Στο γεγονός της σημαντικής μείωσης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και το πώς συνδέεται με τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, τονίζοντας πως «υπάρχει μια πολύ καλύτερη συνεργασία με την τουρκική πλευρά, είναι ένας από τους λόγους, δεν είναι ο μοναδικός λόγος, αλλά οπωσδήποτε αυτή η συνεννόηση και συνεργασία με την τουρκική πλευρά επηρεάζει πολύ, διότι για μας, παράνομη μετανάστευση, παράνομες αφίξεις, σημαίνουν αφίξεις από την Τουρκία».
«Από εκεί έρχεται το 95% αυτών των ροών και μπορούν πολύ πιο εύκολα να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα. Και αυτό το αποκαταστήσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά τις 19 Σεπτεμβρίου με τις πρώτες δικές μου επαφές, στη συνέχεια την επίσκεψή μου στην Άγκυρα πήγε και ο συνάδελφός μου υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης εκεί και περιμένουμε τώρα την ανταποδοτική επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα στις 29 Φεβρουαρίου. Αλλά επί του πεδίου, μας το λένε αυτό οι λιμενικοί, το ξέρουμε σίγουρα από την αστυνομία των χερσαίων συνόρων, έχουμε πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά ακόμα και στη θάλασσα που είναι το πιο δύσκολο, έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, διότι ανά πάσα στιγμή, με βάση και όλα αυτά που γίνονται διεθνώς, βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, ο ένας ρίχνει πυραύλους στον άλλον, το Ιράν στο Ιράκ, στο Πακιστάν, το Πακιστάν στο Ιράν, η Ιορδανία στη Συρία, ο Λίβανος στο Ισραήλ με τη Χεζμπολά, το Ισραήλ ό,τι κάνει στη Γάζα, η Υεμένη με τους Χούτι, γίνεται το έλα να δεις, κατά το κοινώς λεγόμενο, με κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης. Κατά συνέπεια, το διεθνές περιβάλλον είναι πάρα πολύ επίφοβο» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την έγκριση του προγράμματος πώλησης F-16 στην Τουρκία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως δεν είναι τίποτα βέβαιο. «Αφήστε να ολοκληρωθεί η έγκριση του Κογκρέσου. Και σε αυτό το θρίλερ της τελευταίας διετίας έχουμε δει πολλές καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις και σίγουρα τελεί υπό καθεστώς ενός ψυχολογικού σοκ, διότι δεν ανέμενε αυτή την επιστολή Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο, την πολυθρύλητη, η οποία έχει ήδη αρχίσει να διαρρέει και να συζητείται πολύ στην Ουάσιγκτον, με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όχι έναντι της Ελλάδας, αυτό θα ήταν ενδεχομένως πιο εύκολο, έναντι του ίδιου του αμερικανικού Κογκρέσου ότι αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα τα F-16 εναντίον συμμάχων ή για να ανατρέψει ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε είναι υποχρεωμένη η αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει και αν δεν τα καταφέρει, να σταματήσει την περαιτέρω παράδοση των F-16, που έτσι κι αλλιώς θα ξεκινήσει μετά το 2028-2029. Και υπάρχει και δεύτερη επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας, του διαδόχου του πολύ γνωστού στην Ελλάδα Μενέντεζ, ο οποίος βάζει τους δικούς του όρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από άλλη μεριά, έρχεται να δεσμεύσει έτι περαιτέρω την Άγκυρα. Από κει και πέρα, πάντοτε υπήρχε ένας ανταγωνισμός. Το θέμα είναι, η Ελλάδα να είναι ένα βήμα μπροστά ποιοτικά και να μπορεί να ισορροπήσει την όποια ποσοτική της υστέρηση που είναι δεδομένη, η Ελλάδα είναι μια χώρα των 10 εκατομμυρίων έναντι μιας Τουρκίας των 85, με την ποιοτική υπεροχή της και νομίζω αυτό το νόημα έχει η προσφορά των F-35».
Στη διεθνή επικαιρότητα ακόμη, σχετικά με τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο κ. Καιρίδης επισήμανε πως ακόμη και αν δεν υπήρχε ο παράγοντας της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο δύσκολες εκλογές παγκοσμίως. «Είναι εκλογές που κρατάνε σχεδόν 12 μήνες. Χρειάζονται εκατομμύρια δολάρια πέρα από τις ψήφους για να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει. Είναι μια αχανής, τεράστια δημοκρατία, πάρα πολύ ανταγωνιστική και μέρος του εκλογικού συστήματος της Αμερικής είναι να δοκιμάσει τους υποψηφίους, να δοκιμάσει τις αντοχές τους. Διότι άλλο είναι ένας διάττων αστήρ, ο οποίος βγαίνει και σε ένα μήνα κερδίζει εκλογές και άλλο, κάποιος ο οποίος καταφέρνει επί ένα ενάμιση χρόνο να επιβιώνει και εν τέλει να επικρατήσει. Αυτό το νόημα έχει αυτός ο τεράστιος αγώνας τον οποίο παρακολουθεί όλος ο πλανήτης με ενδιαφέρον διότι η Αμερική, παρά την άνοδο της Ασίας, παραμένει η νούμερο ένα χώρα στον κόσμο σε δύναμη, υπερδύναμη. Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Ενώ η προεδρία έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και θα έλεγα και οικονομικά, (…) παρόλα αυτά είναι ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος από τότε που μετριούνται αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι έχει να κάνει κυρίως με το θέμα της υγείας του. Εκπέμπει μια εικόνα μεγάλης αδυναμίας. Γενικά και μόνο το γεγονός ότι έχουμε μια επανάληψη της εκλογικής αναμέτρησης του 20 δυσαρεστεί πάρα πολλούς Αμερικανούς. Είναι μια απογοήτευση για όλους όσους πιστεύουν στην αμερικανική δημοκρατία που θα θέλανε μια ανανέωση και όχι μια επανάληψη μεταξύ 80χρονων+ υποψηφίων» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.
Στην εσωτερική επικαιρότητα, αναφορικά με τελευταία δημοσκόπηση, που εμφανίζει κέρδη στο κόμμα κ. Βελόπουλου, με ποσοστό 7,5% στην πρόθεση ψήφου, ο κ. Καιρίδης σχολίασε «η εξήγηση είναι πολύ εύκολη, η Νέα Δημοκρατία έχει κυριαρχήσει σε όλο τον χώρο, από τη δεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά, θα έλεγα και την Κεντροαριστερά και από εκεί και πέρα έχει, μπορεί, εν δυνάμει να υπάρξει ένας χώρος στα δεξιά μας. Περί αυτού πρόκειται». Ερωτηθείς εάν έχει να κάνει με το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Καιρίδης ανέφερε «ήθελα να μείνω σε πιο γενικό επίπεδο, αλλά προφανώς και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του κέντρου, από τα κεντροαριστερά μέχρι τα δεξιά και επιτρέπει σε μια πιο δεξιά, ακροδεξιά ανάγνωση να βρίσκει ένα ακροατήριο. Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος