Στη σύσταση μιας επιστημονικής επιτροπής που θα διαμορφώσει ένα πλέγμα προτάσεων για την διαχείριση του Παγασητικού και της Κάρλας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως ανακοίνωσε έπειτα από σύσκεψη δεκάδων φορέων της Μαγνησίας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουνέτας. Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα από΄μία επιστημονική ημερίδα που θα κληθούν να συμμετέχουν και τα υπουργείου. Επιπλέον η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων τόσο για την Κάρλα όσο και τον Παγασητικού και τα ενδιαφερόμενα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να συμμετέχουν.
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι τα νερά του Παγασητικού ελέγχονται για την καταλληλότητα για την κολύμβηση και σύντομα θα υπάρξουν νέα αποτελέσματα ενώ τα αλιεύματα από τον Παγασητικού είναι ασφαλή για κατανάλωση, έστω και αν δεν έχουν γίνει έλεγχοι στα ψάρια. Όπως επισημάνθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης τα “ψάρια αν διαπιστώσουν ότι το περιβάλλον τους είναι μολυσμένο θα φύγουν και θα αναζητήσουν καθαρά νερά. Άρα από τη στιγμή που είναι ζωντανά και αλιεύονται είναι κατάλληλα για κατανάλωση”.
Στην εισήγηση του ο κ. Κουρέτας ζήτησε οι φορείς να στηρίξουν την δημιουργία μιας σήραγγας που θα συνδέει την Κάρλα με το Αιγαίο πρόταση που τελικά θα τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο της επιστημονικής επιτροπής, όπως και η πρόταση για δημιουργία φορέα διαχείρισης του Παγασητικού ως υποσύνολο του ΟΔΥΘ, που πρότεινε αρχικά ο κ. Κουνέτας και μαζί του συμφώνησε η κ. Καπούλα.
Στη σύσκεψη αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος που εχει στην ευθύνη του τον ΟΦΥΠΕΚΑ που εχει με την σειρά του την ευθύνη της Κάρλας, αλλά και η Αποκεντρωμένη με επικεφαλής τον κ. Τζανακούλη που έχει στην ευθύνη του την Διεύθυνση Υδάτων της Θεσσαλίας, δεν συνεννοήθηκαν ποτέ και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι έγινε.
Η αντιπεριφερειάρχης κ. Αννα Μαρία Παπαδημητρίου δήλωσε πως γίνονται συνεχώς μετρήσεις στον Παγασητικό .
Τα αποτελέσματα είναι εντός ορίων που θέτει η νομοθεσία για την καταλληλότητα των ακτών κολύμβησης. Χθες έγινε νέα δειγματοληψία και σήμερα επαναληπτική σε όλες τις ακτές κολύμβησης του δήμου Βόλου, από Μαλάκι μέχρι Αγχίαλο.
Τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι έλεγχοι για την καταλληλότητα των νερών γίνονται μόνο για εντεροκόκκους και κολοβακτηρίδια εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Συμμαχίας για τον Βόλο κ. Βαξεβανόπουλος ενώ και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Χρ. Βενέτη επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που δεν πρέπει να σταματά την αυτοδιοίκηση να ενεργήσει όπως πρέπει. Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι θα πιέσει να προβλεφθούν στη νομοθεσία μέσω του ΕΟΔΥ και οι έλεγχοι για περισσότερες παραμέτρους
«Αν ζητήσουμε άδεια μπορούμε να βάλουμε και άλλες παραμέτρους σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, για να αλλάξει το πρωτόκολλο. Προς το παρόν εφαρμόζουμε νομοθεσία δύο παραμέτρων, δηλαδή Εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια, είπε ο περιφερειάρχης.
Στην σύσκεψη μετείχαν και οι βουλευτές κ.κ. Μεϊκόπουλος και Μεταξάς
«Υπάρχουν ευθύνες από όλους και κακώς σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ολο αυτό προκαλεί οργή και αγανάκτηση», δήλωσε ο κ. Μεταξάς. «Οι λύσεις δεν μπορεί να είναι ξεκομμένες. Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο», ανέφερε ο κ. Μεϊκόπουλος.
Ο πρόεδρος των Αλιέων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μπασδάνης τόνισαν πως η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη
«Θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή καμπάνια να βοηθήσουμε την περιοχή μας να βγει από αυτό το τούνελ . Να κάνουμε προώθηση του αεροδρομίου οργανωμένα, ενώ ο ΟΛΒ πρέπει να απαντήσει πότε θα αποκατασταθεί ο πυθμένας του λιμανιού. Το γάλα χύθηκε και δεν μπορούμε να το γυρίσουμε πίσω. Ας δούμε επόμενα βήματα. Μετά το Ντάνιελ και τα ψάρια δεν έχουμε περιθώριο. Όλα τα ζήσαμε μέχρι τώρα, μόνο εξωγήινοι δεν ήλθαν να τους αντιμετωπίσουμε», δήλωσαν ο κ. Μπασδάνης και η κ. Καμένου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω