Σύμφωνα με το γεωγράφο του 1ου αι. π.Χ. Στράβωνα, το Ασκπληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης ήταν «αρχαιότατον και επιφανέστατον» και η σύνδεση της πόλης με τον Ασκληπιό προσέδιδε στην Τρίκκη ιδιαίτερη ακτινοβολία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.
«Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τις διαχρονικές αρχαιότητες της πόλης των Τρικάλων, σε άριστη συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που ωρίμασε τα έργα ώστε να τα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλία Μαντζανά και τους αρχαιολόγους που εργάζονται συντονισμένα και αποτελεσματικά για την απόδοση του μνημείου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και οικονομικό μέγεθος που συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
Προσφέρει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα που θέλει ο κόσμος, με αποτελέσματα απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι τα έργα εκτελούνται στους χρόνους που πρέπει και ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που ακολουθούνται. Τα Μνημεία προστατεύονται μόνον όταν εντάσσονται στην καθημερινότητα του πολίτη» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Το έργο
Οι επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Τρίκκης αφορούν:
-προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών-αρχιτεκτονικών καταλοίπων (αρχαιολογική έρευνα, υποστύλωση, στερέωση, συντήρηση, συμπλήρωση, ανάταξη και προσθήκη νέων μελών, αποκατάσταση δαπέδων μνημείων, κατασκευή αποστραγγιστικού δικτύου ομβρίων υδάτων,
-διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου (καθαρισμός, ενίσχυση-συμπλήρωση περι-μετρικών αναλημματικών τοίχων, κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση πλατώματος θέασης/εισόδου και διαδρομών κίνησης επισκεπτών, τοποθέτηση λειτουργικού εξοπλισμού),
-Τοπογραφικές εργασίες,
-Εγκατάσταση δικτύου φωτισμού προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου,
-Τοποθέτηση εξοπλισμού σήμανσης – πληροφόρησης (και ΑΜΕΑ/γραφή Braille),
– Γεωφυσική διασκόπηση αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Τρίκκης.
Επίσης, εκπονούνται οι εξής μελέτες:
-Αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Τρίκκης,
– Στατική μελέτη στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Τρίκκης,
– Υδραυλική μελέτη διαχείρισης ομβρίων υδάτων
– Μελέτη φωτισμού προστασίας και ανάδειξης.