Δύο είναι τα αιτήματα που οδήγησαν στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ιατρική Σχολή – Βιόπολη Λάρισας το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση/Παράρτημα Λάρισας.
Αναλύοντας τα αιτήματά τους και γιατί απεργούν, σε ανακοίνωσή αναφέρονται τα εξής:
«Δύο παραδείγματα του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον Κλάδο:
Νο1: Η παροχή επικουρικού έργου, όπως μας λένε οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, είναι υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για απόκτηση εμπειρίας. Ωστόσο μονό επικουρικό χαρακτήρα δεν έχει, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό, υποκαθιστώντας οργανικές θέσεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν χρόνια τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκουν στους/στις ΥΔ τα εύκολα θύματα για να καλύψουν τρύπες αντί να απαιτήσουν και να παλέψουν ουσιαστικά για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητ(ρι)ών.
Νο2: Το ΙΚΥ, ο «εθνικός φορέας υποτροφιών», απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (30.000!). Φτάνει ακόμα και στο σημείο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές των εκβιαστών τοκογλύφων. Οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα τα οποία απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου.
Ως σωματείο στην έρευνα έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Έτσι, οι υποτροφίες αποτελούν την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου μας.
Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μη αναγνώριση της εργασίας μας ως τέτοια, την πολυδιάσπαση, την επισφάλεια και ο οποίος εν γένει μας στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).
Καμία επιστροφή δεδουλευμένων – Καμία ώρα διδακτικού & ερευνητικού έργου απλήρωτη. Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία. Για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση».
Ο υποψήφιος διδάκτορας Δημήτρης Ράλλης αναφερόμενος στα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αναφέρει σε δηλώσεις του τα εξής (βίντεο):
Δείτε φωτογραφίες:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις