Προτάσεις για την αναγέννηση της Θεσσαλίας κατέθεσε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνέντευξη Τύπου του παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Πάρκο Καινοτομίας Joist στη Λάρισα, με κεντρικούς ομιλητές την υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία, κ. Έλενα Δανάλη και τον γεωπόνο και επιστημονικό σύμβουλο, κ. Ηλία Κάνταρος.

Η στόχευση της μη κυβερνητικής οργάνωσης στρέφεται γύρω από τέσσερις βασικές κατευθύνσεις για την επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών και στηρίζεται σε δέκα άξονες προτεραιότητας, με βασικότερα τη στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικότατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, κυρίως στο ζήτημα των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή, αλλά και στην εκτεταμένη και σε βάθος μελέτη του οικολογικού αποτυπώματος, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στα πεδία της υγείας και της οικονομίας και, πάνω από όλα, στο εγγύς μέλλον.

Άμεση μέριμνα της οργάνωσης είναι η ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση και ενίσχυση της αγροοικολογίας, της οικολογικής δηλαδή γεωργίας για την αναγέννηση της απολεσθείσας αγροτικής παραγωγής, η οποία δίνει προτεραιότητα σε βιώσιμα υλικά και πρακτικές, έναντι της μέχρι πρότινος χρησιμοποιούμενης ρυπογόνας γεωργίας, η οποία επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στο περιβάλλον.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις βασικές κατευθύνσεις για επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών στη Θεσσαλία είναι οι εξής:

  • Επιτόπιος έλεγχος, καταγραφή και δημοσιοποίηση ευρημάτων
  • Αναλύσεις σε έδαφος και νερό, για κάθε παραγωγό
  • Καλλιέργεια ψυχανθών και προσθήκη οργανικής ουσίας για αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
  • Απαγόρευση της μαζικής και αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, για προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και των εναπομείναντων ωφέλιμων οργανισμών

Οι δέκα άξονες προτεραιότητας για αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στις πληγείσες περιοχές είναι οι κάτωθι:

  • Προώθηση αγροοικολογικών, φιλοπεριβαλλοντικών γεωργικών πρακτικών
  • Κίνητρα και ουσιαστική στήριξη σε παραγωγούς για να εφαρμόσουν αγρο-οικολογικές πρακτικές
  • Φυσικές ροές, θέσεις νερού, μείωση σπατάλης νερού
  • Δραστική μείωση χημικών για υγιές έδαφος
  • Απεξάρτηση από λιπάσματα και προώθηση καλλιεργητικών πρακτικών για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους
  • Προτεραιότητα στην παραγωγή τροφής για ανθρώπους
  • Ριζική αλλαγή κτηνοτροφικού μοντέλου
  • Ενίσχυση μελισσοκομίας
  • Συνεργασία, συμμετοχή και διαφάνεια
  • Διατροφική κυριαρχία

«Πλέον», σχολίασε η κ. Δανάλη, «δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, ή ακόμα και για κρίση, αλλά για κλιματική κατάρρευση. (…) Μετά τον “θρήνο”, τι;».

Οι μελέτες που απαιτούνται, είναι απαραίτητο να γίνουν σε ένα ευρύτατο φάσμα, σε κάθε αγροτική έκταση ξεχωριστά και όχι γενικευμένα, ανά περιοχή, και να γίνουν διαθέσιμες προς το ευρύ κοινό, με απόλυτη λεπτομέρεια και διαφάνεια.

Σε ερώτηση του onlarissa.gr, με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι τα εδάφη της Θεσσαλίας θα χρειαστούν ακόμα και δεκαετίες προκειμένου να καταστούν εκ νέου καλλιεργήσιμα, οι εκπρόσωποι της Greenpeace τόνισαν ότι μόνο όταν έχουμε στα χέρια μας τις επίσημες μελέτες θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, ενώ μέχρι τότε ο καθένας θα είναι σε θέση να θέτει τα δικά του χρονικά περιθώρια, τα οποία μπορεί συχνά να μας οδηγούν σε ψευδή στοιχεία.

Απώτερος σκοπός είναι να επεκταθεί το παραπάνω βιώσιμο μοντέλο σε ολόκληρη τη χώρα και να ανασχεδιαστεί εξ ολοκλήρου η οικονομία. Να γίνει, πάνω από όλα, αυτή η καταστροφική για τη Θεσσαλία συνθήκη, το “κλειδί” για την αναγέννηση όχι μόνο των κατεστραμμένων περιοχών, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. «Έχουμε πια περιορισμένο χρόνο για συζήτηση, για την ακρίβεια, μόνο για δράση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Δανάλη.

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτογραφίες/ Βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω