Με βάση έρευνα 2019, σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα στην Ευρώπη, «…στην Ολλανδία, στην Αγγλία ή στη Γερμανία δεν υπάρχει κανένα αδέσποτο». Προκύπτει, λοιπόν, ότι όσο λιγότερα αδέσποτα έχει μια κοινωνία, τόσο πιο αναπτυγμένη είναι. Ισχύει και το αντίστροφο. Όσο πιο αναπτυγμένη είναι, τόσο μικρότερο αριθμό αδέσποτων ζώων έχει ή ανέχεται να έχει. Κι αυτό, γιατί ο περιορισμένος αριθμός αδέσποτων ζώων σε μια κοινωνία δεν είναι απλώς μια ένδειξη υψηλού ποσοστού ευαισθητοποίησης των πολιτών ή μιας μερίδας φιλόζωων, αλλά ένδειξη σεβασμού ολόκληρου του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο υπάρχει, λειτουργεί και δραστηριοποιείται και ο άνθρωπος.
Η αρμονική όμως λειτουργία του οικοσυστήματος επιβάλλει την ευζωία των ζώων, ακριβώς για να μπορεί ο άνθρωπος να συνεχίσει να «απολαμβάνει» όλα όσα έχουν κατακτηθεί στην πορεία προς την εδραίωση των αστικών δημοκρατιών και που πλέον τίθενται σε νέα βάση και σε ένα νέο εξελισσόμενο πλαίσιο.
Με οδηγό, λοιπόν, την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των ισορροπιών στο οικοσύστημα μέσα στο οποίο όλοι λειτουργούμε, η είδηση της στείρωσης 400 ζώων στο Δημοτικό Κυνοκομείο Λάρισας αποτελεί πράγματι μια σημαντική ελπίδα για το μέλλον του οικοσυστήματος, τουλάχιστον της πόλης μας. Η εν λόγω μαζική στείρωση αποτέλεσε πρωτοβουλία μελών του Κόμματος για τα Ζώα, του ΚΟΙΝΣΕΠ «Ασπίδα» και ομάδας εθελοντών.
Πραγματοποιήθηκε σε εθελοντική βάση, σε συνεργασία με τη γερμανική φιλοζωική οργάνωση «Tier Insel Umut Evie.V». Είναι επίσης ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι, οι στειρώσεις των ζώων στην πόλη μας (στη συντριπτική τους πλειοψηφία γάτες) σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 243 πέρυσι, φέτος έγιναν 400). Είναι η δεύτερη φορά στην Ελλάδα, που η συγκεκριμένη γερμανική φιλοζωική οργάνωση συμπράττει με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις για την πραγματοποίηση μαζικών στειρώσεων σε εκατοντάδες αδέσποτα ζώα.
Είναι δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γερμανική φιλοζωική οργάνωση κάθε χρόνο προχωράει σε μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων, σε χώρες που τυπικά ή και ουσιαστικά ανήκουν στις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες: Χώρες της Αφρικής, Αίγυπτο, Τουρκία και μεταξύ αυτών επέλεξαν και την Ελλάδα! Ανήκουμε πράγματι σε αυτές τις χώρες; Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα ορίζει πως όχι… Ωστόσο, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, γιατί ακόμη -ως χώρα- δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές επιταγές; Γιατί δεν αντιμετωπίζεται η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων από τη κεντρική διοίκηση και τους τοπικούς θεσμούς ως μείζον ζήτημα για την αρμονική εξέλιξη του οικοσυστήματος, τη στιγμή που αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Γερμανία) έχουν ήδη καταφέρει να ελέγξουν τους πληθυσμούς των αδέσποτων ζώων;
Είναι βέβαια αρκετά ενθαρρυντικό για την πόλη της Λάρισας, ότι σε σχέση με άλλους Δήμους της χώρας, ο Δήμος Λαρισαίων έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της μαζικής στείρωσης. Αυτό το δεδομένο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πόλη διαθέτει Δημοτικό Κυνοκομείο εδώ και χρόνια, πράγμα που δεν είναι ο κανόνας στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Επιπλέον, ο αριθμός των ευαισθητοποιημένων πολιτών που πιέζουν τους τοπικούς φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση είναι αξιοσημείωτος και μη αμελητέος.
Είναι τελικά η στείρωση τόσο σημαντικό μέσο για την επίτευξη της ευζωίας των ζώων στα αστικά κέντρα και πολύ περισσότερο στις επαρχίες της χώρας; Όπως μας ενημερώνουν τα μέλη των τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων και της ομάδας των εθελοντών, στείρωση σημαίνει μείωση των ανεξέλεγκτων γεννήσεων των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων (ειδικά στις γάτες οι οποίες αναπαράγονται 3 με 4 φορές τον χρόνο), γεγονός που οδηγεί σε μικρότερα ποσοστά κακοποίησης στα ζώα και εντέλει σε αρμονικότερη συνύπαρξη των πολιτών με τα ζώα, εντός και εκτός αστικών περιοχών. Και αυτό, είναι σίγουρα μία σημαντική ένδειξη υψηλού πολιτισμού σε μία χώρα.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν;
Οι απαντήσεις των ανθρώπων, που ως μέλη τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων προσπαθούν να χτίσουν μια σχετική κουλτούρα τουλάχιστον στην πόλη μας, είναι συγκεκριμένες: «Η στείρωση είναι μονόδρομος. Όμως είναι απλά ένα μέσο. Χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων και την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών με αυτά: Η ανάπτυξη σχετικού ελεγκτικού μηχανισμού για την τήρηση κανόνων ευζωίας των ζώων στην πόλη, η συνεργασία των κρατικών και των τοπικών θεσμών με σχολεία και επαγγελματικές ομάδες για την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών περί ευζωίας στα αστικά και μη κέντρα, η εξωστρέφεια και οι εποικοδομητικές συζητήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας με τους πολίτες θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη σχετικής κουλτούρας. Φυσικά οι μαζικές στειρώσεις των ζώων σε ετήσια βάση, πρέπει να παγιωθούν.»
Για ποιους λόγους είναι κατά τη γνώμη σας εξαιρετικά σημαντικό να ενεργοποιηθεί η πολιτική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση;
«…Διότι η ευζωία των ζώων ως πυλώνας του οικοσυστήματός μας, μάς αφορά όλους. Άλλωστε, η διατήρηση και ο σεβασμός των μερών του οικοσυστήματος αποτελεί έναν από τους βασικούς προβληματισμούς στις συζητήσεις περί συνέχισης και διατήρησης των αστικών δημοκρατιών. Επίσης, είναι ένα θέμα που έχει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων αναλαμβάνουν κυρίως άνθρωποι χαμηλών εισοδημάτων.»
Η ανάγκη ενεργοποίησης των τοπικών αρχών και θεσμών προς την κατεύθυνση της ευζωίας των ζώων στην επαρχία, επιβεβαιώνεται από τη δημιουργία κεντρικής γραμμής επικοινωνίας από την κεντρική εξουσία, πριν ένα μήνα. Στον αριθμό 10410, πλέον, οι πολίτες ανά την Ελλάδα μπορούν να καλούν και να καταγγέλλουν στην Ελληνική Αστυνομία κακοποιήσεις ζώων. Στη συνέχεια η ΓΑΔΑ, ενημερώνει το αντίστοιχο αστυνομικό τμήμα, να ερευνήσει την εκάστοτε καταγγελία. Προκύπτει λοιπόν ότι οι σχέσεις ανθρώπων, ζώων, περιβάλλοντος εισέρχονται σε μια νέα εποχή, στην οποία όλοι οφείλουμε να υιοθετήσουμε άποψη και στάση.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Δημηνίκου / Πληροφορίες: Θάνος Γκουγκλιάνας, μέλη του Κινήματος για τα Ζώα, μέλη τοπικών φιλοζωικών οργανώσεων.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις