60,4 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις εκλογές-ορόσημο, με τις οποίες κλείνει το ιστορικό κεφάλαιο της 16χρονης θητείας της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας. Η μεγαλύτερη χώρα και οικονομία της ΕΕ αλλάζει καγκελάριο και σελίδα με κύριο ερώτημα κατά πόσο η αλλαγή αυτή θα σημάνει και μία περίοδο αστάθειας για τη χώρα.
Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς
Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ, ο χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, η «πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων έδωσαν τη μάχη να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους, που ήταν περισσότεροι σε σύγκριση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ήταν και αυτό μία έκφραση της αβεβαιότητας που φέρνει το τέλος της εποχής Μέρκελ.
Οι υποψήφιοι
Ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU-CSU, Άρμιν Λάσετ, επιχείρησε να συσπειρώσει το συντηρητικό χώρο προβάλλοντας την απειλή μίας «αριστερής στροφής» της Γερμανίας, αν κερδίσει τις εκλογές ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς και συνεργαστεί με την μετα-κομμουνιστική «Αριστερά» (Die Linke). Προγραμματικά δεν κατάφερε να σφραγίσει τον προεκλογικό του αγώνα με συγκεκριμένες προτάσεις, παρά μόνο με αντιπροτάσεις στα άλλα κόμματα, «όχι στις απαγορεύσεις των Πρασίνων» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, «όχι στο φόρο κληρονομιάς» των Σοσιαλδημοκρατών.
Η συντηρητική παράταξη CDU/CSU είχε βγει τραυματισμένη από τη μάχη προεδρίας του κόμματος, ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη τον Ιανουάριο πρόεδρος του CDU αλλά η αμφισβήτηση από μερίδα του κόμματος και τον πρόεδρο του αδερφού κόμματος CSU Μάρκους Ζέντερ που είχε καλύτερα νούμερα στις δημοσκοπήσεις στέρησαν από το Λάσετ την υποστήριξη που χρειαζόταν ως υποψήφιος καγκελάριος.
Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σόλτς έκανε την μεγάλη ανατροπή και από ουραγός, μπήκε τον τελευταίο μήνα μπροστά στην κούρσα για την καγκελαρία «μομέντουμ» είναι του SPD, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι τον τελευταίο μήνα πρώτο στις δημοσκοπήσεις. Ο Σολτς πιστεύει ότι Γερμανοί θέλουν αλλαγή κυβέρνησης και νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα του και να βάλει «φίμωτρο» στην αριστερή ηγεσία του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν και έκανε έναν προσωποποιημένο προεκλογικό αγώνα, εστιάζοντας στην κοινωνική ατζέντα, το πρόβλημα της κατοικίας, την αύξηση του κατώτατου εγγυημένου ωρομισθίου στα 12 ευρώ. Αξιοποίησε το «μπόνους» του αντικαγκελάιριου, εκπέμποντας την σταθερότητα και ασφάλεια στην οποία είχαν συνηθίσει οι Γερμανοί με καγκελάριο την Μέρκελ.
Για την «πράσινη» υποψήφια καγκελάριο, Αναλένα Μπέρμποκ, οι σημερινές εκλογές είναι «εκλογές για το κλίμα», στις οποίες «παίζονται τα πάντα». Στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι είχαν εκτιναχθεί, κάποια στιγμή είχαν βρεθεί και στην πρώτη θέση, αλλά λάθη τακτικής και προσωπικά στραβοπατήματα με το βιογραφικό της και το βιβλίο της έφεραν τη δημοσκοπική υποχώρηση. Και στο τέλος του προεκλογικού αγώνα η Μπέρμποκ επανέλαβε ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι ο «προνομιακός εταίρος» για τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες.
Οριακό αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα είναι οριακό, και ο νικητής θα κριθεί στο νήμα.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι και χθες πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD του Σολτς με ποσοστά μεταξύ 25 – 26%.
Η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU με τον Άρμιν Λάσετ ανέκαμψε την τελευταία εβδομάδα και μείωσε τη διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.
Οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει στην τρίτη θέση, με 15-16% σε απόσταση από τα άλλα δύο κόμματα.
Οι Φιλελεύθεροι FDP αναμένεται να έχουν διψήφιο ποσοστό πάνω από 10%.
Στα ίδια επίπεδα 10-11% κινείται και το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD κάτω από το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών.
Η Αριστερά Die Linke έμεινε βαλτωμένη λίγο πάνω από το πλαφόν 5% για την είσοδο στη Βουλή.
Μετεκλογικά σενάρια
Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι πιθανότατα τρικομματική, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων από την επομένη των εκλογών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες.
Η αριθμητική του αποτελέσματος θα δίνει πολλά σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών.
Οι σημερινές εκλογές θα κρίνουν κατ΄αρχήν αν καγκελάριος θα είναι ο Όλαφ Σολτς ή ο Άρμιν Λάσετ. Και οι δύο θα χρειαστούν τους Πράσινους που έχουν προνομιακό εταίρο τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους FDP με προνομιακό εταίρο τη Χριστιανική Ένωση. Έτσι, ανάλογα με το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα, ο επόμενος συνασπισμός θα είναι κοκκινο-κιτρινο-πράσινος «σηματοδότης» με καγκελάριο τον Σολτς, ή μαυρο-κιτρινο-πράσινος, «Τζαμάικα» με καγκελάριο τον Λάσετ.
Θεωρητικά θα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασιών, λιγότερο πιθανές.