Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΞΕΝΙΑ Βόλου διοργάνωσε το Ειδικό Σχολείο Αγριάς-Παίδων Πόλις. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του σχολείου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αγριάς, Νανά Τσεκούρα, η οποία αναφέρθηκε στο θλιβερή είδηση της εκδημίας του Δημήτρη Σούρα, του γνωστού Βολιώτη ψυχιάτρου, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το Ειδικό Σχολείο Αγριάς – Παίδων Πόλις, αναγνωρίζοντας πως η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, καθώς πλήττει τις αγνές ψυχές των παιδιών, αφήνοντας ανεξίτηλα ψυχικά και σωματικά τραύματα, προχώρησε στην πραγματοποίηση της ενημερωτική εκδήλωσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της παιδείας, της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου.

Η κα Στέλλα Βλόστου, Ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού», με πολυετή εμπειρία στη στήριξη και την αποκατάσταση παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση αναφέρθηκε στις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες του Οργανισμού για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση.

Ακόμη υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως η Εθνική «Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» συνεχίζει να αποτελεί κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη ή κίνδυνο, στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Η Δρ. Χριστίνα Ρούση, επίκουρη καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας ανέλυσε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κακοποίησης και τον ρόλο της εκπαίδευσης.
Πως λειτουργούν οι ψυχολόγοι στα σχολεία και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί ή οι ψυχολόγοι διαπιστώσουν κάποια κακοποίηση.

Στην συνέχεια η κα Δέσποινα Αθανασίου, Ειδική Ψυχικής Υγείας και Υποψήφια Διδάκτορας, με εστίαση στην πρόληψη και τη σημασία της ψυχικής υγείας αναφέρθηκε αναλυτικά στις μορφές κακοποίησης και εστίασε στην κακοποίηση παιδιών με αναπηρία, παρουσιάζοντας συνταρακτικά στοιχεία.

Τα άτομα με αναπηρία είναι 4-10 φορές πιθανότερο να υποστούν σεξουαλική παρενόχληση σε σχέση με άτομα χωρίς αναπηρία, ενώ σε ποσοστό 95 έως 99% ο δράστης είναι γνωστός στο θύμα.

Ο Γιώργος Σκόνδρας, Ανθυπαστυνόμος, Σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου αναφέρθηκε στην παραβατικότητα των ανηλίκων και την επίδραση του διαδικτύου στα περιστατικά κακοποίησης , δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για τα μέτρα πρόληψης από τις διαδικτυακές απειλές .

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Ζερβός, Ψυχολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ποιμαντικής Ψυχολογίας στο ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. –Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, ανέλυσε το άκρως ενδιαφέρον ζήτημα για τις «Ψυχοφυσιολογικές επιπτώσεις του τραύματος» και τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ζωή των παιδιών που έχουν υπάρξει θύματα παρατεταμένης κακοποίησης ή παραμέλησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω