Την εβδομάδα 24-27 Απριλίου 2023, το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου είχε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτεί στον Τύρναβο και στο σχολείο του αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών ηλικίας 13-15 ετών (20 μαθητές και 7 συνοδοί καθηγητές) από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης των εταίρων ενός 3ου προγράμματος Erasmus+/KA229 με τίτλο: «Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες»(«Creating inclusive learning environment for students with special needs»).
Αναλυτικά όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σχολείο:
«Εκπληρώνοντας τη βασική στοχοθεσία του έργου, που είναι η δημιουργία υποστηρικτικού και δημιουργικού περιβάλλον μάθησης για μαθητές με ειδικές ανάγκες, η βελτίωση της μνήμης τους, της αυτογνωσίας και της αυτοεκτίμησης τους καθώς η δημιουργικότητα τους, οι μαθητές/μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν ομαδικά, διδάχτηκαν βιωματικά, περιηγήθηκαν και θαύμασαν μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής μας μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης.
Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε μικρή περιήγηση στο κέντρο της συμπρωτεύουσας με επίσκεψη στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.
Την πρώτη μέρα, μέσα σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής στο σχολείο μας. Οι εταίροι μας απόλαυσαν τη φιλόξενη υποδοχή των μαθητών μας, του διευθυντή του σχολείου μας, κ. Νικολάου Πορτέση, ο οποίος τους καλωσόρισε θερμά, και του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα, ο οποίος τους ενημέρωσε γενικά για τα θέματα του Δήμου μας και για θέματα Παιδείας. H γιορτή υποδοχής ξεκίνησε με την χορωδία του σχολείου μας και συνεχίστηκε με το εφηβικό τμήμα του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Αβδελλιωτών «Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ» με τις εντυπωσιακές φορεσιές τους, παρουσιάζοντας τραγούδια της περιοχής της Πίνδου, για τα οποία προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπεκίρης Αλέξης. Οι παραδοσιακοί χοροί μας ενθουσίασαν τους καλεσμένους, ενώ στο τέλος με την προτροπή των χορευτών του συγκροτήματος μαθητές και καθηγητές έγιναν μια ομάδα συμμετέχοντας στο χορό. Στη συνέχεια ο διευθυντής και η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus κ. Μαγαλιού Ελένη και κ. Κουτσιμανή Τατιάνα, ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους στους χώρους του σχολείου.
Ακολούθησαν δραστηριότητες γνωριμιών των μαθητών για το «σπάσιμο του πάγου» στην αίθουσα Erasmus του σχολείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δυο Εργαστήρια καλλιτεχνικών(μαρμαρογραφία και κατασκευές στεφανιών με υλικά της καθημερινότητας) από την καθηγήτρια εικαστικών του σχολείου μας κ. Διαμαντή Άρτεμις, ενώ άλλη ομάδα μαθητών έπαιξε εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία εμπνεύστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε η Ελληνική ομάδα Erasmus με τον τρισδιάστο εκτυπωτή του σχολείου μας. Μετά το γεύμα στο σχολείο, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Εργαστήρι κεραμικής «όνειρο» στο κτήμα Νιμακλείδα, όπου με την καθοδήγηση της κ. Ναβακούδη Μαρίας γνώρισαν την πανάρχαια τέχνη της κεραμικής και δημιουργήσαν τα δικά τους έργα τέχνης με πηλό μέσα στη φύση. Στη συνέχεια αφού παρακολούθησαν με πολύ προσοχή την κεραμίστρια να δουλεύει τον τροχό, δημιουργώντας πήλινα αντικείμενα, πειραματίστηκαν κι οι ίδιοι με τον τροχό, γεγονός που ενθουσίασε τους Ευρωπαίους μαθητές και καθηγητές.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με Εργαστήριο Πληροφορικής, όπου οι μαθητές, συνεργαζόμενοι σε ομάδες, με τη καθοδήγηση της κ. Μαγαλιού Ελένης και της μαθήτριας της Β τάξης Λούλι Κλέας σχεδίασαν και δημιούργησαν στον υπολογιστή αφίσες για την αποδοχή της διαφορετικότητας, με το πρόγραμμα Canva, για να μεταδώσουν τα μηνύματά τους. Στη συνέχεια, έπαιξαν το «Κυνήγι θησαυρού μέσα από τα μαθηματικά» στην αυλή του σχολείου με την καθοδήγηση της καθηγήτρια Μαθηματικών του τμήματος Ένταξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες του σχολείου μας κ. Γκαλίτσιου Βασιλικής. Οι δραστηριότητες του προγράμματος συνεχίστηκαν με μαθήματα γιόγκα με θέμα «Πρακτική σε παιχνίδι γιόγκα με ομάδες και ασκήσεις για τη βελτίωση των αναπνευστικών δεξιοτήτων. Πρακτική ενσυνειδητότητας και πολύ απλές τεχνικές διαλογισμού» για παιδιά, από την κ. Ξένια Ιλίνα (διαπιστευμένη δασκάλα γιόγκα, προπονήτρια ενσυνειδητότητας, Ψυχοθεραπεύτρια στην εκπαίδευση) και την κ. Θεοδώρα Πρίτσα (διαπιστευμένη δασκάλα γιόγκα και θεραπευτικής προσέγγισης), οι οποίες αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας αφιλοκερδώς. Μετά το γεύμα στο σχολείο, ταξιδέψαμε στο Βόλο όπου επισκεφθήκαμε το Εντομολογικό Μουσείο, το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο και πληρέστερο εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων με 100.000 ταξινομημένα έντομα διαφορετικών τάξεων. Η βραδιά μας έκλεισε με βόλτα και δείπνο στο λιμάνι του Βόλου.
Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας. Αρχικά ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του μουσείου που περιλαμβάνει αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίες, σταμπωτά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα, καθώς και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο. Επίσης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση της παραδοσιακής τεχνικής του Τυρνάβου στη θεματική ενότητα «Τα περίφημα σταμπωτά Τυρνάβου συναντούν τα blueprints της Τσεχίας, Δρόμοι Παράλληλοι». Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ιστορία καθώς και στο υλικό από τα δύο τελευταία μεγάλα εργαστήρια τυποβαφικής του Τυρνάβου, στο μεγάλο αριθμό ξύλινων σφραγίδων και στα σταμπωτά υφάσματα για ατομική και οικιακή ένδυση. Τέλος οι μαθητές συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό Εργαστήριο «Παιχνίδια με τις στάμπες» και ασχολήθηκαν με την δημιουργία σταμπωτών, αποτυπώνοντας στα υφάσματα σχέδια εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο, το ζωικό βασίλειο και από γεωμετρικά μοτίβα. Διερμηνέας της ξενάγησης στην Αγγλική η μαθήτριά μας Αναστασίου Ελευθερία.
Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, στην Καλαμπάκα, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν μέσω τρισδιάστατης (3D) προβολής με ειδικά γυαλιά, τη δημιουργία των Μετεώρων και περιπλανήθηκαν στις Ιερές μονές τους και στο μυθικό μας βουνό τον Όλυμπο. Μετά την προβολή ακολούθησε πολιτιστικό ταξίδι στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου. Η ημέρα μας έκλεισε με μικρή βόλτα στην παλιά και νέα πόλη των Τρικάλων.
Η τέταρτη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Joist, ένα Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα, όπου οι μαθητές πήραν μέρος σε Εργαστήρια ενδυνάμωσης (Inspire lab) με θέμα “Από τον τροχό στην τεχνητή νοημοσύνη”- ΜΕΡΟΣ II – Βυζάντιο, Μεσαιωνική Δύση, Αναγέννηση, σε Εργαστήριο εμπειρίας (Περιβάλλον Εμπειρίας Εικονικής Πραγματικότητας-Επιστήμη και Τεχνολογία με VR κάμερα ) και σε Εργαστηρίου Ρομποτικής με θέμα «Μαθαίνουμε για την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά – “Συνεργασία, σχεδίαση, κατασκευή και βελτιστοποίηση του δικού μας ρομπότ», σχεδιάζοντας και δημιουργώντας το δικό τους ρομποτικό αυτοκίνητο, μαθαίνοντας ταυτόχρονα τα βασικά του προγραμματισμού ενός ρομπότ. Στο τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι εταίροι μας δημιούργησαν το δικό τους βίντεο με συνεντεύξεις μαθητών στις μαθήτριες μας Ζερβού Ερμιόνη και Αναστασίου Ελευθερία, που αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά.
Ακολούθησε επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Γ.Ι. Μουσείο Κατσίγρα με ξενάγηση στην έκθεση “Larissa mea dulcissima. Λάρισα μου γλυκιά!”, έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λόγιου Νικολάου Αθ. Παπαθεοδώρου. Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές πήραν μέρος σε εκπαιδευτικό Εργαστήριο δημιουργώντας καρτ ποστάλ για τους αγαπημένους τους με θέμα «Ταξίδι στο χρόνο – Δημιουργώντας το αστικό τοπίο της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας».
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έκλεισε με επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας με διαπιστευμένο ξεναγό, στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας στην παλιά πόλη και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης της Λάρισας.
Το βράδυ οι φιλοξενούμενοι έζησαν μια μοναδική εμπειρία στο σχολείο. Μετά την Τελετή Απονομής Πιστοποιητικών, μικροί μεγάλοι-Έλληνες-Ιταλοί- Βούλγαροι και Πολωνοί έγιναν ένα στη βραδιά φιλοξενίας που πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μας. Όλες οι ομάδες παρουσίασαν χορούς από τις χώρες τους, δοκίμασαν την ελληνική κουζίνα, φαγητά και γλυκά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών, έμαθαν και χόρεψαν τους χορούς μας, και δέχτηκαν δώρα από την ελληνική ομάδα σε ένα υπέροχο δείπνο προσφορά των γονέων.
Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είχε στεφθεί με τόση επιτυχία χωρίς τη συμβολή ορισμένων προσώπων και παραγόντων, τους οποίους το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου ευχαριστεί θερμά:
– Τον Σύλλογο Αβδελλιωτών “Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ”, τον πρόεδρο κ. Αλέξη Μπεκίρη, τη δασκάλα του Συλλόγου κ. και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την άμεση αποδοχή στην πρόσκλησή μας καθώς και για την προσφορά δώρων προς τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
– Το Πάρκο Καινοτομίας Joist και τον διευθυντή του κ. Βασίλη Αβραμούδη για την άψογη συνεργασία.
– Την Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρρα για την προσφορά του τόμου της Συλλογής Κατσίγρα προς τους φιλοξενούμενους μας.
– Το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου για τις προσφορές τους και τους γονείς, που για τρίτη φορά συνέβαλλαν στην οργάνωση και την υλοποίηση της γιορτής.
Ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα έντονα συναισθηματικά φορτισμένο. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη μας και την ελληνική φιλοξενία, γεμάτοι εμπειρίες, επιβεβαιώνοντας πως τα συγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Σχολικών Συμπράξεων βοηθούν στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών και στην ανάπτυξη νέων προοπτικών για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές.»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις