Σκηνές πανικού εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν, μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Ο πόλεμος τελείωσε, δηλώνουν οι ηγέτες τους, ενώ ο Αφγανός πρόεδρος έχει εγκαταλείψει τη χώρα, για να αποφευχθεί – όπως είπε – η αιματοχυσία. Διπλωμάτες εγκαταλείπουν άρον – άρον την περιοχή, όμως οι πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και συνωστίζονται στις σκάλες αεροσκαφών, τα οποία, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να απογειωθούν. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχει συγκαλέσει για την Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνεργάζονται με Τούρκους και άλλους ξένους στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ώστε να επιτραπούν οι πτήσεις για να συνεχιστεί το σχέδιο εκκένωσης. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, έχει εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη άλλου ενός τάγματος στην Καμπούλ, ανεβάζοντας σε 6.000 τον αριθμό των στρατιωτών που εποπτεύουν την εκκένωση της αφγανικής πρωτεύουσας.

Οργή πολιτών για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Οι σκηνές με ανθρώπους να πέφτουν στο κενό κατά την απογείωση αεροσκάφους, στο οποίο είχαν γατζωθεί, συγκλονίζουν.

Απελπισμένοι Αφγανοί πολίτες γαντζώθηκαν από την τουρμπίνα αεροσκάφους, κατά τη διαδικασία απογείωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Λίγο αργότερα, έπεσαν στο κενό και κατέληξαν στις στέγες σπιτιών της Καπούλ.

Με πυροβολισμούς στο αέρα, οι Αμερικανοί στρατιώτες επιχειρούσαν μάταια να διώξουν τον κόσμο, ο οποίος σε κατάσταση πανικού προσπαθούσε όπως όπως να επιβιβαστεί στα αεροπλάνα…

Το αεροδρόμιο είναι η μόνη διέξοδος, καθώς οι Ταλιμπάν ελέγχουν όλα τα χερσαία περάσματα.

Τα αεροσκάφη έχουν σταλεί για να επιβιβαστούν μόνο ξένοι υπήκοοι και όσοι Αφγανοί εργάζονται στις Πρεσβείες. Οι πρώτοι ήδη έφτασαν στο νέο Δελχί.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε  να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Ταλιμπάν: «Ο πόλεμος τελείωσε» 

Από το Προεδρικό Μέγαρο στη Καμπούλ, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι ο πόλεμος τελείωσε και πως η πρωτεύουσα βρίσκεται στα χέρια τους.

EPA/STRINGER

«Χαιρετίζουμε τη νέα, σπουδαία νίκη όλου του αφγανικού λαού, ειδικά των κατοίκων της Καμπούλ και των Μουτζαχεντίν» είπε ο Μουλάχ Μπαραντάρ Ακούντ, ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν.

Με μήνυμά του στο Facebook, o  Αφγανός πρόεδρος Γκάνι ανέφερε ότι εγκατέλειψε τη χώρα του, για να αποφύγει την αιματοχυσία, την ώρα που ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προσπαθούσε να δικαιολογήσει την αποχώρηση.

«Ας πάμε πίσω στο χρόνο. Προφανώς δεν πρόκειται για τη Σαϊγκόν» σημείωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.

Με την άποψη αυτή προφανώς διαφωνούν εκατοντάδες Αμερικανοί αφγανικής καταγωγής που διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο.

Έκκληση Γκουτέρες στο Σ.Α. του ΟΗΕ να μην εγκαταλείψει τον λαό του Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.

«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων πρέπει να σταματήσουν. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Αφγανών πολιτών, ιδίως των γυναικών, των κοριτσιών και των μελών των μειονοτικών ομάδων, πρέπει να γίνονται σεβαστά», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ Γκουλάμ Ισακζάι τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως μιλάει εκ μέρους εκατομμυρίων ανθρώπων «η τύχη των οποίων κρέμεται από μια κλωστή», μεταξύ αυτών γυναίκες και κορίτσια «που θα χάσουν την ελευθερία τους να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν και να συμμετάσχουν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».

Ο Αφγανός πρέσβης κάλεσε το Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε διοίκηση καταλάβει την εξουσία με τη βία ή καμία κυβέρνηση που δεν θα είναι ευρεία.

Η εξαίρεση του κινήματος των Ταλιμπάν (που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι δυνατή μόνο μετά από αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν Ζεμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 3.000 Αφγανούς εργαζόμενους και περίπου 300 εργαζόμενους από άλλες χώρες στο Αφγανιστάν.

«Η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών θα προσαρμοστεί ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας. Όμως, πάνω απ΄ όλα, θα παραμείνουμε και θα ανταποκριθούμε προσφέροντας στήριξη στον αφγανικό λαό σε αυτήν την ώρα ανάγκης», τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

ΗΒ: Έντονα συναισθήματα από τους Βρετανούς βετεράνους του Αφγανιστάν και πολιτική κινητοποίηση με έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής

Πηγές: ΕΡΤ/Άγις Μενούτης, Reuters,  BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω