Την Πέμπτη 16 Μαϊου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, από το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Λάρισας «Φίλες της Αγάπης», στην Ανατολή.
Με αφορμή την επίσκεψή τους στο χωριό, δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν και τα δύο μουσεία του: το Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό.
Πρόκειται για δύο μουσεία θεματοφύλακες της πλούσιας λαϊκής και εκκλησιαστικής παράδοσης του χωριού μας.

Το Λαογραφικό μουσείο Ανατολής, ένα μουσείο στολίδι, έγινε χάρη στην επιμονή, το μεράκι και τη θέληση των κατοίκων του χωριού. Στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί και όλα τα εκθέματα αποτελούν προσφορά των κατοίκων και μελών του Συλλόγου Ανατολιτών “Ιωάννης ο Πρόδρομος”. Τα περισσότερα από τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Ανατολής χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η συλλογή αποτελείται από αντικείμενα που σχετίζονται με τις γεωργικές ασχολίες, είδη καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές και οικιακό εξοπλισμό. Τετζερέδια, γάστρες, οντάς, αργαλειός, κρεβάτι με καλαμποκόφυλλα, χερόμυλος, αδοκάνες, καρπολόγια, σβαρνάδες, λαιμαριές ζώων και ένα σωρό άλλα αντικείμενα.

Σκοπός της ύπαρξης του μουσείου είναι η διαφύλαξη, η διάσωση και η διατήρηση των εθίμων, της παράδοσης και της ιστορίας του χωριού μας. Άλλωστε το κάθε αντικείμενο αφηγείται μία ιστορία την οποία καλούμαστε, κάθε φορά που το αντικρίζουμε, να την “ακούσουμε” και να “προκαλέσει” τη μνήμη μας και τα βιώματά μας.
Παράλληλα, στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου εκτίθενται παλιές φωτογραφίες με θέμα τη ζωή των κατοίκων καθώς επίσης υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος-σχολική αίθουσα όπου αναπαρίσταται η σχολική τάξη όπως ήταν με θρανία, αριθμητήρια, όργανα χημείας, χάρτες, κλπ.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Ανατολής
Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1986 και στεγάζεται σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, δίπλα από το παλιό δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα κλείστηκε ο γυναικωνίτης και η πίσω είσοδος του Ναού και δημιουργήθηκε ένας διώροφος χώρος ο οποίος φιλοξενεί τα εκθέματα του μουσείου.

Είναι γνωστό ότι ο Κίσσαβος αποκαλείται «Όρος των Κελλίων». Το όνομα αυτό προέρχεται από τα πολλά κελιά, ασκηταρειά αλλά και βυζαντινές μονές που βρίσκονταν σε όλη την περιοχή. Στο βουνό των Κελλίων, βάση πηγών αναπτύσσεται ο Μοναχισμός από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα. Πολλές μορφές, οργανωτές του μοναχικού ιδεώδους πέρασαν και ασκήτεψαν στη περιοχή.

Σε αυτές τις μονές και τα ασκηταρειά της περιοχής (τα οποία δε λειτουργούν πλέον) υπήρχαν πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων αλλά και εικόνες μεγάλης αξίας, τα οποία με τη φροντίδα του Συλλόγου μας, συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκε το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σκοπό την προστασία, διαφύλαξή τους.
Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται βενετσιάνικα ευαγγέλια του 1600, εικόνες και τρίπτυχα εικόνων του 17ου αιώνα, ξυλόγλυπτα τέμπλα, ιερά σκεύη, καθώς και σπάνιας ιστορικής αξίας ιερά χειρόγραφα.
Για επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με μέλη του Συλλόγου Ανατολιτών “Ιωάννης ο Πρόδρομος”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω