Με αφορμή τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας επισημαίνει: «πως οι παρεμβάσεις ή όπως τις ονομάζει το Υπουργός Υγείας «μεταρρυθμίσεις», ουδόλως έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν το Σύστημα Υγείας και την ποιότητα περίθαλψης των πολιτών αλλά ούτε και να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές των γιατρών που ταλανίζονται απαξιωμένοι μέσα σε ένα υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο Σύστημα Υγείας.
Παράλληλα στην ίδια μοίρα βρίσκονται οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα (κυρίως εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί), των οποίων η βιωσιμότητά τους απειλείται άμεσα. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στον τομέα του φαρμάκου, όπου οι εκπρόσωποι του έχουν αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες κατά του Υπ. Υγείας, μέσω του πρωθυπουργού.
Δημοσιοποιούμε και πάλι τις προτάσεις μας, η υλοποίηση των οποίων θα αναβαθμίσει περίθαλψη και γιατρούς:
1. Η εκπόνηση νέου υγειονομικού χάρτη που να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ανά περιοχή, με παράλληλη σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
2. Η επαρκής και γενναία χρηματοδότηση όλου του συστήματος.
3. Η στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), με γρήγορες και αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και επιστημονικής ανέλιξης και θέσπιση ειδικών κινήτρων. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών μετά από αξιολόγηση.
4. Άμεση αναθεώρηση του μισθολογίου των ιατρών ΕΣΥ και επαναφορά στα προ 2012 επίπεδα με τελικό στόχο τον διπλασιασμό του.
5. Το άμεσο άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία και στην επαναφορά τους τουλάχιστον στα προ covid-19 επίπεδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι χειρουργικές λίστες, με δικαιότερη αναλογική κατανομή του χειρουργικού χρόνου μεταξύ του ιατρικού προσωπικού κάθε κλινικής.
6. Η καταπολέμηση της έλλειψης των υλικών και η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.
7. Η ριζική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.
8. Η κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.
9. Εκπόνηση ενιαίων και σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ειδικευόμενους, με κοινωνικά χαρακτηριστικά.
10. Η οργάνωση μιας ΠΦΥ που θα αποτελεί πραγματικό ανάχωμα από την ροή των ασθενών στα νοσοκομεία για αναζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με ελεύθερη επιλογή γιατρού και αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού από χώρας. Άμεση κατάργηση του επαχθούς clawback των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.
11. Έμφαση και ενίσχυση των μαζικών προληπτικών προγραμμάτων, που η έγκαιρη διάγνωση ορισμένων ασθενειών και η αντιμετώπισή τους κυρίως, σώζει ζωές αλλά και εξοικονομεί πόρους.
12. Νέα φαρμακευτική πολιτική ώστε να μηδενιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων, να επέλθει επιτέλους ο εξορθολογισμός της δαπάνης τους, ενώ η πρόσβαση όλων των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες να είναι εύκολη και ελεύθερη.»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις