Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι, Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, Σοφάδων κ . Θάνος Σκάρλος, Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος και Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Νούσιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ του νομού και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως αποφασίστηκε , θα ζητηθεί από την πολιτεία να ασκηθούν πιέσεις για επίσπευση των εργασιών που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ καθώς όπως αναφέρθηκε ειδικά στον καθαρισμό των ποταμών δεν έγινε ακόμη τίποτα.
Παράλληλα θα ζητηθεί να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αποκαταστάσεων και έργα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανάθεση και αφορούν κυρίως στη ΔΕ Ιτάμου.
Προτεραιότητα επίσης σύμφωνα με τους φορείς αποτελεί η αποζημίωση στις αγροτικές επιχειρήσεις αλλά και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για επιχειρήσεις που υπάρχουν εκκρεμότητες στα εφάπαξ επιδόματα.
Στο τραπέζι των διεκδικήσεων μπαίνει και η προτεραιότητα των Δήμων που επλέγησαν από τον Ιανό σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Παράλληλα θα ζητηθεί η εξάλειψη των όποιων κωλυσιεργιών παρατηρούνται στις πιστώσεις για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επιπλέον θα τεθεί ζήτημα για το δίκτυο ηλεκτροδότησης αλλά και τα αντλιοστάσια ενώ θα επικαιροποιηθεί το θέμα της μερικής εκτροπής του Αχελώου.
Ο κ. Αγοραστός
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αποζημίωση των πληγέντων αλλά και στην εικόνα που παρουσιάζει η εξέλιξη των έργων.
Ανέφερε ότι πρόκειται για 245 έργα της Περιφέρειας προϋπολογισμού σχεδόν 72 εκατ. ευρώ, με το 80% σχεδόν των χρημάτων να κατευθύνονται σε Καρδιτσιώτες.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε χαρακτηριστικά πώς «όσοι διακινούν το σενάριο γιατί δεν επιλέξαμε χρονοβόρες διαδικασίες, δεν ήθελαν να γίνει τίποτα», υποστηρίζοντας ότι «πήγαμε με διαπραγματεύσεις και εκπτώσεις 20% που είναι μεγάλες. Προλαβαμε και τις ανατιμήσεις αλλά και την κακοκαιρία Διομήδης».
Αναφερόμενος στα έργα της ΤΕΡΝΑ που αφορούν τους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας υπογράμμισε ότι «μπήκε σε περίπου 70 σημεία για αποκαταστάσεις αλλά στα ποτάμια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε…τσαπιά».
Συμπήρωσε ότι η Περιφέρεια θα αναγκαστεί να κάνει κάποια έργα στους παραπάνω Δήμους που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκαταστάσεων ύψους 143 εκατ. ευρώ που ανατάθηκε στην εταιρεία.
Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα του Αχελώου καθώς πρόκειται για έργο που αφορά και την ενέργεια ενώ κλείνοντας τόνισε ότι οι φορείς στον Ιανό αντέδρασαν πολύ γρήγορα και συντονισμένα.
Ο κ. Τσιάκος
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε ότι με την αντιμετώπιση του Ιανού επιτελέστηκε ένα θαύμα και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Τόνισε ότι η κανονικότητα επανήλθε πολύ γρήγορα μετά από μια «βιβλική καταστροφή» σημειώνοντας ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δοκιμάστηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που έχει δοκιμαστεί μια αυτοδιοίκηση.
Σε ότι αφορά τις πιστώσεις για το Δήμο Καρδίτσας σημείωσε ότι 2,5 εκ. ευρώ αφορούν αποκαταστάσεις δρόμων και άλλων υποδομών από τον ΙΑΝΟ, 3,2 εκ. ευρώ για αποκαταστάσεις πεζοδρομίων, 4,5 εκ. ευρώ για αποκαταστάσεις υποδομών (εργολαβίες αποκατάστασης σε όλους τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους του Δήμου Καρδίτσας( 350 χιλιάδες ευρώ για κάθε δήμο), αποκατάσταση του Παλέρμου350.000, αποκαταστάσεις αγροτικής οδοποιίας 350.000 ευρώ, προμήθειες υλικών, παροχή υπηρεσιών για εργασίες κλπ λόγω ΙΑΝΟΥ, 1 εκ. ευρώ από τον υπουργείο αθλητισμού για την αποκατάσταση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Καρδίτσας λόγω ΙΑΝΟΥ, 1,29 εκ. Ευρώ για την αποκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού Καρδίτσας (δόθηκαν στη ΔΕΥΑΚ).
Ο κ. Τσιάκος αναφέρθηκε και σε έργα που αν και δεν αφορούν άμεσα τα όρια ευθύνης του Δήμου Καρδίτσας εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και ως Δημοτική αρχή υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την ένταξη και την κατασκευή τους
Όπως είπε, απουσιάζει το τμήμα οδικό τμήμα ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ-ΝΕΡΑΪΔΑ. Το τμήμα αυτό, μήκους πέντε (5) χιλιομέτρων, υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Οι ζημιές του είναι τέτοιου μεγέθους, που καθιστούν την διέλευση των διερχομένων αρκετά επισφαλή και επικίνδυνη, και η μη αποκατάσταση τους, με τις επιστημονικά ενδεδειγμένες μεθόδους, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο και αυτή την ίδια την ύπαρξη του δρόμου, από νέες πιθανές κατολισθήσεις και κατακρημνίσεις. Όλα τα παραπάνω, συμβάλλουν στον αποκλεισμό του Τ.Κ. Νεράιδας. Επίσης, καθιστούν αδύνατη την μοναδική τουριστική σύνδεση της Λίμνης Πλαστήρα, αλλά και του Ν.Καρδίτσας, με το Καρπενήσι, και το Ν.Ευρυτανίας γενικότερα, μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση-ασφαλτόστρωση του τμήματος Νεράιδα- Τριφύλλα -Όρια νομού Ευρυτανίας, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
• Επίσης απουσιάζουν τα οδικά τμήματα Ιταμος – Καροπλέσι καθώς και Ραχούλα – Παλαιοζογλώπι που παρουσιάζουν υψηλή σπουδαιότητα για την τοπική κυκλοφορία αλλά και για τις μετακινήσεις πολλών επισκεπτών της περιοχής.
• Αποκαταστάσεις – κατασκευές γεφυρών στα όρια του Δήμου Καρδίτσας
• Παρεμβάσεις αποκατάστασης σε γέφυρες που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:
• 1)Γέφυρα ποταμού Καλέντζη, στην Τ.Κ.Καλλιφωνίου (προς οικισμό Μαυρονερίου)
• 2)Γέφυρα ποταμού Καλέντζη,στην Τ.Κ.Ζαϊμίου
• 3)Γέφυρα παραπόταμου Καλέντζη,στην Τ.Κ.Ζαϊμίου
• 4)Γέφυρα ποταμού Καλέντζη,στην Τ.Κ.Απιδιάς
• 5)-Γέφυρα Αγιά Σωτήρα (πεζογέφυρα)
• -Γέφυρα Τσιροπλάκι (πεζογέφυρα)
• -Γέφυρα στη θέση Κισσός (πεζογέφυρα)
• -Γέφυρα στη θέση Γιάννη Γεφύρι (πεζογέφυρα)
• στην Τ.Κ.Νεράιδας
• Όλες οι παραπάνω αποκαταστάσεις, απαιτούν παρέμβαση στην κοίτη των ποταμών, γεγονός που ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες-ευθύνες του Δήμου μας.
Ο κ. Σκάρλος
Την άμεση αποζημίωση των αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Ιανό καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια για τα έργα αποκατάστασης ζήτησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας υπό τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για την πορεία των έργων του Ιανού. Αρχικά ο κ. Σκάρλος σημείωσε:
«Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της θεομηνίας του Ιανού ήταν πράγματι εντυπωσιακή και αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι αποτέλεσε μοντέλο για την αντιμετώπιση μετέπειτα καταστροφών.
Σε πολύ σύντομο διάστημα όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία σε απόλυτο συντονισμό με τον κ. Τριαντόπουλο, έφεραν άμεσα αποζημιώσεις.
Παράλληλα είχαμε την τύχη να βρίσκεται στο τιμόνι ένας έμπειρος Περιφερειάρχης που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει τάχιστη αντιμετώπιση.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που «μπορεί να συμβεί σε 30 χρόνια». Εχουμε κάθε χρόνο ακραία φαινόμενα. Πλέον δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας και πρέπει να προσαρμοστούν οι υποδομές μας για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.
Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες οφείλουμε να δούμε τις 1393 αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και για τις οποίες μέχρι τώρα δεν υπήρξε εξέλιξη. Πρέπει να δοθούν οπωσδήποτε έστω προκαταβολές για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια καλλιέργεια διότι ήδη φτάσαμε στα μέσα Απριλίου. Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες προς την πολιτεία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αποζημιωθούν, να ανακουφιστούν και να υπάρξει μια ρευστότητα στην αγορά.
Επίσης θα πρέπει να εξεταστούν και οι 200 περίπου αιτήσεις επιχειρήσεων που αφορούν τις αποζημιώσεις των 8000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις εξ αρχής διαφώνησα με τον διαχωρισμό που έγινε με τρεις Δήμους να είναι υπό την σκέπη του Υπουργείου και τρεις στην Περιφέρεια καθώς δόθηκαν 143 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και περίπου 10 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια. Δεν γίνεται τρεις Δήμοι, Σοφάδων, Παλαμά και Λίμνης Πλαστήρα να αποκαταστήσουν ζημιές, οδικό δίκτυο, να καθαρίσουν ποταμούς και ρέματα με 10 εκατ. Θεωρώ πως πρόκειται για άνιση μεταχείριση και οφείλει η πολιτεία να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια.
Ο Δήμος Σοφάδων έχει στείλει στην αρμόδια υπηρεσία όλες τις ανάγκες για καθαρισμούς ποταμών και αποκαταστάσεις οδικού δικτύου, αγροτικής οδοποιίας καθώς και για αποκαταστάσεις ζημιών ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από την κακοκαιρία «Διομήδης».
Παράλληλα, χιλιάδες κυβικά μέτρα με φερτά υλικά έχουν φράξει την λεγόμενη «οικολογική παροχή» που διοχετεύει νερό στο Σοφαδίτη ποταμό από τη Λίμνη Σμοκόβου χωρίς ακόμη να έχει δοθεί συγκεκριμένη λύση παρότι σε λίγο ξεκινά η αρδευτική περίοδο.
Καταλήγοντας ο κ. Σκάρλος σημείωσε:
«Σε κάθε περίπτωση πάντως η αντιμετώπιση του Ιανού από το σύνολο των εμπλεκομένων ήταν μια τεράστια επιτυχία όσο και αν ορισμένοι εθελοτυφλούν.»