Παράθυρο στη διπλωματία φαίνεται να ανοίγει, καθώς όπως αποκάλυψε ο Γραμματέας Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι πολιτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, καταβάλλουν προσπάθεια για να καθίσουν οι τέσσερις πρόεδροι στο ίδιο τραπέζι σε μια Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ αφού εξήγησε πως το έργο της προετοιμασίας αυτής της συνόδου δεν είναι καθόλου εύκολο, υποστήριξε πως Πούτιν, Μέρκελ και Μακρόν έχουν επί μέρους διαφωνίες πάνω στην υπάρχουσα “Συμφωνία του Μίνσκ” ωστόσο στα περισσότερα σημεία της, οι απόψεις τους συγκλίνουν. Με το μεγάλο ερώτημα που επικρατεί στη Μόσχα να είναι κατά πόσο Γαλλία και Γερμανία εξακολουθούν να έχουν επιρροή πάνω στον Ζελένσκι, μιας και η αίσθηση είναι πως στην πραγματικότητα ο Ουκρανός πρόεδρος ακούει μόνο τον Τζο Μπάιντεν, το Κρεμλίνο με το ένα μάτι βλέπει και επιθυμεί τη διπλωματική επίλυση της κρίσης και με το άλλο παρακολουθεί την πολεμική ετοιμότητα των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι “Ρωσία 1” , απαντώντας για την στάση που θα κρατήσει η χώρα του, απέναντι στους Ρώσους της Ανατολικής Ουκρανίας, υποστήριξε πως “η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση, ωστόσο εξαρχής έχουμε δηλώσει πως δεν θα μείνουμε αδιάφοροι για τη μοίρα των Ρώσων πολιτών που ζουν στα νοτιοανατολικά της χώρας”.
Παράλληλα, κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πως πυροδοτούν την ένταση και δεν εφαρμόζουν την Συμφωνία του Μίνσκ.
Για την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, υπήρξε απόλυτος, δηλώνοντας πως ουδείς δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πόλεμο με την Ουκρανία και ουδείς δεν αποδέχεται την πιθανότητα ενός τέτοιου πολέμου.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε πως πράγματι η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο την ανησυχία της για την συγκέντρωση ρωσικών στραευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ωστόσο διευκρίνισε πως ουδέποτε η Άνγκελα Μέρκελ απαίτησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρύνει τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος τις έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας