Ανακοίνωση εξέδωσε η Aγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας για το νέο τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά: «Διακαής πόθος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί ουσιαστικά μια επαναφορά του τρόπου διορισμού του νόμου Αρσένη του 1997, αυτή τη φορά σε ένα νέο περιβάλλον και με  δεδομένο του συστήματος διορισμού του προσοντολογίου Γαβρόγλου .

Τι σχεδιάζει αυτή τη φορά η κυβέρνηση και γιατί;

Σχεδιάζει έναν νόμο όπου εκτός από το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, δηλαδή το διαρκές κυνήγι μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ξένων γλωσσών,  γνώσης υπολογιστών κ.α. θα πρέπει κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί στην εκπαίδευση να πιστοποιήσει για μια ακόμη φορά το πτυχίο που έχει μέσω ενός διαγωνισμού. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά για όσους δεν περάσουν τη βάση που θα θέσει το σύστημα δε θα προσμετρηθούν για την πρόσληψή τους ούτε τα μόρια του προσοντολογίου! Δηλαδή δε μιλάμε απλά για έναν παραπάνω φραγμό, ένα επιπλέον φίλτρο αλλά και για αποκλεισμό από τη μόνιμη και σταθερή εργασία! Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το πτυχίο, απομειώνεται η προϋπηρεσία και ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο κανιβαλικό περιβάλλον για το στοιχειώδες αλλά βασικό δικαίωμα στην εργασία.

Ποια είναι η πραγματικότητα στα σχολεία; 

Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 120.000 μόνιμοι και 50.000 αναπληρωτές κάθε χρονιά και στις δύο βαθμίδες. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς είναι τεράστια κι ότι κάθε χρονιά υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που μετακινούνται σε όλη τη χώρα για να καλύψουν αυτά τα κενά.

Η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων είναι ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα η τεχνητή  ανάγκη απόκτησης όλων αυτών των προσόντων γιγαντώνεται και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία γίνεται εμπόρευμα. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έρχεται να επισφραγίσει την πολιτική αυτή απαξιώνοντας τις σπουδές και τον κόπο που έχει καταβληθεί για το πτυχίο της σχολής που έχει τελειώσει κάποιος.

Ο διαγωνισμός ή το προσοντολόγιο και η στόχευση κάθε κυβέρνησης

 Όλες οι κυβερνήσεις, είτε αυτές που επιδιώκουν ή εφάρμοσαν διαγωνισμό ΑΣΕΠ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είτε αυτές που επέβαλαν το προσοντολόγιο (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μια διπλή στόχευση και φυσικά ευθυγραμμίζονται πλήρως την πολιτική τους με αυτή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είναι η απαξίωση και διάλυση του δημοσίου σχολείου και η μετατροπή του σε ένα σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνιμοι,  θα κυριαρχεί η  εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση  θα επεκταθεί η ελαστική εργασία. Το σχολείο αυτό θα είναι κατηγοριοποιημένο, μέσω της αξιολόγησης -γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η διαβόητη «ελεύθερη επιλογή σχολείου»-  και σε αυτό το κατηγοριοποιημένο σχολείο θα εργάζονται κατηγοριοποιημένοι εκπαιδευτικοί που θα αμείβονται ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκουν με βάση φυσικά και την ατομική τους αξιολόγηση, είτε όταν προσλαμβάνονται είτε στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Η ιστορική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος και η σημερινή αναγκαιότητα

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δείξει τι μπορεί να πετύχει την προηγούμενη φορά που επιβλήθηκε γραπτός διαγωνισμός. Τότε την εφαρμογή του περίφημου διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Αρσένη το 1998 την αμφισβήτησε στην πράξη με ένα πανελλαδικό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, με καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις,  και κατάφερε να ισχύσει παράλληλα και η επετηρίδα στην ποσόστωση των διορισμών.

Η απάντηση κι αυτή τη φορά χρειάζεται να είναι οργανωμένη με βάση τις γενικές συνελεύσεις, να πρωτοστατήσουν τα σωματεία, το συντονιστικό αναπληρωτών και αδιόριστων, οι ομοσπονδίες και να καθορίσουν τακτική μάχης απέναντι  στην επιχειρούμενη επιβολή του διαγωνισμού με τον απεργιακό  αγώνα να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Να απαιτήσουμε μαζικά και ανυποχώρητα:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κι όλες.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
  • Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση των 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και όλων των νεοδιόριστων του 2020, 2021, 2022 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
  • Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος. Ο/η εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμος/η με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα με τον διορισμό του.
  • Επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και απαλλαγμένη από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, οργανωμένη από τα πανεπιστήμια.
  • Κατάργηση των ν.4692 και 4823 της αξιολόγησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της απαξίωσης και διάλυσης του δημοσίου χαρακτήρα του Σχολείου.
  • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
  • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη συναδέλφων.
  • Ενιαίο δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο των όλων των ίσων και των διαφορετικών υποχρεωτική
  • Μείωση  του αριθμού  των μαθητών  στα τμήματα 20 γενικής  παιδείας  και 15 στον προσανατολισμό και τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ εργαστήρια
  • Καμία  συγχώνευση τμημάτων και σχολείων. Έγκριση  όλων των ολιγομελών τμημάτων χωρίς καθυστέρηση.«
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω