Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, η εμφάνιση της Όμικρον εκτόξευσε τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Και επανέφερε τα μέτρα περιορισμού, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως το 2022 μπορεί να φέρει και το τέλος της πανδημίας, αρκεί να δράσουμε από κοινού.
Η επιδημιολόγος του Π.Ο.Υ. Μαρία Βαν Κέρκοβ, δήλωσε: «Είμαι πολύ αισιόδοξη για το 2022 για το γεγονός ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο, μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση σημαντικά μπορούμε να μειώσουμε τους θανάτους σημαντικά και μπορούμε να επιστρέψουμε στη ζωή μας».
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από τη Νότια Αφρική όπου είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή Όμικρον. Αν και υπερμεταδοτική, προκάλεσε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Μόντλι Γκουνγκουμπέλε, να δηλώνει: «Η Όμικρον έχει φτάσει στην κορύφωση και έχοντας κορυφωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, δεν υπήρξε ιδιαίτερη πίεση για τα νοσοκομεία».
Ο Κρίστιαν Ντρόστεν, ο διακεκριμένος Γερμανός ιολόγος, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την πανδημία που συμβουλεύει την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παίρνει ελπίδα από τη θετική εξέλιξη της Νότιας Αφρικής: «Η Νότια Αφρική είναι σίγουρα μια ματιά στο μέλλον, σε μια ενδημική κατάσταση που συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή».
Με σημαντικό ποσοστό των Γερμανών να παραμένει ανεμβολίαστο, ο Ντρόστεν τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού.
Για την ώρα πάντως στην Ευρώπη τηρείται στάση αναμονής, γιατί το κύμα της Όμικρον να βρίσκεται στο ξεκίνημα. Στη Γαλλία πλέον κυριαρχεί. Στην Ιταλία στρέφει τον κόσμο σε ουρές για τεστ και εμβολιασμό και η γιατρός Ρομπέρτα Πανότσι αναφέρει πως: «Όλη αυτή η περίοδος των διακοπών ήταν ασυνήθιστη. Εδώ και μερικές εβδομάδες είχαμε τρομερή αύξηση στη ζήτηση για τεστ και εμβόλια».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατάσταση παραμένει δραματική, καθώς Νέα Υόρκη, Άρκανσο και Νιου Τζέρσει κατέγραψαν ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.
Την περίοδο αυτή που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα στη Γουχάν, ο κορονοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
To 2021 ξεκίνησε αναμφίβολα ελπιδοφόρα, με τα εμβόλια να έχουν διανεμηθεί στο 60% του πληθυσμού. Η άνιση κατανομή τους όμως εμποδίζει για την ώρα τον έλεγχο της πανδημίας.
Καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, εκτόξευσε τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σε πάνω από ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα επανέφερε τα μέτρα περιορισμού, προβληματίζοντας για την απειλητικότητά της σε σχέσεις με άλλες παραλλαγές.
Επιμέλεια: Βιργινία Κουριδάκη
Πηγή: ΕΡΤ