Αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/ ο Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
Όπως είπε στην Ευαγγελία Μπαλτατζή και την εκπομπή “Ναι μεν αλλά“, το 2022 ξεκινά θετικά δεδομένου ότι έχουμε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Αν σκεφτούμε ότι ένα χρόνο πριν είχαμε ερωτηματικά.
Πρόκειται, όπως είπε, για τεχνολογικά θαύματα. Η ταχύτητα που παρήχθησαν είναι ένα θαύμα, αποτέλεσμα της συνεργασίας επιστημόνων.
Παράλληλα, αρχίζουν να φαίνονται και φάρμακα αντι-ιικά. Κανένα όμως από μόνο του δεν είναι πανάκεια για να τελειώσει η πανδημία.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, από το οποίο τόνισε ωστόσο ότι απέχουμε πολύ με απόδειξη τη μετάλλαξη Όμικρον στην Αφρική που εγείρει ένα τεράστιο θέμα γεωστρατηγικής και ισότητας.
Οπως είπε, οι γιατροί γνωρίζουν πια το νόσημα, ταυτοποιούν γρήγορα τους ασθενείς και τους παρέχεται η νοσηλεία που χρειάζονται.
Για να εφαρμοστεί η επιστημονική γνώση στην κοινωνία χρειάζεται όμως κράτος οργανωμένο, οργανωμένο σύστημα υγείας, που δεν διαθέτουν όλα τα κράτη.
Η Όμικρον προκαλεί ελαφριά νόσηση στους διπλο και τριπλο-εμβολιασμένους.
Η κόρη μου, ανέφερε, με δύο δόσεις εμβολίου κόλλησε και το πέρασε με πυρετό. Η αδελφή μου με τρεις δόσεις το πέρασε με συνάχι.
Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι αυτοί που απειλούνται, τόνισε επομένως την κοινωνική υποχρέωση όλων να εμβολιαστούμε απέναντι σε αυτούς και άλλους ασθενείς, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό απελευθερώνουμε χώρο στο να νοσηλευτούν. Για παράδειγμα οι ασθενείς με καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις είναι πιο παραμελημένοι λόγω covid.
Μόνο οι κοινωνικές αποστάσεις δεν αρκούν.
Επίσης το 25% των ασθενών είναι long covid.
Θεωρητικά βρισκόμαστε σε ένα σημείο που εφαρμόζουμε την ανοσία της αγέλης, ότι θα νοσήσουμε όλοι με ανοιχτές κοινωνίες και οικονομίες. Το ζήτημα είναι με τί κόστος σε νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Είμαστε σε μια πολιτική ανοσία της αγέλης. Αντικειμενικά αυτό συμβαίνει.
Από την άλλη, το να γίνει lockdown υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία.
Τον Μάιο πέρσι η Ελλάδα εμβολίαζε πολύ καλύτερα σε ρυθμό από τη Γαλλία. Έπαψε να είναι μετά τον Μάιο.
Έπαψε η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Θα έχουμε νέες μορφές του ιού που θα επανέρχονται.
Οι μεταλλάξεις είναι μια φυσιολογική διαδικασία.
Όσο αυτά δεν θα λύνονται θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε. Πρέπει να αποκτήσουμε εμβολιαστική κουλτούρα.
Κάποια στιγμή οι πανδημίες τελειώνουν.
Πρέπει να έχουμε μπροστά μας επιχειρησιακό πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο σενάριο.
Στο ερώτημα τι προτείνεται, απάντησε πως αν δεν εφαρμόσουν, στην Ελλάδα και γενικά τα κράτη, γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό θα αναγκαστούν σε lockdown για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα με τοπικά lockdown, στοχευμένα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Για να καταλήξει λέγοντας ότι το θέμα στην Ελλάδα είναι γιατί δεν έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.