Δυτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, συνομιλούν τηλεφωνικά από τις 18:00 ώρα Ελλάδας για την ουκρανική κρίση, ενώ οι εντάσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στα ύψη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Στη συνομιλία αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πολωνός ηγέτης Αντρέι Ντούντα, τόνισαν πηγές της γερμανικής καγκελαρίας και της γαλλικής προεδρίας.
Χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας
Εκρηκτικό είναι το σκηνικό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις στρατιωτικές ασκήσεις να συνεχίζονται και από τις δύο πλευρές, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ασεβή και άνευ ουσίας την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η επιστολή Λαβρόφ σχετικά με την κατανόηση της αρχής της αδιαίρετης ασφάλειας «είχε σταλεί στους υπουργούς Εξωτερικών 37 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην οποία επισημαινόταν ότι περιμένουμε λεπτομερή απάντηση από τον καθένα» και συνέχισε λέγοντας: «Αντ’ αυτού, μας απαντούν ο (Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς) Στόλτεμπεργκ και ο (επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ) Μπορέλ στους οποίους δεν είχαμε απευθυνθεί. Μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως έκφανση διπλωματικής αγένειας και ασέβειας προς το αίτημά μας».
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την “συλλογική” απάντηση, που θυμίζει “συλλογική ευθύνη”. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Την ώρα που η Μόσχα συνεχίζει την επίδειξη ισχύος με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ επαναλαμβάνοντας πως είναι νόμιμες και ήταν προγραμματισμένες, δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της έντασης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως ενδεχόμενη «ρωσική εισβολή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», ακόμη και κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν εδώ και τώρα.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις κλιμάκωσης από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και την άφιξη νέων δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Όπως έχουμε πει, μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή» σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.
«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν (από την Ουκρανία), πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν γρήγορα» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.
Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
Με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία από βορρά, νότο και ανατολή, το ΝΑΤΟ να ενισχύει στρατιωτικά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τις ΗΠΑ να στέλνουν οπλισμό στο Κίεβο, ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων εμφανίστηκε ελαφρώς πιο διαλλακτικός.
«Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς εταίρους μας, συνεχίζονται, σε ανοικτό ή κλειστό σχήμα και ετοιμάζουμε την απάντησή μας στο ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας θα είχε πολύ σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές συνέπειες για τη Ρωσία. Αναμένουμε τώρα η Ρωσία να κάνει ξεκάθαρα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η εικόνα με τους δύο ηγέτες σε απόσταση τεσσάρων μέτρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην πρόσφατη συνάντησή τους είχε σταθεί αφορμή για ποικίλα σχόλια.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο πηγές κοντά στο περιβάλλον του Εμ. Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να υποβληθεί σε ρωσικό PCR τεστ, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να αποκτήσουν οι Ρώσοι πρόσβαση στο DNA του και γι΄αυτό έπρεπε να κρατούνται αποστάσεις.
Για την υπουργό των Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, που δέχθηκε το ανελέητο σφυροκόπημα του πολύπειρου διπλωμάτη, Σεργκέι Λαβρόφ, ο «εφιάλτης» είχε και συνέχεια. Αποκαλύφθηκε πως στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους έκανε λάθος και μπέρδεψε ρωσικά εδάφη με περιοχές της Ουκρανίας. Χρειάστηκε μάλιστα να τη διορθώσει ο Βρετανός πρεσβευτής. Το Κρεμλίνο επικαλέστηκε την γκάφα της Λιζ Τρας ως παράδειγμα για το ότι η Δύση δεν κατανοεί την κρίση με την Ουκρανία.
Οι συνομιλίες του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, με εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για την ανατολική Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν- ύστερα από εννέα ώρες- χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.
Πηγή: ΕΡΤ/ Ρίτσα Καστάνη, TASS, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ