ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης
Ένα «Παγκόσμιο Ραντάρ Πανδημίας» για τον εντοπισμό αναδυόμενων μεταλλάξεων της COVID-19 αλλά και την παρακολούθηση νέων ασθενειών σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν ο Π.Ο.Υ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εν όψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία στην Ρώμη.
Το δίκτυο παρακολούθησης παθογόνων αναμένεται, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ να σώσει ζωές και να προστατεύσει τα συστήματα υγείας εντοπίζοντας ασθένειες προτού αυτές προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες, επιτρέποντας παράλληλα την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και δοκιμών.
Ο ΠΟΥ, θα ηγηθεί μιας ομάδας υλοποίησης της νέας διεθνούς εταιρικής σχέσης, υποστηριζόμενη από το δίκτυο Wellcome Trust, με στόχο τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την κοινή χρήση δεδομένων σχετικά με νέες παραλλαγές κορονοϊού αλλά και την παρακολούθηση της αντοχής εμβολίων σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Το «Παγκόσμιο Ραντάρ Πανδημίας» αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως με ένα δίκτυο κόμβων παρακολούθησης πριν από το τέλος του 2021, βελτιώνοντας σημαντικά την παγκόσμια ασφάλεια υγείας.
Μάλιστα εξαιτίας του επείγοντος χαρακτήρα της δημιουργίας του νέου εργαλείου υγείας, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος και τον Διευθυντή του Wellcome Trust, Τζέρεμι Φαράρ, ώστε να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα πριν από την σύνοδο των G7.
Ο Μπόρις Τζόνσον ενημερώθηκε για τις εργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου κόμβου WHO για την πανδημία και την επιδημική νοημοσύνη που εδρεύει στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρακολούθηση του ΠΟΥ έχει ήδη εντοπίσει την παραλλαγή B.1.617, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, σε περισσότερες από 50 χώρες μέχρι στιγμής.
«Η αντιμετώπιση του COVID-19 παγκοσμίως και η εξασφάλιση ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές απειλές για την υγεία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την προεδρία της G7 του Ηνωμένου Βασιλείου τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος δεν πρέπει ποτέ να ξαφνιαστεί από έναν ιό που εξαπλώνεται ανάμεσά μας χωρίς έλεγχο. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης ασθενειών κατάλληλο για τον 21ο αιώνα, με ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και γρήγορη αλληλουχία και γονιδιωματικής απάντησης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος υπογράμμισε τη ζωτική ανάγκη για ένα ισχυρό, σύγχρονο σύστημα που θα κρατά τον κόσμο μπροστά από τις αναδυόμενες ασθένειες μέσω της ενεργής παρακολούθησης σε κοινοτικό επίπεδο, ταχείας και ακριβής αλληλουχίας νέων παθογόνων και ανταλλαγής δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απευθυνθεί αργότερα στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υγεία, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο της G20, Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σύνοδος Κορυφής στοχεύει να φέρει τις χώρες πιο κοντά προκειμένου να εγκρίνουν μια «Διακήρυξη της Ρώμης» που θα περιλαμβάνει τις αρχές για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων υγείας.