσή τους στη γραφή και την ανάγνωση. Εννιά στους δέκα μαθητές που τοποθετούνται στο χαμηλό επίπεδο, παραμένουν και αποφοιτούν από αυτό. Στη Γερμανία, από την ηλικία των 11 ετών, το συμβούλιο του σχολείου αποφασίζει με βάση την επίδοση του μαθητή σε ποιον από τους τρεις τύπους σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα οδηγηθεί: Hauptschule (τετραετές τεχνικό σχολείο), Realschule (πενταετές γενικού χαρακτήρα σχολείο) και Gymnasium (επταετές ή οκταετές που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο).
Έτσι, «Η ελληνική PISA έρχεται να συμπληρώσει τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων του ΥΠΑΙΘ των τελευταίων τριών ετών», επιχειρηματολογώντας ότι «κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν αξιολογηθεί». Εντάσσει δηλαδή τις διαγνωστικές εξετάσεις στη συνολική του πολιτική για την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Για αυτή την προοπτική ανοίγουν δρόμο !
Αλήθεια, δεν γνωρίζει το Υπουργείο ότι μέσα στο δίχρονο της πανδημίας :
Τα σχολεία ήταν κλειστά, την τηλεκπαίδευση και τα αποτελέσματα αυτής στην γνωστική κατάσταση των παιδιών, τα συνεχή προβλήματα από τη νόσηση είτε παιδιών είτε καθηγητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επίπτωση του εγκλεισμού στην συναισθηματική τους κατάσταση.
Δεν γνωρίζει, ότι εν μέσω πανδημίας αύξησε τους μαθητές σε 25 και 27 ανά τμήμα και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, ότι για την χρονιά 2021 – 2022 υπήρξαν μεγάλα κενά σε καθηγητές σε βασικά και ειδικά μαθήματα.
Δεν γνωρίζει, την εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής μέσα σε κοντέινερ και σε προαύλια Δημοτικών και Γυμνασίων, τα ακατάλληλα κτίρια και τις ελλείπεις υποδομές.
Δεν γνωρίζει, ότι αντί να μειώσει την ύλη και να πραγματοποιήσει ενισχυτική διδασκαλία ότι έχει ήδη φορτώσει τα παιδιά με νέες εξετάσεις και νέους φραγμούς για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπως πχ η τράπεζα θεμάτων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής, ότι μόλις ανακοίνωσε 9.000 θέσεις λιγότερες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποκλείοντας έτσι περισσότερα παιδιά από την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.
Οι γονείς, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα, να μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη καμία παιδαγωγική, μαθησιακή ή άλλη παράμετρο, δεν μπορεί κανείς να εξαγάγει κανένα σοβαρό συμπέρασμα. Δεν θα φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης εκπαίδευσης.
Στεκόμαστε στο πλάι των παιδιών μας και των καθηγητών τους και διεκδικούμε :
– Να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA >> – όχι στο σχολείο εξεταστικό κέντρο.
– Να μειωθεί η ύλη, να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων
– Λέμε όχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων – Διεκδικούμε την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
– Διεκδικούμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές, να τους δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν ότι επιθυμούν”.