Μοιράσου το αρθρο!
Αναμενόμενο ήταν να μη λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως έλεγαν και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας και τελικά ανακοινώθηκε από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον Αργύρη Διχτά, πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας που μίλησε για το θέμα στο Ράδιο ΕΝΑ.
Ο συνδικαλιστής αστυνομικός, τόνισε ότι όπως λειτουργεί στην Ελλάδα ο πανεπιστημιακός χώρος, δεν θα λειτουργούσε ή θα λειτουργούσε με τον τρόπο που είδαμε όλοι, δηλαδή Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπροστά και 3-4 διμοιρίες της Αστυνομίας από πίσω να φυλούν την πρώτη…
Θέση των συνδικαλιστών της Αστυνομίας είναι να υπάρχει μια Αστυνομία και ο κατακερματισμός σε Πανεπιστημιακή, των φρουρών, των αξιωματικών και των αστυφυλάκων, την καθιστά πιο αδύναμη.
«Αυτά τα θέματα τα είχαμε θίξει και εμείς ως συνδικαλιστές από την πρώτη στιγμή, ήμασταν σίγουροι ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα ενσωματωθεί στην ίδια την Αστυνομία και πάμε σ’ αυτό που λέμε πάντα ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια Αστυνομία δύο, τριών και τεσσάρων ταχυτήτων», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών.
Ο κ. Διχτάς επισήμανε ότι όπως δομείται και γίνεται αυτό, ουσιαστικά αποδυναμώνει την μια και ενιαία Ελληνική Αστυνομία.
«Εμείς και ο κόσμος θέλουμε μια Αστυνομία, απαλλαγμένη από τα πάρεργα, να εκτελεί το καθήκον της όπως έχει ορκιστεί, χωρίς δευτερότριτες υποχρεώσεις. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι η αύξηση αυτών των υποχρεώσεων, έχει αποτέλεσμα να δημιουργούνται και τέτοιες Αστυνομίες. Για κάθε πρόβλημα που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία, υπήρχε μια τάση τα τελευταία χρόνια να ιδρύουμε και μια Αστυνομία για να το λύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βούληση και συλλογική προσπάθεια για το πρόβλημα
Ο αξιωματικός της Αστυνομίας τόνισε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δεν λύνεται με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά με τους πνευματικούς ανθρώπους, που πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά και όχι με Πανεπιστημιακή Αστυνομία με διμοιρίες. Ο ίδιος είπε ότι το πρόβλημα λύνεται, αλλά πρέπει να υπάρχει βούληση και συλλογική προσπάθεια για να λυθεί και όχι όποιος αστυνομικός μπαίνει στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει να έχει την ταυτότητα στην κάλτσα για να μη φάει ξύλο στο Πανεπιστήμιο.
«Αυτά πρέπει να αλλάξουν ριζικά στο μυαλό όλων μας και για να αλλάξουν χρειάζονται πνευματικοί άνθρωποι, παιδεία, καλλιέργεια εσωτερική και εξωτερική και κυρίως συλλογική προσπάθεια», επισήμανε ο συνδικαλιστής αστυνομικός.
Ο κ. Διχτάς τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν σε μια κοινωνία που είναι – και ορθώς – κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, να βιώνουμε καταστάσεις αστυνομικών που φοβούνται να πάνε στο Πανεπιστήμιο να σπουδάσουν, για να μην φάνε ξύλο. «Αυτό δεν είναι δημοκρατία», ανέφερε.
Απαραίτητη η εκπαίδευση
Όσον αφορά στα άτομα που στελέχωναν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και θα ενσωματωθούν στην ΕΛΑΣ, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι κάποτε εδραιώθηκε η εισαγωγή στα Σώματα Ασφαλείας μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων και βλέπουμε ότι άλλαξε η εικόνα της Αστυνομίας και πήγε μπροστά και με τη βοήθεια των καλών παλαιότερων αστυνομικών. Τόνισε δε ότι οι συνδικαλιστές ζητούν είσοδο στην Αστυνομία με ενιαίο σύστημα εισαγωγής, ενώ για την εκπαίδευση είπε ότι ένας αστυνομικός που θα αποφοιτήσει από τη σχολή Αστυφυλάκων και τη σχολή Αξιωματικών (τριετούς και τετραετούς φοίτησης αντίστοιχα), θα είναι πιο εκπαιδευμένος και πιο καταρτισμένος, τόσο νομικά, όσο και στον δρόμο.
Ο κ. Διχτάς επισήμανε ότι ο κάθε αστυνομικός πρέπει να μείνει αρκετά χρόνια στις σχολές για να μάθει να διαχειρίζεται την όποια εξουσία του δοθεί, γιατί το να δούμε σε έναν άνθρωπο ένα όπλο μετά από εκπαίδευση έξι μήνες, πρέπει να είναι εσωτερικά μέσα του έτοιμος να διαχειριστεί όλο αυτό που θα του δοθεί.
Ακόμη είπε ότι η εκπαίδευση του αστυνομικού πρέπει να είναι διαρκής ακόμη και όταν βγει από τη σχολή, αλλά η οικονομική κρίση, είχε αποτέλεσμα η εισαγωγή μέσω Πανελληνίων να βοηθήσει την Πολιτεία για εισαγωγή στις σχολές, αν και η κάθε περίπτωση είναι θέμα ανθρώπων, πως το διαχειρίζονται, πόσο επαγγελματίες είναι για να εξελιχτούν στη δουλειά τους.
magnesianews