«Η ανάπτυξη που έχουν εξυπηρετήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και έχουν στηρίξει τα άλλα κόμματα αφορά τα προνόμια των μονοπωλιακών ομίλων και όχι του λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και θέτοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο δικαίωμα του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Όπως εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, ο λαός καθημερινά βιώνει τις «πηγές “ευτυχίας” που τους προσφέρει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης»: φοροληστεία, χρέη, ανεργία, εκμετάλλευση, ενεργειακή φτώχεια, εργοδοτική-κρατική καταστολή και τρομοκρατία, αίσθημα φόβου και ανασφάλειας για το μέλλον κλπ.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι «δεν δίνεται η παραμικρή δεκάρα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» και δεν προβλέπεται η ίδρυση νέων νοσοκομείων, για παράδειγμα στην Ανατολική Αττική που δεν υπάρχει, ή νέων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία βρίσκεται και υπό διάλυση εξαιτίας της διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, ακριβώς επειδή τα χρήματά του αποσκοπούν στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων: «Είτε ανακαινισμένα, είτε όχι θα παραμένουν υποστελεχωμένα και με κοινό παρανομαστή την επικίνδυνη κατάσταση για ασθενείς και προσωπικό».
Σχολίασε και την κυβερνητική, παρουσία πρωθυπουργού, φιέστα στον πολύπαθο από τις περυσινές καταστροφικές πλημμύρες του Ντάνιελ Παλαμά για την ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας: «Η υποστελέχωση και του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό παραμένουν όπως πριν τον Ντάνιελ».
«Η έγνοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης δεν είναι οι ανακαινίσεις να αναβαθμίσουν τη λειτουργία και την επιχειρησιακή ικανότητα του νοσοκομείου, αλλά το λεγόμενο πράσινο αποτύπωμά τους, με προτεραιότητα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, δουλειές με φούντες δηλαδή για εργολάβους και κατασκευαστικούς ομίλους, αφού η ΕΕ προτάσσει την κερδοφορία των πράσινων ομίλων που έχουν και την Υγεία ως πεδίο δράσης τους», πρόσθεσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χωρίς να υποτιμάμε τις ανάγκες της ενεργειακής αναβάθμισης, την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω τραγικών ελλείψεων, ακόμα και των στοιχειωδών, μιλάμε για τον ορισμό του “όλα τα ‘χε η Μαργιωρή, ο φερετζές της έλειπε».
Μιλώντας και για το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι ΕΕ και κυβέρνηση αξιοποιούν κονδύλια για να προωθηθούν πολλαπλοί αντιλαϊκοί στόχοι και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, σε μια περίοδο μάλιστα που τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη λαϊκή οικογένεια την βυθίζουν στην απελπισία: «Να πώς αστικό κράτος και επιχειρηματίες έχουν την ικανότητα να βγάζουν κέρδος και από τα προβλήματα που δημιουργούν στον λαό μας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο και για το πώς αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες προς όφελος του κεφαλαίου και στον τομέα της Υγείας, για παράδειγμα μέσα από τον ψηφιακό φάκελο, πίσω από τον οποίο κρύβεται η διευκόλυνση κερδών για ομίλους της Υγείας και ασφαλιστικές «που περιμένουν πως και πως την ψηφιοποίηση φακέλων και την παράδοση ιατρικών δεδομένων στην αγορά» για να «πολλαπλασιάσουν την πελατεία τους, είτε προωθώντας πακέτα για ιδιωτικές κλινικές είτε ιατρικές πράξεις σε υποδομές κρατικών νοσοκομείων για λογαριασμό ομίλων της Υγείας», αλλά και μέσα από τη χρηματοδότηση της ψηφιακής Υγείας που δρομολογεί την κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών και προωθεί «νόρμες και συστήματα κατάταξης ασθενών σε κατηγορίες, εκτίμησης διάρκειας μέσης νοσηλείας για να υπολογίζεται το κόστος και να χρεώνεται ο ασθενής τις έξτρα επιβαρύνσεις».
Ειδική αναφορά έκανε και στον προσωπικό ιατρό «ως κόφτης ιατρικών υπηρεσιών και εξετάσεων», αλλά και στα προγράμματα πρόληψης «με υποτυπώδεις ανεπαρκείς εξετάσεις που δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί: πρόληψη-πεσκέσι πελατών στους εμπόρους της Υγείας».
«Στόχος της ΕΕ και των χρηματοδοτήσεών της δεν είναι η εξασφάλιση της καθολικής κάλυψης αναγκών στην Υγεία, της πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά όπως λένε και στα γραπτά τους η αντιμετώπιση κρίσεων, στο πνεύμα της εγκληματικής αντίληψης κόστους-οφέλους», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στον βωμό αυτής της ίδιας εγκληματικής πολιτικής κόστους-οφέλους όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν θυσιάσει την προώθηση αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και πυροπροστασίας.
Στο τέλος κατέληξε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα, ο μόνος που μπορεί να αναμετρηθεί με αξιώσεις ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, την ΕΕ, την εξουσία των μονοπωλίων είναι ο λαός με την πάλη του, απορρίπτοντας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που έχουν κοινό πρόγραμμα την εμπορευματοποίηση με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ συγχρόνως. Γιατί δεν νοείται η Υγεία με κέρδος, κόστος και επιχειρηματική δράση, ένα ζήτημα ζωής να είναι εμπόρευμα. Οι ζωές και οι ανάγκες του λαού μας, όπως για καθολικά δημόσια δωρεάν Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση είναι η μόνη πραγματική διέξοδος με τον λαό κυρίαρχο του πλούτου που παράγει».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις