Οι καταναλωτές δύσπιστοι απέναντι σε ψάρια και θαλασσινά- Δεν αγοράζουν, γυρνούν πίσω τους μεζέδες- Την επόμενη Δευτέρα τα αποτελέσματα για τα δείγματα που έλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στις φερτές ύλες που κατέληξαν στον Παγασητικό μετά τις διπλές πλημμύρες μαζί με το μικροβιολογικό φορτίο μέσω Πηνειού και Κάρλας και στην απουσία, μέχρι στιγμής, αποτελεσμάτων που να πιστοποιούν την ασφάλεια των ψαριών, «πνίγεται» η οικονομία του Βόλου. Ιχθυοπωλεία καταστρέφονται και τσιπουράδικα μετρούν απώλειες σε τζίρο από τη στιγμή που οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί ως προς την κατανάλωση ψαριών, ασχέτως με την προέλευσή τους.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Καταναλωτές αποφεύγουν να βάλουν ψάρια και θαλασσινά στο τραπέζι τους, ενώ στα τσιπουράδικα είτε γυρνούν μεζέδες πίσω είτε ζητούν εξ αρχής τα συνοδευτικά να μην περιλαμβάνουν ψάρι ή θαλασσινά.
Η δυσπιστία ξεκίνησε αμέσως μετά τις πρώτες πλημύρες που έπληξαν τον Βόλο, οπότε και τόνοι φερτών υλικών κατέληξαν στη θάλασσα και ενισχύθηκαν μετά τη διοχέτευση λύματος μέσω Πηνειού και Κάρλας. Μετρήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για επιβάρυνση σε μικροβιακό φορτίο, ενώ η εικόνα του Παγασητικού Κόλπου, αποτέλεσε πεδίο έρευνας για επιστημονικές ομάδες.
Πρόσφατα το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας έδωσε στη δημοσιότητα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των μετρήσεων που διεξήγαγε στον Παγασητικό Κόλπο (5- 6 Οκτωβρίου 20023), συμπεραίνει ότι «εδραιώνεται με την προσθήκη νέων δεδομένων η άποψη ότι, προς το παρόν η επίπτωση των πλημμυρικών φαινομένων είναι στη θολερότητα και τη σκίαση στις βενθικές κοινωνίες. Τα θρεπτικά άλατα είναι σε μικρές ποσότητες καθώς και τα βαρέα μέταλλα σε φυσιολογικά επίπεδα». Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν βρέθηκαν νεκρά ψάρια και αναφέρεται τόσο στα αποτελέσματα των υποβρυχίων ερευνών που διεξήχθησαν, οι οποίες διεπίστωσαν ότι το φυτοπλαγκτόν, που αποτελεί τροφή των ψαριών βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως επίσης και οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και pH, οι οποίες βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με αυτές των σταθμών του ΙΝΑΛΕ στο Βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις έρευνες αισιόδοξα ήταν τα αποτελέσματα και στις μετρήσεις που έγιναν σε βαθύτερα τμήματα (18-20) μέτρα, ενώ στα σημεία πλησίον των ακτών που υπήρχαν λιβάδια θαλάσσιου αγγειόσπερμου Cymodoceanodosa, που είχαν σκεπαστεί από φερτά υλικά, διαπιστώθηκε δυναμική επανάκαμψης και αποκατάστασης του λιβαδιού.
Αναμένονται ωστόσο και τα αποτελέσματα της επιστημονικής ομάδας του καθ’ ύλην αρμοδίου τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, από τις αναλύσεις που έγιναν τόσο στο νερό όσο και στο ίζημα. Κομβικής σημασίας θα είναι τα αποτελέσματα και για τα ψάρια. Η ομάδα του Π.Θ. ήταν η μοναδική που έλαβε δείγματα ψαριών και γίνονται αναλύσεις στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας υπό τον σημερινό πρύτανη του ιδρύματος, Χαράλαμπο Μπιλλίνη. «Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη» αναφέρει ο κ. Μπιλλίνης ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Μέχρι τότε όμως και αμέσως μετά τις πλημμύρες, ολόκληροι κλάδοι της τοπικής οικονομίας έχουν οδηγηθεί σε… καταστροφή.
Από την πρώτη κιόλας πλημμύρα, οι τζίροι στα ιχθυοπωλεία έχουν μειωθεί στο μισό και παραπάνω. «Ο κόσμος είναι δύσπιστος. Φοβάται. Τα ψάρια που διαθέτουμε δεν είναι από τον Παγασητικό. Τα βγάζουμε με μηχανότρατες από το Αιγαίο. Και τα ιχθυοτροφείο είναι εκτός Παγασητικού Κόλπου. Οι καταναλωτές που δεν γνωρίζουν φοβούνται. Νομίζουν ότι ψαρεύουμε στο… λιμάνι. Αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να βγουν επίσημα αποτελέσματα και να σταματήσει ο κόσμος να φοβάται», αναφέρει ο κ. Λευτέρης Ξηρακιάς, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου.
Όπως εξηγεί οι τζίροι έχουν μειωθεί όχι μόνο σε επίπεδο μεμονωμένων καταναλωτών αλλά και από καταστήματα εστίασης που παραγγέλνουν πλέον πολύ λιγότερα ψάρια για το μενού τους.
Οι μεζέδες με ψάρι, είναι ένα κλασικό συνοδευτικό πιάτο στα τσιπουράδικα του Βόλου, που πλέον όμως… επιστρέφεται στην κουζίνα.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του τσιπουράδικου «Τα Κύματα», Δημήτρη Ιακωβάκη, οι θαμώνες είτε επιστρέφουν πίσω και ζητούν αλλαγή μεζέ όταν βλέπουν ψάρι ή ξεκαθαρίζουν εξ αρχής ότι δεν θέλουν ψάρι και θαλασσινά. «Τρώνε μόνο κατεψυγμένα. Και φυσικά χάθηκαν εξτρά παραγγελίες, όπως γαύρος τηγανητός ή άλλα πιάτα», συμπληρώνει ο κ. Ιακωβάκης. «Μετά τις πλημμύρες οι τζίροι στα τσιπουράδικα ειδικά της παραλίας μειώθηκαν 70%. Και δεν οφείλεται μόνο στα ψάρια. Δεν υπάρχουν τουρίστες, ενώ οι πελάτες μας ρωτούν με τι πλένουμε, από τι νερό γίνεται ο πάγος. Το πλήγμα είναι τεράστιο», αναφέρει.