Δύο εικοσιτετράωρα μετά την κομβική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η ελληνική διπλωματία τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάθεση συνεννόησης από την πλευρά της Άγκυρας. Το δρόμο του διαλόγου δείχνουν στην Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες, αποσκοπώντας στο χτίσιμο μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης.

Τη μετουσίωση της ατμόσφαιρας συνεννόησης που επικράτησε μεταξύ Μητσοτάκη- Ερντογάν σε έμπρακτα βήματα αποκλιμάκωσης, με πρώτο ορόσημο ένα ήρεμο καλοκαίρι, περιμένουν στην Αθήνα. Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένει σημαντική.

Διπλωματικές Πηγές αναφέρουν πως: «Αν και υπάρχει σαφής διαφορά στο κλίμα, στα θέματα ουσίας δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση».

Τη βαθιά απογοήτευσή του για την επερχόμενη παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, τόσο εγώ, όσο και ο πρωθυπουργός έχουμε μιλήσει πολλάκις σχεδόν σε όλους στη Γερμανία για την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο».

Ιδιαίτερης βαρύτητας το μήνυμα προς την Άγκυρα από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες για την τήρηση της νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κοινή δήλωση Ε.Ε. – ΗΠΑ αναφέρει: «Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε χέρι – χέρι για βιώσιμη αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι διαφορές πρέπει να διευθετηθούν μέσω διαλόγου με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στοχεύουμε σε μία σχέση συνεργασίας και σε μία αμοιβαία επωφελή σχέση με μία δημοκρατική Τουρκία».

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν επιμένει μετά την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν να παρεμβαίνει στις εξελίξεις στον Καύκασο. Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε από το Μπακού τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας έξι χωρών, λέγοντας: «Την ονομάζουμε “πλατφόρμα των έξι”. Όπως γνωρίζετε συμπεριλαμβάνει την Ρωσία, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία και το Ιράν. Και με αυτήν την “πλατφόρμα των έξι”, θέλουμε στην περιοχή να επικρατήσει η ειρήνη».

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Βελγίδα υπουργό Εξωτερικών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη και χρειαζόμαστε τη δική σας υποστήριξη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη», απάντησε η Σοφί Βιλμέ υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο επόμενο κρίσιμο ραντεβού για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 και 25 Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω