Ο Διοικητής του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Αμυνας στρατηγός Μάρκ Μίλεϊ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ένα άγνωστο αεροδρόμιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα που έχει γίνει κόμβος αποστολής όπλων εν μέσω της μεγάλης εκστρατείας για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας στα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στη χώρα.

Ο Αμερικανός στρατηγός ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο, συναντήθηκε με στρατεύματα και προσωπικό και εξέτασε τη δραστηριότητα της αποστολής, είπε αξιωματούχος του Επιτελείου την Παρασκευή. Τις τελευταίες ημέρες η τοποθεσία έχει γίνει μια κυψέλη δραστηριότητας με πτήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα έως και 17 που είναι η μέγιστη χωρητικότητα του αεροδρομίου.

Η τοποθεσία του παραμένει μυστικό για την προστασία των αποστολών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων για τη θωράκιση της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει βάλει στόχο αυτές τις αποστολές μόλις εισέλθουν στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να στοχεύει τις παραδόσεις καθώς προχωρά η επίθεση της.

Οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στείλει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 17.000 αντιαρματικούς πυραύλους και 2.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Ακόμη και πριν ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ουρανοί πάνω από την Ευρώπη είχαν γεμίσει με στρατιωτικά αεροσκάφη φορτίου των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων χωρών, ιδιαίτερα με C-17, τη ραχοκοκαλιά του στόλου αερομεταφοράς των ΗΠΑ.

Οι πτήσεις αυτές επανατοποθετούν στρατεύματα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, αλλά και μεταφέρουν όπλα στα σημεία όπου μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία.

Ο ρυθμός αυτών των πτήσεων έχει αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) βρίσκεται στο επίκεντρο της μαζικής επιχείρησης αποστολής, χρησιμοποιώντας το δίκτυο σύνδεσής της με συμμάχους και εταίρους για να συντονιστεί «σε πραγματικό χρόνο» για την αποστολή υλικού στην Ουκρανία, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Αμερικανικής Αμυνας.

Η EUCOM συντονίζεται επίσης με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, όσον αφορά τη διαδικασία παράδοσης “για να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους μας με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα για να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς με οργανωμένο τρόπο”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, 14 χώρες έχουν στείλει βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία, μερικές από τις οποίες σπάνια είχαν στείλει τέτοιο σημαντικό εξοπλισμό στο παρελθόν.

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των ΗΠΑ για τη βοήθεια και την ασφάλεια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μόλις μία εβδομάδα αφότου εγκρίθηκε επίσημα από τον Λευκό Οίκο.

Περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια του πακέτου έχουν φτάσει στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα θα φτάσουν εντός ημερών και ίσως εβδομάδων, «αλλά όχι περισσότερο», δήλωσε ο αξιωματούχος την Παρασκευή.

Μόλις παρέλαβαν τα όπλα, οι Ουκρανοί τα χρησιμοποίησαν για να επιβραδύνουν και να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα μέρη της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε τρομερά από το πόσο αποτελεσματικά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που τους παρέχουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Μόλις κατείχαν τα όπλα, οι Ουκρανοί τα χρησιμοποίησαν για να επιβραδύνουν και να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις σε διάφορα μέρη της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι όλοι μας εντυπωσιάστηκαν τρομερά από το πόσο αποτελεσματικά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που τους παρέχουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης
πηγή: CNN

Περισσότερα Εδω