Οι αντιδράσεις από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League έχουν ξεκινήσει, ωστόσο τα 12 ιδρυτικά μέλη δεν φαίνεται να προβληματίζονται.
Στο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν 20 ομάδες, ενώ οι σύλλογοι θα αγωνίζονται κανονικά στα πρωταθλήματά τους. Πρόεδρος της λίγκας θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ. Στην πρώτη τους ανακοίνωση μάλιστα τόνισαν ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.
Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.
Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.
Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.
Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».
Αυτή είναι η δομή της ευρωπαϊκής Super League
Η νέα… τάξη πραγμάτων που δοαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στο ποδόσφαιρο, έχει προκαλέσει ανησυχία, προβληματισμό και αισιοδοξία. Οι πρώτες στιγμές της ευρωπαϊκής Super League, περνούν στην Ιστορία του ποδοσφαίρου και πλέον, μένει να διαπιστωθεί, κατά πόσο ένα τέτοιο υπερ-πρωτάθλημα, θα βοηθήσει το λαοφιλέστερο παιχνίδι και με ποιούς τρόπους.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν 12 ιδρυτικά μέλη, στα οποία θα προστεθούν ακόμη, τρεις από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Και για να διεξαχθεί η Super League, θα υπάρχουν σε ετήσια βάση πέντε επίτιμοι προσκεκλημένοι.
Οι 20 ομάδες που θα συμμετέχουν κάθε χρόνο, θα χωρίζονται σε δύο ομίλους των δέκα, που θα παίζουν εντός κι εκτός έδρας μεταξύ τους, όπως συμβαίνει σε κάθε πρωτάθλημα. Οι ομάδες που θα καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις, θα προκρίνονται στα προημιτελικά, ενώ ο 4ος και ο 5ος από κάθε όμιλο θα παίζουν διπλούς αγώνες, προκειμένου να συμπληρωθεί η τελική οκτάδα.
Ο τελικός της διοργάνωσης, θα διεξάγεται τον Μάϊο σε ουδέτερο έδαφος, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Super league θα αρχίζει τον Αύγουστο. Οσον αφορά στις αγωνιστικές των δύο ομίλων, θα διεξάγονται τις καθημερινές, έτσι ώστε οι ομάδες να συμμετέχουν κανονικά στα εθνικά πρωταθλήματα.
Η JP Morgan χρηματοδοτεί την ευρωπαϊκή Super league
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της UEFA και της FIFA, και όχι μόνο. Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες ομάδες της Premier League έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό και μάλιστα έχουν υπογράψει και τα σχετικά συμβόλαια για τη συμμετοχή του σε αυτό το ευρωπαϊκό «υπέρ-πρωτάθλημα». Μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η JP Morgan, ανακοίνωσε σήμερα πως έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το νέο αυτό εγχείρημα.
European Super League: «Δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε το Champions ή το Europa League»
Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League κάλεσαν την UEFA και τη FIFA να αρχίσουν συνομιλίες για τη νέα διοργάνωση, με επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.
«Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε μια επείγουσα συζήτηση μαζί μας σχετικά με τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου. Δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε το Champions League ή το Europa League, αλλά να ανταγωνιστούμε και να υπάρχουμε παράλληλα με αυτά τα τουρνουά. Ζητούμε επίσης τη συνεργασία και την υποστήριξή σας για το πώς μπορεί να ενταχθεί η διοργάνωση αυτή στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου και να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλαν σε UEFA και FIFA.