Δεδομένης της αυξανόμενης ροής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας αλλά και λόγω του αρκετά μεγάλου αριθμού μόνιμα διαμενόντων μεταναστών παράλληλα με την ύπαρξης Ελλήνων πολιτών με διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες σε σχέση με τον κυρίαρχο αριθμητικά πληθυσμό της χώρας (π.χ. Ρομά), έχει δημιουργηθεί η ανάγκη στήριξης των πληθυσμών αυτών σε βασικές τους ανάγκες για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και αναφύονται νέα επαγγέλματα, που δείχνουν να έχουν λαμπρές προοπτικές στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που διδάσκονται την ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα εξαιτίας και της πολυεθνικής, πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής σύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας.

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας προσφέρονται σήμερα σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της χώρας, από ιδιωτικούς φορείς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, φροντιστήρια, από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης (Ν.Ε.Λ.Ε.), από Μ.Κ.Ο. καθώς και στα κέντρα υποδοχής των ομογενών.

Η ελληνική διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσα και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα οποία φοιτούν παιδιά ομογενών και αλλοδαπών όπου και αναμένεται η δημιουργία πινάκων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κατά το πρότυπο της Ειδικής Αγωγής. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οργανώνει στην παρούσα φάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το οποίο θα διευκρινίζει με ακρίβεια το επίπεδο ελληνομάθειας που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.

Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας είναι προαπαιτούμενο για την άσκηση επαγγέλματος στη χώρα μας (επίπεδο ανάλογα με το επάγγελμα), για τις σπουδές σε ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, για το διορισμό στο δημόσιο, για τη χορήγηση της άδειας παραμονής «επί μακρόν διαμένοντος» κ.λ.π..

Επίσης ένα νέο εξειδικευμένο και δυναμικό επάγγελμα το οποίο έχει αρχίσει και παρουσιάζει ζήτηση, με τις σχετικές προκηρύξεις σε δήμους και περιφέρειες να “τρέχουν” ήδη, είναι αυτό του Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή.

Οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο τομέα, σε φορείς όπως η Υπηρεσία Ασύλου, η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις διευθύνσεις αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας, στα Σχολεία, στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, στα καταστήματα του ΙΚΑ, στις φυλακές και στα δικαστήρια, σε μονάδες απεξάρτησης, σε κέντρα προστασίας ανηλίκων κ.α. (μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη έχει προχωρήσει στην πρόσληψη συνολικά 287 διαπολιτισμικών μεσολαβητών).

Επίσης δύναται να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, σε Μ.Κ.Ο., σε υπηρεσίες που αφορούν τη στέγαση, την ένταξη στην αγορά εργασίας, τους φορείς προώθησης απασχόλησης (π.χ. ΔΥΠΑ), τη διαδικασία πρόσληψης, τους τρόπους ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων κ.λπ., αλλά και να παρέχουν υπηρεσίες ευαισθητοποίησης προς επαγγελματίες, επιχειρήσεις και φορείς με σκοπό τη προώθηση της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο.

Δυνατότητα ένταξης στον κυοφορούμενο νέο πίνακα Εκπαιδευτικών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης αλλά και στο επίπεδο Α των επαγγελματιών Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών του ΕΟΠΠΕΠ, έχουν οι απόφοιτοι του εξ αποστάσεως διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού πρόγραμμα στη «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση» (Πανεπιστημίου Πατρών και Λευκωσίας).

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις, να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήματα στους/στις ομιλητές/τριες σχετικά με το περιεχόμενο και τις επαγγελματικές προοπτικές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης στο 8o Φόρουμ Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Μάθησης, με τίτλο «Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση ως πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και καινοτομίας» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρες 9:30 – 14:00 στo Αμφιθέατρο 4ου Δημοτικού Σχολείου, στη Λάρισα.

Το Φόρουμ είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Ημέρα Μεταναστών, που γιορτάζεται στις 18 Δεκεμβρίου και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) και από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων.

Η είσοδος στο Φόρουμ είναι ελεύθερη, ενώ θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους συμμετέχοντες παρευρεθούν με φυσική παρουσία. Δηλώσεις συμμετοχής στο Φόρουμ ηλεκτρονικά ΕΔΩ ή στο email: [email protected] , (όνομα, τηλ, email).

Το Φόρουμ θα μεταδίδεται και ζωντανά μέσω διαδικτύου. Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τη ζωντανή μετάδοση μέσω ΖΟΟΜ, μπορείτε να κάνετε εγγραφή, πριν από την έναρξη της ημερίδας, ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω