Συνεχίζουν οι Ταλιμπάν με μεγάλη ταχύτητα την προέλασή τους στο Αφγανιστάν, καταλαμβάνοντας την μια επαρχιακή πόλη μετά την άλλη. Πάνω από τα 2/3 της χώρας είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους. Στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών βρίσκονται η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν: Κανταχάρ και Χεράτ. Είχε προηγηθεί η πτώση της πόλης Γκάζνι, στρατηγικής σημασίας περιοχή που συνδέει την Καμπούλ με τις νότιες επαρχίες. Η τελευταία πόλη που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από την Καμπούλ.

Στοιβαγμένοι πάνω σε τεθωρακισμένα, οι Ταλιμπάν πανηγύρισαν την κατάληψη της Κανταχάρ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Μία νίκη που για πολλούς αναλυτές σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της Καμπούλ, η οποία παρακολουθεί ως απλός θεατής τις εξελίξεις.

Η Κανταχάρ είναι μια πόλη με τεράστια στρατηγική σημασία, με τεράστιο πνευματικό συμβολισμό για τους Ταλιμπάν, όπως σχολίασε και το CNN. Ηταν η πρωτεύουσα του ισλαμικού εμιράτου τους.

Χωρίς να συναντήσουν ουσιαστικά αντίσταση, οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει μέσα σε λίγες ημέρες τις μισές από τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες, πάνω από τα δύο τρίτα της χώρας και βρίσκονται μία ανάσα από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Η Καμπούλ είναι περικυκλωμένη από επαρχίες που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν, όπως η Σαρ- ε-Πολ στα βόρεια, η Φάρα και η Ζαράχ στα δυτικά και πόλεις, όπως το Γκάζνι, που «έπεσε» την Πέμπτη, όπως επισημαίνει και το Sky News.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ξαναζώντας τον εφιάλτη των Ταλιμπάν, εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι τα σπίτια τους.

Η μία χώρα μετά την άλλη ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και εκκενώνουν τις πρεσβείες τους.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ στέλνουν στρατό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού, στρατιωτών και πολιτών, την ώρα που η ταχύτητα με την οποία οι Ταλιμπάν προελαύνουν αποδεικνύει ότι η στρατιωτική ικανότητά τους είχε υποτιμηθεί από την Ουάσινγκτον.

«Ενώ αναμενόταν ότι οι Ταλιμπάν θα έχουν καταλάβει εδάφη, η ταχύτητα με την οποία προέλασαν και το πόσο γρήγορα έπεσαν αυτές οι επαρχιακές πρωτεύουσες την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι που δεν αναμενόταν. Δεν το είχαν προβλέψει οι Ηνωμένες Πολιτείες» σχολίασε ο Σαγκάρ Μεγκάνι, αναλυτής του πρακτορείου ειδήσεων The Associated Press.

Η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης πυροδοτεί έντονη κριτική για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα έως τα τέλη Αυγούστου. Ενδεικτική είναι η «έκρηξη» ερωτήσεων των δημοσιογράφων για την τύχη του Αφγανιστάν στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει.

Για επικίνδυνη πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, σημειώνοντας: «Η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα γιορτάσουν πιθανόν την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πυρπολώντας την πρεσβεία μας στην Καμπούλ».

Ο Μιτς Μακόνελ συνέκρινε την προέλαση των Ταλιμπάν με την πτώση της Σαϊγκόν στον πόλεμο του Βιετνάμ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν οδηγούν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνέπειες ακόμη χειρότερες από την ταπεινωτική πτώση της Σαϊγκόν το 1975.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, χαρακτήρισε την αποχώρηση των Αμερικανών «λάθος», καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της Αλ Κάιντα.

«Ανησυχώ πολύ επειδή τα ασταθή κράτη καλλιεργούν το έδαφος για τέτοιου είδους ανθρώπους. Φυσικά, ανησυχώ. Γι’ αυτό είπα ότι ένιωσα πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή ή η σωστή απόφαση, επειδή η Αλ Κάιντα ίσως επιστρέψει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ / Ευγενία Μυρίδου

Περισσότερα Εδω