Σε ένα από τα παγκόσμια πρωταθλήματα ρομποτικής, το WPI Open Invitational στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ από τι 7-9 Ιουνίου θα συμμετάσχει η ομάδα talodia που αποτελείται από οκτώ μαθητές Δημοτικού – Γυμνασίου και τρεις ενήλικες μέντορες που κατέκτησε την 4η θέση στους πανελλήνιους τελικούς για την περίοδο 2023-2024. Το Worcester Polytechnic Institute διεξάγει εκδηλώσεις ρομποτικής εδώ και 20 χρόνια και στο φετινό Open θα συμμετάσχουν 100 ομάδες από όλο τον κόσμο με πάνω από 1000 παιδιά και μέντορες.
Αυτό έγινε γνωστό σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδας παρουσία του εκπαιδευτή της ομάδας Σπύρου Κούρια, του προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», Μητροπολίτη Δημητριάδας Ιγνατίου αλλά και της αντιδημάρχου Βόλου αρμόδιας για θέματα κοινωνικής πολιτικής Παρασκευής Αναγνώστου, των παιδιών και εκπροσώπων των χορηγών.
Ο κ. ΙΓνάτιος επισήμανε ότι η τεχνολογία, μέρος της οποίας αποτελεί η ρομποτική, είναι μια πραγματικότητα για τα παιδιά. Τόνισε ότι ως «Μαγνήτων Κιβωτός» «δώσαμε δώσαμε στέγη και ελπίδα για να συνεχιστεί αυτό το έργο». Συνεχάρη πρωτεργάτες και γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην ομάδα Talos και στη ρομποτική που είναι το μέλλον. «Ο πολιτισμός μας είναι ζωντανό πράγμα. Ζούμε το παρόν και οραματιζόμαστε το μέλλον», τόνισε ο κ. Ιγνάτιος.
Από την πλευρά της ομάδας TALOS, ο Δπ. Κούριας, επισήμανε ότι το ταξίδι στην Αμερική είναι αποτέλεσμα ετών προσπάθειας των παιδιών, των εκπαιδευτών και των γονιών τους ενώ εξήρα τη συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτό» που αφουγκράζεται τις ανάγκες της εποχής. Επιπλέον επισήμανε ότι η ομάδα TALOS ξεκίνησε συνεργασία και με το δήμο Βόλου σε κοινωνικό επίπεδο στο πλαίσιο ανοίγματος στην κοινωνία και ενσυναίσθησης των παιδιών. Τα παιδιά των ΚΔΑΠ ΜΕΑ του δήμου Βόλου ήδη πήραν μέρος σε εργαστήρια ρομποτικής και τα πήγαν εξαιρετικά. Τέλος τόνισε ότι όλο αυτό γίνεται πραγματικότητα λόγω της στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Σημαντική χαρακτήρισε τη συνεργασία με την ομάδα Talos η αντιδήμαρχος αρμόδια για κοινωνικά θέματα, Παρασκευή Αναγνώστου και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία θα αποβεί επωφελής για τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. «Τα παιδιά απέδειξαν ότι τα καταφέρνουν μια χαρά. Είμαστε εδώ να τα στηρίξουμε για μια συμπερίληψη στην κοινωνία μας και την εκπαίδευση», τόνισε η υπεύθυνη του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Βασιλική Πανοπούλου.
Το ερευνητικό project
Η ομάδα ετοίμασε ένα ψηφιακό μουσείο που είναι και φορητό καθώς στο πλαίσιο της έρευνάς τους διαπίστωσαν πόσο χρήσιμος πνευματικά και κοινωνικά είναι ο υπολογιστικός τρόπος σκέψης και η παιγνιώδης χρήση κώδικας ε άτομα της τρίτης ηλικίας. Το φορητό μουσείο αποτελείται από εκθέματα σχετικά με τον προγραμματισμό καθώς και από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο ενσωματωμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ρομποτικής με εφαρμογή και λογική προσιτή από άτομα της τρίτης ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας και ανάπτυξης του project τα παιδιά συμπλήρωσαν το μουσείο τους με ένα προωθητικό σποτ δικής τους έμπνευσης και υλοποίησης, καθώς και με τρία video stop-motion τα οποία επικοινωνούν τα οφέλη του προγραμματισμού στην καθημερινότητα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω