Γράφει: Θάνος Νικηταράς

Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ μετά από 2,5 χρόνια αποτελεί παρελθόν από την Εθνική Ελλάδας.

Ο Ολλανδός τεχνικός ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/11) μέσω Instagram ότι… δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ΕΠΟ και γι’ αυτό αποχωρεί από την Ελλάδα.

Στα 2,5 χρόνια που έμεινε στη χώρα μας ο Ολλανδός τεχνικός κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, παρόλο που δεν πέτυχε ούτε κάποια μεγάλη νίκη, ούτε κάποια πρόκριση σε κάποια τελική φάση μεγάλης διοργάνωση. Αυτός είναι άλλωστε -επί της ουσίας- και ο λόγος που αποχώρησε από την Εθνική, η οποία θα κλείσει τουλάχιστον μια δεκαετία μακριά από τελικές φάσεις διοργάνωσης.

Ομως αφήνει το στίγμα του γιατί κατάφερε να ζήσει να και να πεθάνει με τις ιδέες του και τις απόψεις του.

Από την αρχή έκανε σαφές ότι «κανείς δεν έχει παγιώσει και κανείς δεν έχει χάσει οριστικά τη θέση του, πολύ περισσότερο κανείς δεν έχει διαγραφεί από το ευρύ ρόστερ, στο οποίο βασιζόμαστε πριν από κάθε διεθνή υποχρέωση της Εθνικής».

Το έδειξαν και οι αριθμοί του. Επί ημερών Φαν’τ Σχιπ κλήθηκαν στην Εθνική 57 ποδοσφαιριστές σε 26 αγώνες. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σε 49 παιχνίδια ο Σάντος είχε καλέσει συνολικά 62 παίκτες, ενώ ο Οτο Ρεχάγκελ, είχε καλέσει 75 παίκτες σε 106 παιχνίδια στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

«Πιστεύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ταλέντο που έχω δει σε αυτό, όμως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες ποδοσφαιριστές για να αναπτυχθούν και να παίξουν», έγραψε ο Ολλανδός στο «αντίο» του στην Εθνική.

Ο Φαν’τ Σχιπ είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να εμπιστευτούν τους Ελληνες παίκτες, κάτι που το έκανε και αυτός.

Επένδυσε σε αυτούς, κάλεσε παίκτες που στην Ελλάδα μπορεί να μας ήταν και άγνωστοι.

Ο Παυλίδης, ο Ρότα, ο Δουβίκας, ο Τζόλης, ο Βασιλειάδης, ο Μαυροπάνος, ο Σάλιακας, ο Κυριακόπουλος, ο Μιχαηλίδης, ο Γιακουμάκης, ο Αλεξανδρόπουλος είναι μερικοί από τους παίκτες που πήραν την ευκαιρία τους από τον Φαν’τ Σιπ και μπορούν να αποτελέσουν τους ποδοσφαιριστές πάνω στους οποίους θα «χτιστεί» η νέα Εθνική.

Μια νέα Εθνική την οποία προσπάθησε να ίσως να φτιάξει και με βίαιο τρόπο.

Η σύγκρουση με το παρελθόν 

Ο Ολλανδός από την πρώτη ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να αλλάξει τα πάντα.

Είχε άδικο; Σίγουρα η Εθνική χρειαζόταν επιτακτικά αλλαγές, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έμοιαζε σε καμία περίπτωση με ομάδα, άλλωστε το έδειχναν και τα αποτελέσματα.

Επρεπε να γίνει τόσο βίαια; Οπως είπε τότε ο Φαν’τ Σχιπ «ξεκινάμε την προσπάθεια με ορίζοντα διετίας και προφανώς τότε θα πρέπει να κριθούμε όλοι».

Ο Ολλανδός κρίθηκε μετά από δύο χρόνια και η ιστορία θα γράψει ότι δεν κατάφερε να στείλει την Εθνική Ελλάδας σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.

Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ λοιπόν «τέλειωσε» με το «καλημέρα» τους Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Σάμαρη, αλλά και Τοροσίδη, Μήτρογλου, γιατί ήθελε να δώσει ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Η απόφαση του αυτή οδήγησε σε έναν «εμφύλιο» με τους Μανωλά, Παπασταθόπουλο, οι οποίοι δεν φόρεσαν ξανά την φανέλα της Εθνικής.

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες στα κρίσιμα ματς ο Ολλανδός τους ήθελε, αλλά οι ίδιοι αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην Εθνική.

Εκτός όμως από αυτούς αυτός ο «πόλεμος» οδήγησε και στην αποχώρηση του Σιόβα από την Εθνική.

Ο Σιόβας πριν από περίπου έναν χρόνο δήλωνε τα εξής: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, ξέρουμε ποιοι είναι οι καλύτεροι. Κι αυτοί άργησαν να ξεκινήσουν προετοιμασία, μην νομίζετε ότι δεν είναι εδώ γιατί δεν τους θέλει ο προπονητής. Να έρθουν να βοηθήσουν τα νέα παιδιά κι εγώ αυτό κάνω, παίζω δεν παίζω. Κι εγώ όταν ήρθα στην Εθνική πιτσιρικάς το 2014 στην Βραζιλία, με είχαν αγκαλιάσει οι έμπειροι. Αυτό κάνω κι εγώ τώρα. Οι άλλοι έμπειροι παίκτες θα δώσουν και μεγαλύτερη ώθηση στην ομάδα. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν οι παίκτες, η ομοσπονδία ξέρει τι πρέπει να κάνει. Τι να πω για τον Μανωλά; Αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, αν θέλει να έρθει να παίξει ξέρει τι πρέπει να κάνει. Για μένα μακάρι να έρθει, πρέπει να είναι εδώ πέρα. Ο Σβάρνας έπαιξε καλά, κι εγώ με τον Σβάρνα δεν είχαμε καλή χημεία».

Οι δηλώσεις του έμπειρου κεντρικού αμυντικού ενόχλησαν τον Φαν’τ Σχιπ, ο οποίος αποφάσισε να «τελειώσει» και αυτόν από την Εθνική ομάδα.

H Εθνική Ελλάδας κλήθηκε να περάσει σε τελική φάση έχοντας ελάχιστους έμπειρους παίκτες, Τζαβέλλας, Μάνταλος, Μπακασέτας και Ζέκα κλήθηκαν να παίξουν το ρόλο του «δασκάλου» στα νέα παιδιά που έρχονταν κατά ριπάς.

Τα αποτελέσματα και οι «μικρές» που τον «πλήγωσαν»

Ολοι κρίνονται από τα αποτελέσματα και πλέον μπορεί να γίνει ο απολογισμός.

Ο 57χρονος προπονητής ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής το καλοκαίρι του 2019 και σε 26 αγώνες μέτρησε 11 νίκες, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες.

https://www.youtube.com/watch?v=uTKPq1KDXWY

Το μεγάλο πρόβλημα για την Εθνική του Φαν’τ Σχιπ ήταν ότι δεν κατάφερε να πάρει κάποια πρόκριση, αλλά και ότι δεν μπόρεσε να φτιάξει μια ομάδα που θα κερδίζει εύκολα ή δύσκολα τις «μικρές» ομάδες.

Σε έντεκα ματς με ομάδες από το κάτω ράφι έχουμε έξι νίκες (η μία σε φιλικό) και πέντε ισοπαλίες. Σίγουρα μια απόδοση που δεν μπορεί να έχει μια ομάδα που θέλει να πάρει προκρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=9mFGWhOJ8zI

Τι έλειπε από την Εθνική σε αυτά τα ματς; Η εμπειρία και κάποιος σκόρερ να στείλει τη μπάλα εύκολα στα δίχτυα, για το πρώτο -όπως είπαμε ήδη- την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό την έχει ο Φαν’τ Σχιπ.

Ο Ολλανδός λοιπόν μας αποχαιρέτισε, ίσως πιο πρόωρα απ’ ότι θα επιθυμούσαμε όλοι, όμως πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι ακόμα και εάν μας κόστισε ακριβά ο ίδιος έμεινε πιστός στις ιδέες του και έδειξε ότι ήθελε να δημιουργήσει μια νέα Εθνική.

Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, καθώς πλέον ο νέος προπονητής θα έχει πολλά νέα πρόσωπο για να φτιάξει μια ομάδα για τα επόμενα χρόνια, και αυτή μπορούμε να πούμε ότι είναι η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Ολλανδός.

https://platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Περισσότερα Εδω