Σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται στη χώρα, ενώ διαπιστώνεται σταθερή αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ σε τρεις εβδομάδες.

Στην επικράτεια τα ενεργά κρούσματα Covid-19 είναι 27.000, εκ των οποίων τα μισά εντοπίζονται στην Αττική.

Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα είναι στο 6,8%, με τον συνολικό αριθμό νέων  κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα να αγγίζει τις 19.000.

Στη Θεσσαλονίκη οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 28% την περασμένη εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα ήταν 2.000.

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται και σε νησιωτικές περιοχές.

Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, αν και παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία σε Αττική και Κρήτη, όμως καταγράφεται αύξηση στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες συνολικά 5.200 ασθενείς.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης στο ΕΣΥ. Εκτίμησε ότι «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» μέχρι να δούμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Επισήμανε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, και πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και «στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ ως το νέο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως υπογράμμισε ότι κυρίαρχο όπλο παραμένει η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας.

 

Περισσότερα Εδω