Οι ρίζες των πασχαλινών εθίμων στη Λάρισα είναι πολύ βαθιές και εξακολουθούν να γιορτάζονται ακόμη και σήμερα μην έχοντας χάσει τον χαρακτήρα τους στο πέρασμα των αιώνων!

Οι Λαρισαίοι ξέρουν να κρατούν στο ακέραιο σχεδόν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τα οποία πηγαίνουν από οικογένεια σε οικογένεια πάρα πολλά χρόνια τώρα.

Σχεδόν κάθε περιοχή έχει τα δικά της έθιμα τα οποία ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα κάθε χρόνο τις Άγιες τούτες μέρες.

«ΠΑΣΧΑΛΟΓΙΟΡΤΑ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ ΑΓΙΑΣ

Ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζουν στον χρόνο με έντονο παραδοσιακό χρώμα είναι τα «Πασχαλόγιορτα» τα οποία γιορτάζονται στην περιοχή του Μεγαλόβρυσου Αγιάς.

Τα Πασχαλόγιορτα, περιλαμβάνουν παραδοσιακά τραγούδια και το χορό του Μεγαλόβρυσου Αγιάς που χορεύεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.
Τα τραγούδια που συνοδεύουν τον χορό έχουν χορωδιακό χαρακτήρα, χωρίς μουσική. Τα τραγούδια αυτά χορεύονται και από άντρες και από γυναίκες, σε δύο σειρές και κάθε στίχος των τραγουδιών τραγουδιέται από τις γυναίκες και έπειτα επαναλαμβάνεται από τους άντρες.

Παλαιότερα τα «Πασχαλόγιορτα» χορεύονταν καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, όμως ξεχώριζε η Τρίτη ημέρα όπου μετά τη λειτουργία πραγματοποιούνταν μια μεγαλοπρεπής γιορτή.
Στους επισκέπτες δίνονται διάφορα πασχαλινά εδέσματα, όπως είναι το αυγό και το κουλούρι, ενώ ακολουθεί εορταστικό λαϊκό γλέντι με μουσική, χορό, άφθονο κρασί και τραγούδι.

ΟΙ «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στην επαρχία της Ελασσόνας του νομού Λάρισας, το Πασχαλινό έθιμο που ξεχωρίζει σε ορισμένα χωριά, όπως ο Δρυμός, είναι ο γυναικείος χορός με τις Λαζαρίνες. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει διπλό χαρακτήρα, καθώς συνδέεται τόσο με την εποχή της Άνοιξης, αλλά και με την Ανάσταση του Λαζάρου.
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας παραδοσιακές στολές, οι Λαζαρίνες ξεκινούσαν από την πλατεία του χωριού και κατευθύνονταν προς το προαύλιο της εκκλησίας όπου και έπαιρναν την Βάϊα. Έπειτα πάλι στο προαύλιο της εκκλησίας τραγουδούσαν παραδοσιακά τραγούδια με θρησκευτικές αναφορές.

Φέτος οι «Λαζαρίνες» αναβίωσαν από τις γυναίκες του Δρυμού Ελασσόνας με μεγάλη συμμετοχή, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων.

Στιγμιότυπο από τον εορτασμό στον Δρυμό.
Στιγμιότυπο από τον εορτασμό στον Δρυμό.

ΠΑΛΙΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΝΤΙΛΙ

Το Πάσχα στη Νίκαια Λάρισας, μετά την Ανάσταση και την Θεία Λειτουργία, έξω από την εκκλησία παρέες-παρέες χόρευαν ψάλλοντας το χριστός Ανέστη. Αμέσως μετά το χορό πάλευαν οι άντρες για τη νίκη με έπαθλο ένα μαντίλι με χρήματα που πρόσφερε η εκκλησία από τα χέρια του ιερέα και της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΟΠΑΝΤΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Την Κυριακή των Βαΐων τα νιόπαντρα ζευγάρια πάνε στην εκκλησία καλάθια με μικρά μπουκέτα λουλουδιών. Μετά τη Λειτουργία ο παπάς τα μοιράζει στον κόσμο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω