Την αναλγησία της φορολογικής πολιτικής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απέναντι στους διαχειριστές των σχολικών κυλικείων του ν. Λάρισας, αλλά και της χώρας ευρύτερα, αναδεικνύει η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών & Διαφάνειας και βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία επισημαίνει τα εξής:
«Μείζον ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πλέον οι εκμισθωτές των δεκάδων κυλικείων των σχολείων του ν. Λάρισας, αλλά και της χώρας ευρύτερα, οι οποίοι πλήττονται ευθέως από την ανορθολογική φορολογική πολιτική του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον κλάδο τους.
Ειδικότερα και, παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει τις σχετικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το, από τον Νοέμβριο του 2023, αίτημά τους για φορολόγηση βάσει των πραγματικών ημερών εργασίας τους θα ικανοποιούνταν, με την έκδοση μάλιστα και σχετικού ΦΕΚ, ωστόσο, στις αρχές του τρέχοντος μήνα και ενώ δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι σχετικές εκκαθαρίσεις, από σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ πληροφορήθηκαν ότι τελικά τα σχολικά κυλικεία των δημοτικών σχολείων θα φορολογηθούν για 255 ημέρες εργασίας, ενώ τα κυλικεία των γυμνασίων και λυκείων της χώρας θα φορολογηθούν για 279 (!).
Όπως ωστόσο υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ), οι παραπάνω ημέρες φορολόγησης απέχουν κατά πολύ από τον πραγματικό αριθμό εργασίας των σχολικών κυλικείων, τα οποία λειτουργούν υπό ειδικό καθεστώς, εξαιτίας της εποχικότητας του επαγγέλματος, μάξιμουμ ορίου έως 189 ημερών/ έτος, συμπεριλαμβανομένων εκδρομών, εορτών, καταλήψεων, αλλά και άλλων αστάθμητων παραγόντων όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας πέρυσι π.χ., όπου τα σχολεία άνοιξαν ένα μήνα αργότερα από τα υπόλοιπα στην επικράτεια, εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων με τη θεομηνία Daniel, αλλά και έκλεισαν νωρίτερα, εξαιτίας του εκτός εποχής, παρατεταμένου καύσωνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΟΚΔΙΣ, αλλά και οι διαχειριστές των σχολικών κυλικείων του ν. Λάρισας υπενθυμίζουν πως πέραν των παραπάνω, από τα καταστήματά τους ψωνίζει κατά μέσο όρο μόλις το 1/3 των μαθητών έκαστης σχολικής μονάδας, ότι πολλά από τα είδη που πωλούν υπόκεινται σε καθεστώς διατίμησης με τιμές του 2022, οι οποίες δεν έχουν τροποποιηθεί σε συνθήκες υψηλότατου και συνεχούς πληθωρισμού, ενώ και η αυστηρά καθορισμένη λίστα των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων από τα κυλικεία δεν καλύπτει όλες ανεξαιρέτως τις ανάγκες των μαθητών/τριών των σχολείων της χώρας.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι διαχειριστές των σχολικών κυλικείων τόσο του ν. Λάρισας, όσο και της χώρας ευρύτερα επιβαρύνονται φορολογικά με δυσανάλογο τρόπο, ως προς το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά και τις ημέρες πραγματικής εργασίας τους, αλλά και επειδή η ΑΑΔΕ δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη της όλους τους παραπάνω περιοριστικούς παράγοντες για την άσκηση του εν λόγω ‘’ελεύθερου’’ -μόνο κατ’ όνομα- επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να προβαίνει σε μια εξαιρετικά άδικη φορολόγηση του Κωδικού Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.29.2004, που αφορά τους διαχειριστές των σχολικών κυλικείων της χώρας», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να προστατευθεί από τον εξαιρετικά ανορθολογικό τρόπο φορολόγησης, ο ευάλωτος οικονομικά κλάδος των μισθωτών σχολικών κυλικείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν ξεχωριστή κατηγορία επαγγελματιών.
Παράλληλα, η βουλευτής Λάρισας ρωτάει τον ΥΠ.ΟΙΚ. με ποιους συγκεκριμένους τρόπους σκοπεύει να παρέμβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενική φορολόγηση του ανωτέρω κλάδου, βάσει του πραγματικού χρόνου εργασίας των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, αλλά και των πραγματικών εσόδων που προσκομίζουν από τη συγκεκριμένη εργασία.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις