Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Ο Π.Ο.Υ για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες με δήλωση του επικεφαλής Δρ. Τένδρος την Πέμπτη 15/7/2021 κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, δεν απέκλεισε για άλλη μια φορά το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο ιός της πανδημίας μπορεί να προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα και κάλεσε παρουσία του Γερμανού Υπουργού Υγείας Γένς Σπαν από κοινού την Κίνα, σε στενότερη συνεργασία με καλή πίστη και περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα για την προέλευση του ιού, η οποία μπαίνει από αύριο Παρασκευή πλέον στην δεύτερη φάση της καθώς καθορίζονται οι μελέτες που θα απαιτηθούν.
«Αν ανακαλύψουμε τι συνέβη», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ, «τότε μπορούμε να αποτρέψουμε παρόμοιες κρίσεις ή προβλήματα στο μέλλον, οπότε είναι θεμελιώδες και αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας, σε κάθε ξέσπασμα ασθενειών και σε κάθε πανδημία τέτοιου μεγέθους να εντοπίζουμε την προέλευση του παθογόνου, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τις μελλοντικές πανδημίες». Συνέχισε δε λέγοντας πως «περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν την πανδημία και νομίζω ότι οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι συνέβη και ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε προς αυτήν κατεύθυνση».
Μάλιστα μιλώντας εκ πείρας ο Δρ. Τένδρος, καθότι ο ίδιος τεχνικός εργαστηρίου και ιολόγος, τόνισε πως έχοντας εργαστεί σε εργαστήριο πιστεύει «πως ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί, είναι κάτι φυσιολογικό, οφείλουμε όμως να ελέγξουμε τι συνέβη καθώς τα εργαστήριά είναι πραγματικά σημαντικά». Ζήτησε σε αυτό το σημείο από την Κίνα την παροχή περισσοτέρων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση αυτών των εργαστηρίων πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της πανδημίας και εφόσον ληφθούν αυτές οι πληροφορίες τότε παράλληλα με την διάθεση των πρωτογενών δεδομένων της πανδημίας «μπορούμε ίσως να αποκλείσουμε αυτή τη θεωρία η οποία αποτελεί πρόκληση, επομένως η πρόσβαση με διαφάνεια στα στοιχεία για τις διάφορες υποθέσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι θα μας δώσουν την δυνατότητα να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη».
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ το κυρίως πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη φάση της έρευνας στην Γουχάν τον Μάρτιο, ήταν η πρόσβαση και ανταλλαγή πρωτογενών δεδομένων, πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, ενώ ένα δεύτερο εμπόδιο ήταν η κατάσταση των εργαστηρίων στα οποία εκτελούνταν πειράματα με κορονoϊούς στα οποία έχει αναφερθεί εκτενέστατα το ertnews.gr
Με την άποψη του Π.Ο.Υ συντάχθηκε και ο παρευρισκόμενος Γερμανός Υπουργός Υγείας Γένς Σπάν αναφέροντας πως πριν από δύο ημέρες είχε μια συζήτηση στη Φρανκφούρτη με ένα κορίτσι επτά ετών που τον ρώτησε από πού προέρχεται η ιός της πανδημίας. Ο ίδιος, είπε, πως δεν μπορούσε να δώσει μια οριστική απάντηση σε αυτή την ερώτηση και γι αυτό θεωρεί ότι είναι σημαντικό η υφήλιος να γνωρίζει από πού προέρχεται ο ιός «ώστε να μπορούμε να μάθουμε από αυτήν και να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες και συνεπώς συνεχίζουμε να χτυπάμε την πόρτα συνεργασίας της κινεζικής κυβέρνησης που επέδειξε στην πρώτη αποστολή, αλλά αυτή δεν αρκεί και θα πρέπει να συνεχιστεί».
Εν τω μεταξύ αυξάνονται οι προσπάθειες για την παραγωγή εμβολίων, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την άρση των πατεντών, μια συμφωνία, που αν προκύψει θα είναι χρονικά περιορισμένη. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Γενς Σπαν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, η συζήτηση για ολική η μερική άρση των πατεντών δεν θα επιλύσει το πρόβλημα καθώς η παραγωγή εμβολίων είναι πολύ περίπλοκη. Εκείνο που χρειάζεται, όπως εξήγησε ο κ. Σπαν, είναι οτι «χρειάζεται μεταφορά τεχνολογίας, χρειάζεται ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων. Η κατάρτιση ακόμη και φαρμακευτικών εταιρειών που συμμετείχαν στην ανάπτυξη αυτών των εμβολίων χρειάστηκαν μήνες για να δημιουργήσουν τις παραγωγικές ικανότητες ή δυνατότητες».
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε ύστερα από την συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την υγεία των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης και παρέμβασης στη διεθνή κυκλοφορία και απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση. Ως εκ τούτου, η επιτροπή συμφώνησε ότι η πανδημία COVID-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.
Επιπλέον όσον αφορά την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ιδίως σε πλούσιες χώρες η επιτροπή θεωρεί ότι επιτείνεται με αυτόν τον τρόπο η ανισότητα στους εμβολιασμούς, όταν μάλιστα πολλές χώρες δεν διαθέτουν δόσεις εμβολίων για να τους ξεκινήσουν και ζήτησε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί το 10%και μέχρι τέλη του έτους το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.