Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, κατέθεσε στις 24/11/22 η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη διάσωσης της πρώτης κατοικίας των παλιννοστούντων ομογενών Ελλήνων, για τα δάνεια των οποίων εγγυητής είναι το Κράτος.
Μεταξύ 1990-2004 οι παλιννοστούντες ομογενείς είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια έως 60.000 ευρώ, με επιδότηση του επιτοκίου και μέρους του κεφαλαίου και με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο στο 100% του ποσού. Σήμερα, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, αφού από το 2021 συγκεκριμένη τράπεζα άρχισε να κοινοποιεί διαταγές πληρωμής λόγω υπερημερίας, ενώ τα δικηγορικά γραφεία της τους ασκούν ασφυκτική πίεση, συχνά απειλώντας τους. Έχει αρχίσει δηλαδή εις βάρος τους η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που συχνά καταλήγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό, παρόλο που για τα δάνεια έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο κ. Θ. Σκυλακάκης, ο αρμόδιος Υφυπουργός, στις 17/09/2021 είχε απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλ. Τριανταφυλλίδη, ότι μόνη λύση θα ήταν η ένταξη των δανειακών αυτών οφειλών στη ρύθμιση των 120 δόσεων, σύμφωνα με το άρθ. 293 του Ν.4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις».
Λίγο νωρίτερα, η ηγεσία του Υπουργείου, απαντώντας σε επιστολή του βουλευτή της ΝΔ, κ. Μ. Λαζαρίδη, τον είχε ενημερώσει ότι οι λύσεις για το θέμα ήταν: 1) διαχωρισμός των εν λόγω δανείων από τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια και εξέτασή τους κατά προτεραιότητα, 2) αναστολή εκτέλεσης κάθε ενέργειας που θα προσέβαλλε την κυριότητα των κατοικιών των οφειλετών, 3) αποπληρωμή των δανείων από τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και εν συνεχεία η δυνατότητα του κάθε οφειλέτη για ρύθμιση του χρέους του σε 120 και σε ορισμένες περιπτώσεις 240 δόσεις.
Τίποτα απ’αυτά δεν έχει υλοποιηθεί, αντιθέτως για τα δανειακά χρέη που περιήλθαν στην Εφορία, οι οφειλέτες ήρθαν αντιμέτωποι με νέους τόκους και με τη δυνατότητα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ να εντάξει κάθε οφειλή μόνο σε 48 και όχι σε 120 δόσεις.
Κατά συνέπεια, στις 5/10/2022, τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε εκ νέου Ερώτηση στον Υπουργό για το θέμα της απόλυτης εγκατάλειψης των παλιννοστούντων ομογενών από την Πολιτεία και μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση.
Το άρθρο 21 του Συντάγματος ορίζει ότι «Η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους». Ο πλειστηριασμός λοιπόν δεν λύνει το πρόβλημα στέγασης των δανειοληπτών, πολλοί από τους οποίους ζουν εδώ και πολλά χρόνια σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας. Επιπλέον, η μη αποπληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο των δανείων, για τα οποία το ίδιο εγγυήθηκε, θα ζημιώσει τους φορολογούμενους που θα τα επιβαρυνθούν μέσω της φορολογίας τους, καθώς και το ίδιο το Κράτος.
Πώς σκοπεύει τελικά ο Υπουργός να αποδεσμεύσει τους δανειολήπτες από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές που αποφεύγουν την κατάπτωση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, γνωρίζει ότι τα δικηγορικά γραφεία τους και οι εταιρίες που τους οχλούν επίμονα απαιτούν άμεση είσπραξη των οφειλών, αρνούμενοι οποιαδήποτε ρύθμιση, για ποιον λόγο η ηγεσία του Υπουργείου δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της ούτε μερίμνησε να ενημερωθεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις σχετικές ρυθμίσεις, παρατείνοντας την αγωνία των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις οι οφειλέτες μπορούν να προβούν σε ρύθμιση 240 δόσεων; Τέλος, ποιος φορέας ελέγχει την ορθότητα των εκκρεμών οφειλών για κάθε έναν παλιννοστούντα δανειολήπτη, που οι τράπεζες μεταβιβάζουν στην ΑΑΔΕ;
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις