Για τις εξαιρετικά θετικές και καταιγιστικές εξελίξεις για την πολλά υποσχόμενη επένδυση, που αφορά στην πορθμιακή σύνδεση, με επιβατικό και οχηματαγωγό πλοίο, του Λιμένος Βόλου με εκείνον της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου ενημερώθηκε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή τόσο από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη όσο και από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023.
Μετά από τις συντονισμένες, μεθοδευμένες και υπομνηστικές ενέργειες τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απέστειλε, την προηγούμενη εβδομάδα, σχετική ρηματική διακοίνωση προς τις ελληνικές αρχές. Δεδομένης της σημαντικότητας και σπουδαιότητας του έργου, η οποία αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της ναυσιπλοΐας μεταξύ των δύο χωρών, διά της παραπάνω ρηματικής διακοίνωσης προτείνεται:
- η διεξαγωγή τεχνικής συνάντησης μεταξύ των αρμοδίων αρχών Ελλάδας και Αιγύπτου για την εξέταση του σχεδιασμού της προταθείσας συνεργασίας και
- η προετοιμασία ενός σχεδίου κοινού μνημονίου κατανόησης σχετικά με το θέμα.
Παράλληλα, ζητείται και ο ορισμός σημείου επαφής των ελληνικών αρχών για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών.
Σημειώνεται ότι η εξόχως αυτή καινοτόμος προσπάθεια με έντονο εξωστρεφές περιεχόμενο για την πόλη του Βόλου, ξεκίνησε στις 22-7-2022 όταν η κ. Μακρή πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) κ. Σωκράτη Αναγνώστου και του Προέδρου του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη. Ο κ. Φραγκογιάννης, ο οποίος και ήταν εξαιρετικά ένθερμος για την υλοποίηση του εγχειρήματος, υπέδειξε συγκεκριμένες κινήσεις και συνεργασίες με φορείς και συναρμόδια υπουργεία για την ευρύτερη αποδοχή αλλά και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ικανοποίηση του εγχειρήματος, ενώ έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους φορείς και για το περιεχόμενο της επιστολής προς το ΥΠΕΞ προκειμένου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο και οι εκεί διπλωματικές υπηρεσίες να στηρίξουν επαρκώς το αίτημα. Εξίσου ένθερμος ήταν και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος, μετά την συνάντησή του με την κ. Μακρή στις 25-07-2022, απέστειλε προς τον ομόλογό του Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου κ. K. A. Elwazer, στις 9-08-2022, επιστολή στήριξης για την συγκεκριμένη επένδυση, τονίζοντας ότι η υλοποίηση μίας τόσο σημαντικής και πολλά υποσχόμενης διμερούς στρατηγικής συνεργασίας θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις συνεχώς αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου, χώρες που διαθέτουν αμφότερες μακρά παράδοση στην ναυτιλία, ενώ έχουν αναπτύξει εξαιρετικές συνεργασίες κατά την διάρκεια των ετών, όπως με το από 1981 υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας, όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τις κατά καιρούς εποικοδομητικές τοποθετήσεις τους σε διεθνή fora, ιδίως εκείνα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO).
Η κ. Μακρή, αφού επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΒ κ. Σ. Αναγνώστου -με τον οποίο και θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό την επόμενη εβδομάδα – ευχαρίστησε, θερμά, τόσο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη όσο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κ. Φραγκογιάννη για την ενεργό και αποτελεσματική εμπλοκή τους και δήλωσε ότι: «Η συγκεκριμένη διαδικασία έτυχε της απολύτου συντεταγμένης υποστήριξης των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εξωτερικών καθώς εκτιμήθηκε, αμέσως, ότι η σύνδεση αυτή είναι ώριμη, εφικτή και βιώσιμη. Η εξαιρετικά γρήγορη προώθηση της πρότασης προσδίδει στο εγχείρημα εχέγγυα αλλά και συντονισμένη και μεθοδευμένη δυναμική για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ικανοποίησή της. Παράλληλα, καταδεικνύει στην αιγυπτιακή πλευρά το ισχυρό ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς αλλά και την σπουδαιότητα του εγχειρήματος προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. Ενέργειες τέτοιου βεληνεκούς και τύπου, αναμφισβήτητα, τονώνουν την εξωστρέφεια της χώρας ενώ αποδίδουν αποτελεσματικότερα με τις θεσμικές και μεθοδευμένες συνέργειες του συνόλου των εμπλεκομένων μερών».