«Τα ιδρύματα είναι από τη φύση τους βλαπτικά για τα παιδιά» σημειώνει στην ΕΡΤ ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και επικεφαλής Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και & Κοιν. Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με αφορμή τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου.
«Αυτά που είδαμε στην Κιβωτό συμβαίνουν σε πολλά ιδρυματικά πλαίσια»
Ο Γιώργος Νικολαΐδης επισημαίνει πως τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στην Κιβωτό του Κόσμου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα, σημειώνοντας παράλληλα ότι ανάλογες περιτώσεις παρατηρούνται και σε άλλα ιδρύματα.
«Να μην ξεχνάμε ότι τα φαινόμενα αυτά, τα όποια φαινόμενα μπορεί να αποκαλύφθηκαν στην Κιβωτό, δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα ενός ιδρύματος και τώρα διόρισαν μια άλλη διοίκηση και όλα θα πάνε καλά. Αυτά συμβαίνουν δυστυχώς σε πάρα πολλά ιδρύματα πλαίσια, δημόσια και ιδιωτικά, κοσμικά και εκκλησιαστικά σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν σε άλλοτε άλλη ένταση, διάρκεια, βαρύτητα και χρονική επέκταση σε όλα τα ιδρύματα ανεξαιρέτως», τόνισε, μην παραλείποντας να αναφέρει πως το πρωταρχικό μέλημα παραμένει η προστασία της ψυχικής υγείας και ηρεμίας των παιδιών. Η ευημερία των παιδιών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.
«Τα ιδρύματα είναι ένα κοινωνικό έγκλημα»
Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στον απαρχαιωμένο χαρακτήρα των ιδρυμάτων, χαρακτηρίζοντας τα ως μια «προπολεμική μέθοδο προστασίας του παιδιού».
«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Unicef, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρουν ότι η κατεύθυνση είναι να αντικατασταθεί το ίδρυμα που είναι μια προπολεμική και απαρχαιωμένη μέθοδος προστασίας του παιδιού με τις σύγχρονες εναλλακτικές κοινωνικές, κοινοτικές παρεμβάσεις, όπως η αναδοχή, όπως η υποστηριζόμενη διαβίωσης των εφήβων, όπως η στήριξη των ευάλωτων οικογενειών για να μπορέσουν με ασφάλεια να ξαναπάρουν τα παιδιά τους» υπογράμμισε.
«Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μικρής ηλικίας παιδιά, έχει αποδειχθεί ότι το να μεγαλώνουν βρέφη και νεογνά σε ένα ιδρυματικό πλαίσιο προκαλεί στον εγκέφαλό τους μη αναστρέψιμες βλάβες που δεν μπορούν να αντιστραφούν ούτε με χρόνια ψυχοθεραπεία μετά. Είναι μια δευτερογενής και διαρκής επαναθυματοποίηση των θυματοποιημένων παιδιών, με το να τα τοποθετούμε σε ένα ίδρυμα αντί να τα ωθούμε σε ένα οικογενειακό πλαίσιο, όπου θα μπορούν να απολαύσουν μια επανορθωτική εμπειρία», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
«Τα ιδρύματα είναι από τη φύση τους βλαπτικά για τα παιδιά» – Εξυπηρετούνται συμφέροντα
«Αυτό που χρειάζεται και η χώρα μας προκειμένου να είναι κοντά σε αυτό που λέγεται ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι να φτιαχτεί μια εθνική στρατηγική για την αποϊδρυματοποίηση με ορισμένες συγκεκριμένες χρονικές ημερομηνίες ορόσημα, στις οποίες θα κλείσουν οριστικά όλα τα ιδρύματα δημόσια και ιδιωτικά και στο μεσοδιάστημα να δοθεί επαρκής τεχνική υποστήριξη και βοήθεια σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να μεταλλάξουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους σε σύγχρονες κοινοτικές υποστηρίξεις της οικογένειας».
Ο κ. Νικολαΐδης τονίζει πως η επικρατούσα κατάσταση για την παιδική προστασία έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ένα σπουδαίο γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, καθιστώντας σαφές πως η ελληνική πλευρά οφείλει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μεταβάλλει ριζικά την κατάσταση.
«Νομίζω ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, γιατί ο ιδρυματικός χώρος έχει προφανώς επενδεδυμένα κεφάλαια και ιδιαίτερα στην ακίνητη περιουσία, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν και συντεχνιακές ομάδες που έχουν συνηθίσει να έχουν ρόλους και μεθόδους, αλλά και καταστάσεις μέσα στις οποίες έχουν μάθει να λειτουργούν. Υπάρχουν φαίνεται και επικοινωνιακά συμφέροντα».
Το πρωταρχικό μέλημα παραμένει η προστασία της ψυχικής υγείας και ηρεμίας των παιδιών. Η ευημερία των παιδιών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα.
Πηγή: ΕΡΤ