Η προοπτική της διάδοσης των υπηρεσιών τηλεϊατρικής με τη συνεργασία Δήμων, δικτύων της αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων και Υγειονομικών Περιφερειών αποτέλεσε το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με τη συμμετοχή του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και του δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.
Η ενημερωτική εκδήλωση αφορούσε για στις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης της Διαδημοτικής Αναπτυξιακής ΟΤΑ “Cities Net ΑΕ” Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, στην οποία μετέχουν δήμοι της Κεντρικής Ελλάδας (Λαρισαίων, Τρικκαίων, Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων) με πρόεδρο του Δ.Σ. του κ. Παπαστεργίου
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι “η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων που αφορούν στην ψηφιακή υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη καταδεικνύει τις βοήθειές που οφείλει να δώσει η αυτοδιοίκηση στους πολίτες κάποιας ηλικίας με διαδικασίες που αλλάζουν δεδομένα. Εκεί που όλοι έτρεχαν στα νοσοκομεία σήμερα η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού ανοίγει νέους δρόμους και μπαίνουμε στη διαδικασία της τηλεφροντίδας η οποία έχει ως στόχο να βοηθήσει ένα σημαντικό κομμάτι ανθρώπων στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο. Αρχίζουμε τις δραστηριότητες μας μέσα από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα και φιλοδοξεί ο δήμος Λαρισαίων να μονιμοποιήσει αυτό το πρόγραμμα.
Όπως επίσης τόνισε η τεχνογνωσία που αποκτά από την συμμετοχή του «ο Δήμος Λαρισαίων σε αυτά τα πιλοτικά προγράμματα υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Οι υπηρεσίες e-health και e-care θα γίνουν πραγματικότητα στη καθημερινότητα των πολιτών, συμβάλλοντας ενεργά στον εκσυγχρονισμό και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και την υποστήριξη της ιατρικής φροντίδας με σύγχρονα μέσα σε τοπικό επίπεδο.»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι “με την βοήθεια των γιατρών προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο οι Δήμοι και η τεχνολογία μπορούν να αποσυμφορήσουν την πρωτοβάθμια υγεία. Μπορούν να κάνουν ανθρώπους που δεν είναι δίπλα από δομές υγείας να μην νιώθουν μόνοι, να προλάβουμε καταστάσεις, να δουλέψουμε για την πρόληψη κάτι το οποίο γενικά στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν ήταν και το μεγάλο μας ατού”, δήλωσε ο κύριος Παπαστεργίου.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ενώ ο κ. Γιώργος Δαφούλας, ιατρός και επιστημονικός συνεργάτης τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα του προγράμματος Gatekeeper που αφορά στην τηλεφροντίδα ηλικιωμένων με παράγοντες κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου και ασθενών με χρόνια νοσήματα κατ΄ οίκον, μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Την ικανοποίησή τους για την επέκταση προγραμμάτων τηλειατρικής και τηλεφροντίδας για ηλικιωμένους και ασθενείς, εξέφρασαν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθύντρια Πανεπιστημιακής Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Νόσων ΠΓΝΛ κα. Αλεξάνδρα Μπαργιώτα και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Οδ. Ανδρούτσος.
Σημειώνεται ότι για το Δήμο Λαρισαίων το πρόγραμμα Gatekeeper θα αφορά 30 ηλικιωμένους με παράγοντες κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, στους οποίους θα δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός τηλειατρικής.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Θοδωρής Κυρόπουλος MBBS, PhD, FERS, Ιατρικός Βιοχημικός, Υπεύθυνος Τομέα Υγείας Δήμου Λαρισαίων
Δείτε φωτογραφίες: