Τα self test είναι ένα χρήσιμο όπλο που έχουμε στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξει ξανά με ασφάλεια η δραστηριότητα στη χώρα μας, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, διευκρινίζοντας ότι η δράση τους είναι συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου που γίνονται στην χώρα, και αφορά κυρίως στην έγκαιρη ανίχνευση ασυπμπτωματικών φορέων που δεν είχαν λόγο να εξεταστούν.
Η διαφορά ανάμεσα στα self και rapid test, εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης είναι ότι το self test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid, και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό.
Διαφέρει ως προς τα υπόλοιπα ταχέα τεστ επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία – είναι ρινικό το δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό – και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.
“Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης, τα γνωστά σε όλους rapid test, προορίζονται για τον εντοπισμό του κορονοϊού σε ρινοφαρρυγικά δείγματα ή σε συνδυασμό ρινοφαρυγγικών και στοματοφαρυγγικών δειγμάτων χωρίς ένδειξη για αυτολήψη”, υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ύγείας επεσήμανε ότι η διαδικασία έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ως αυτοδιαγνωστικό έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως ο οργανισμός της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών.
Ο διαγωνισμός που έχει ολοκληρωθεί για τα self test προέβλεπε ρητά ατομικές η πολλαπλές συσκευασίες, υπενθύμισε ο κ. Κοντοζαμάνης τονίζοντας ότι τα πρώτα τεστ που θα διατεθούν στο κοινό είναι σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων και είναι επιδεικτικά ατομικής διανομής.
Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες, πρόσθεσε.
Όσον αφορά το αν μπορούν οι μαθητές να κάνουν το τεστ μόνοι τους, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ενήλικοι μαθητές της β’/θμιας Εκπαίδευσης μπορούν να το κάνουν μόνοι τους.
Ανήλικοι άνω των 13 μπορούν επίσης μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη των κηδεμόνων ή γονέων τους, ενώ σε ανήλικους κάτω των 13 το τεστ θα διενεργείται από τους γονείς ή κηδεμόνες, επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Πηγή: ΕΡΤ1