Μέρα με την ημέρα οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τα εδάφη της χώρας σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους που καταφεύγουν στην πρωτεύουσα, καθώς απέχουν μόλις μερικά δεκάδες χιλιόμετρα. Έχουν ήδη υψώσει τη σημαία τους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, τη Κανταχάρ και τη Χεράτ. Μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν τη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την πόλη που ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ. Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία απομακρύνουν άρον-άρον τους διπλωμάτες και τους υπηκόους τους.
«Αρχίσαμε εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και πολέμαρχων, εκπροσώπων των πολιτών και των διεθνών εταίρων μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί.
Στο Ασανταμπάντ εξοργισμένοι Αφγανοί λιθοβολούν τους στρατιώτες που παραδίδουν αμαχητί την πόλη στους ισλαμιστές αντάρτες. Οι Ταλιμπάν δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο με εκατοντάδες άνδρες των αφγανικών δυνάμεων που έχουν παραδοθεί. Στα χέρια τους πέφτει και ο εξοπλισμός του αφγανικού στρατού, όπως αυτά τα δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, που βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στη Χεράτ.
Σοκαριστικές εικόνες από τη Χεράτ. Οι Ταλιμπάν καλύπτουν με πίσσα τα κεφάλια κατοίκων. Τους κατηγορούν για κλοπή και τους τραβάνε με σχοινί από τον λαιμό. Για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες των ισλαμιστών ανταρτών, έντρομοι χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στο αεροδρόμιο προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Τις πρεσβείες τους εκκενώνουν τα δυτικά κράτη με τους Αμερικανούς να καταστρέφουν έγγραφα για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Στην Καμπούλ έφθασαν οι πρώτοι από τους Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες, που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού και πολιτών.
«Oι ενισχύσεις έρχονται για να βοηθήσουν στην εκκένωση. ( Οι Ταλιμπάν) βλέπουν αυτές τις δυνάμεις ως εχθρούς. ‘Ετσι, είναι πιθανόν να τους επιτεθούν. Θα περίμενα επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του αμερικανικού προσωπικού στο Αφγανιστάν», αναφέρει ο Μάικλ Μορέλ, πρώην διευθυντής της CIA.
Την ίδια ώρα, σε αμερικανικο-βρετανική διπλωματική ρήξη εξελίσσεται η απόφαση Μπάιντεν για οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. Ο Βρετανός υπουργός αμύνης αποκάλυψε ότι επιδίωξε να παραμείνουν συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Προσπαθώ να καταλάβω γιατί η (αμερικανική) κυβέρνηση αποφάσισε να ολοκληρώσει την αποχώρηση αυτή τη στιγμή. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπήρχε ανάγκη να βιαστεί να αποχωρήσει», δηλώνει ο Πολ Μίλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.
Έκκληση στους Ταλιμπάν να αποδεχθούν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός απηύθυνε το Κατάρ μετά τις άκαρπες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στη Ντόχα.
Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου
Πηγή: ΕΡΤ