Τις απόψεις τους για τα χθεσινά αποτελέσματα των γαλλικων εκλογών, τη νίκη του αριστερού “Νέου Λαϊκού Μετώπου” και την πτώση στην τρίτη θέση του ακροδεξιού κόμματος “Λαϊκός Συναγερμός” της Μαρίν Λεπέν, μοιράστηκαν στο onlarissa.gr δύο Λαρισαίοι με μεγάλη εμπειρία από τη γαλλική πραγματικότητα, η κ. Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο κ. Κώστας Καραμπάτσας, πρώην διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, οι οποίοι έχουν αμφότεροι ζήσει και σπουδάσει στη Γαλλία.

«Ας ξεκινήσουμε από το δημοσίευμα της liberation σήμερα, “ουφ, μια ανάσα για τη Γαλλία!”», τονίζει η κ. Βουλγαράκη. «Υπερίσχυσε το δημοκρατικό πνεύμα, οι αξίες και το όραμα του Γαλλικού ιδεώδους, δηλαδή δημοκρατία, αδελφοσύνη και ισότητα. Ο γαλλικός λαός έστειλε το μηνύματα του, όπως είδαμε, στον πρώτο γύρο, με την υπερίσχυση, αλλά στον δεύτερο γύρο, με τους συνασπισμούς που έγιναν -που έπρεπε να γίνουν για τη διασφάλιση και την αποφυγή της ανόδου της ακροδεξιάς σε επίπεδο εθνοσυνέλευσης- είχαμε μια δημοκρατική φωνή. Βέβαια η ημέρα σήμερα είναι αρκετά δύσκολη για τη Γαλλία, γιατί θα πρέπει να βγει ομόφωνα, από τις συμμαχίες και από σωστό διάλογο, ένας πρωθυπουργός. Είμαι πολύ αισιόδοξη, πιστεύω πάρα πολύ στο γαλλικό πνεύμα και τη γαλλική Δημοκρατία και πιστεύω ότι και πάλι θα αντεπεξέλθει και θα υπερισχύσει η λογική και, όπως κάπου διάβασα, οι αρχηγοί των κομμάτων είπαν “ας φερθούμε ως ενήλικες και ας σκεφτούμε σωστά”».

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εμείς ως Έλληνες, σημειώνει η κ. Βουλγαράκη, είναι το μήνυμα που θέλησε να δώσει και στο παιδί της «που ανήκει σε μια άλλη γενιά», που αφορά τη μαζική συμμετοχή στις εκλογες. «Δεν μιλώ υπηρεσιακά αυτή τη στιγμή, αλλά ως πολίτης που έχω και τη γαλλική υπηκοότητα μαζί με την ελληνική φυσικά. Ο γαλλικός λαός έδειξε ότι ναι μεν αντιδρούμε, ναι μεν άλλες φορές υποκύπτουμε ή συμβιβαζόμαστε, αλλά υπερισχύει η λογική, η συμμετοχική παρουσία όλων των πολιτών στις εκλογές, ακόμα και εμάς, των Γάλλων του εξωτερικού, που ψηφίσαμε με πολύ μεγάλα ποσοστά, δείχνει ένα κράτος ενωμένο».

«Όσον αφορά τη χώρα μας», τονίζει η κ. Βουλγαράκη, «η Ελλάδα με τη Γαλλία πάντα είχαν σχέσεις υπερβολικά φιλικές σε όλα τα επίπεδα, σε όλο το πέρας των ιστορικών γεγονότων. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι, ίσα ίσα για μένα πρέπει να αποτελέσει ερέθισμα να ενωθούμε και οι Έλληνες, να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά κάποια πράγματα για το καλό του κράτους μας, να είμαστε ενωμένοι και ότι η ψήφος είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη».

«Ο βασικός στόχος για όλη τη δημοκρατική Ευρώπη επετεύχθη», υπογραμμίζει με τη σειρά του ο κ. Καραμπάτσας. «Απετράπη η άνοδος της ακροδεξιάς, όχι μόνο ως αυτοδύναμης πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση, αλλά, απεναντίας το δημοκρατικό μέτωπο με τα αντανακλαστικά του και με ενιαία χαρακτηριστικά, με την καλύτερη δυνατή προσπάθεια από την πολιτιστική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έως και την αριστερά, λειτούργησαν συσπειρωτικά και απέτρεψαν την αυτοδύναμη άνοδο της Μαρίν Λεπέν στην εξουσία. Από εκεί και πέρα, την κατέταξαν επίσης στην τρίτη θέση, που είναι ένα πάρα πολύ ηχηρό μήνυμα για όσους ονειρεύονταν διάφορες εκτροπές στη Γαλλία της έξαρσης της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Πιστεύω είναι ηχηρή η απάντηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραμπάτσας, είναι απολυτη ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κενά της δημοκρατίας σε επίπεδο καθημερινότητας, προκειμένου αυτή να καταφέρει να “ριζώσει” βαθιά στην κοινωνία και να μην κινδυνεύει από ακροδεξιούς “αντιπερισπασμούς”. «Στο χέρι της Γαλλίας και του πολιστισμένου κόσμου γενικά στην Ευρώπη είναι να δοθούν απαντήσεις από τα προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων, υγεία, παιδεία, ενέργεια, κλιματική αλλαγή, ακρίβεια, ώστε να μην βρίσκει πρόσφορο πεδίο και να μην ανθούν τέτοιες λαϊκίστικες και λαοπλάνες “σειρήνες” χωρίς πολιτικό χωρματισμο, αλλά με ακροδεξιό φανατισμό να εκμεταλλεύονται κενά της δημοκρατίας και να προωθούν ακραίο και διχαστικό λόγο, με έμφαση σε θέματα ταυτοτικά, ιθαγένεια και μετανάστευσης».

«Το μήνυμα και για την Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί φαίνεται να είναι του δημοκρατικού “τόξου”, από την κεντροδεξιά έως την αριστερά, τους σοσιαλιστές και την οικολογία. Φαντάζομαι ότι ο πρόεδρος Μακρόν και όποιος επιλεχθεί για πρωθυπουργός θα κάνουν μια επιλογή σε πρόσωπα με ταυτότητα ισχυρά δημοκρατική και ευρωπαϊκή και νομίζω ότι η Ελλάδα, που είναι μια χώρα που κινείται συντεταγμένα στον δημοκρατικό χάρτη της Ευρώπης έχει να κερδίσει από τη συμμαχία που παραδοσιακά υπάρχει με τη Γαλλία, η οποία είναι ένας σταθερή για τη χώρα μας και πιστεύω ότι η δημοκρατική ομαλότητα και η συνταγματική νομιμότητα αποτελούν εχέγγυα για να συνεχιστεί και η σταθερή πορεία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δημοκρατία νίκησε. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία», τόνισε ο κ. Καραμπάτσας.

Ζωή Μπουρουτζή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω