Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τον νομικό και κοινωνικό κίνδυνο της παράνομης υιοθεσίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Ουκρανίας που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο συζήτησαν με ειδικούς σε έκτακτη συνεδρίαση τους τα μέλη των επιτροπών Νομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων «είναι καθήκον μας να εντείνουμε τις ενέργειές για να βοηθήσουμε τα Ουκρανόπουλα από ιδρύματα που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρέπει να τους προστατεύσουμε από τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν όταν ξεφεύγουν από τον πόλεμο. Μαζί με τη βία, την εκμετάλλευση, τη διακίνηση και τις απαγωγές, ο κίνδυνος της παράνομης υιοθεσίας είναι επίσης σημαντικό ζήτημα. Τον Μάρτιο, η UNICEF μιλούσε για σχεδόν 100.000 παιδιά, τα μισά από αυτά με αναπηρίες, που ζουν σε ιδρύματα και οικοτροφεία στην Ουκρανία, τα οποία ενδέχεται να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων πρόσθεσε ότι το χάος και η έλλειψη ελέγχου που προκύπτουν από μια δραματική κατάσταση, είναι το τέλειο περιβάλλον για να επικρατήσει η παράνομη υιοθεσία και για να κυριαρχήσουν οι μαφίες που ασχολούνται με παιδιά που φεύγουν από τις βόμβες, ενώ η Αντιπρόεδρος και Συντονίστρια του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Παιδιών, σημείωσε πως το θέμα δεν είναι εύκολο γιατί αφορά μια μοναδική ομάδα παιδιών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία από τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτά τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κάθε είδους βία και κακοποίηση. Γνωρίζουμε ότι η δομή της ιδρυματικής περίθαλψης στην Ουκρανία διαφέρει από αυτή των χωρών της ΕΕ και ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των παιδιών έχει οικογένειες και νόμιμους κηδεμόνες.

Yποχρεωτικός μηχανισμός ελέγχου και ανταλλαγής δεδομένων

Συμφωνήθηκε ότι η διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών, των δικαιωμάτων τους, της αξιοπρέπειας και της προστασίας τους από την κακοποίηση αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα. Όλα τα παιδιά που διασχίζουν τα σύνορα θα πρέπει να ενσωματωθούν στα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά για τα ευάλωτα παιδιά και τα παιδιά με αναπηρίες. Οι ειδικοί ζήτησαν υποχρεωτικό μηχανισμό ελέγχου και ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των αρμόδιων εθνικών αρχών στις χώρες υποδοχής. Υπενθύμισαν ότι η υιοθεσία μεταξύ των χωρών δεν θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια ή μετά από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με την υπόθεση ότι ένα ασυνόδευτο παιδί έχει ζωντανούς γονείς ή συγγενείς. Τέλος, οι ειδικοί τόνισαν ότι απαιτείται στενή επαφή με τις ουκρανικές αρμόδιες αρχές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω