Έντονη ανησυχία επικρατεί από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με τον ΕΟΔΥ να έχει προγραμματίσει έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας από τον πρόεδρο και Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Θεοκλή Ζαούτη και τον Α’ Αντιπρόεδρο αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρη Παρασκευή.
Οι δύο επιστήμονες θα παραθέσουν στοιχεία για την κατάσταση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα και θα εξηγήσουν ποιοι δείκτες θεωρούνται κρίσιμοι στη φάση, την οποία βρισκόμαστε.
Διαβάστε επίσης: Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου
Σημειώνεται πως το απόγευμα της Κυριακής ανακοινώθηκαν 11.629 νέα κρούσματα, 26 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 98 άτομα παραμένουν διασωληνωμένοι.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για μέτρα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί με τον αριθμό τον κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον δείκτη θετικότητας που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, την αύξηση του ιικού φορτίου και τις χιλιάδες επαναλοιμώξεις που καταγράφονται καθημερινά να προκαλούν ανησυχία. Την ίδια ώρα και ο εμβολιασμός με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προβληματίζει ειδικούς και πολίτες.
Βασιλακόπουλος: Μόνο καλό θα κάνει η τέταρτη δόση, καμία επιπλοκή δεν έχει
Υπέρ του εμβολιασμού με την τέταρτη δόση, τάχθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατ’ αρχήν τα περισσότερα μέτρα έχουν αρθεί, ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε είναι χρήσιμο, τα κρούσματα υπάρχουν και γιατί επικράτησε το Όμικρον 4 και το Όμικρον 5 και γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έχει γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου και η ανοσία έχει μειωθεί και γιατί άνοιξε ο τουρισμός και έπρεπε να ανοίξει, γιατί είμαστε ανταγωνιστική χώρα με άλλες χώρες που επίσης έχουν τουρισμό και εκεί δεν υπήρχε κανένα μέτρο και γιατί και εμείς οι Έλληνες, δεν θέλαμε να συνεχίσουμε τα μέτρα» και συμπλήρωσε «Το να έχουμε κρούσματα είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα, από το να έχουμε νοσηλείες, διασωληνωμένους και νεκρούς και αυτή τη στιγμή με την τέταρτη δόση του εμβολίου, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε 100% ότι κάποιος δεν θα κολλήσει, γιατί ο ιός έχει αλλάξει πολύ, μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε σε τρομερά υψηλό ποσοστό, ότι και να κολλήσει, δεν θα μπει στο νοσοκομείο, δεν θα νοσηλευτεί, δεν θα μπει στη ΜΕΘ, δεν θα πεθάνει».
Επιπλέον σημειώνει πως η δική του άποψη είναι «όσοι περισσότεροι Έλληνες πάνω από τα 30 να κάνουν την τέταρτη δόση, αυτό μόνο καλό θα κάνει και καμία επιπλοκή δεν έχει» ενώ για το εξελιγμένο εμβόλιο τόνισε πως «θα έρθει τον Οκτώβριο, το νωρίτερο, και σε μεγάλες ποσότητες ώστε να φτάνει για όλους τους Έλληνες, θα έρθει ακόμα αργότερα και αυτούς τους πέντε μήνες, αυτός που δεν θα το έχει κάνει θα είναι απροστάτευτος. Αυτός που θα κάνει τώρα την τέταρτη δόση, δεν θα του απαγορευτεί να κάνει την Πέμπτη».
Νίκος Θωμαΐδης: Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο
Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης υπάρχει σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο. Αναφερόμενος στην Όμικρον 4 και 5 που όπως είπε έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. «Για αυτό τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Τέλος εξήγησε πως δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής πρόβλεψη για τον αριθμό που θα φτάσουν τα κρούσματα καθώς τα στελέχη του ιού άλλαξαν και τα επιδημιολογικά μοντέλα θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν.
Αθηνά Λινού: Η μάσκα το ισχυρότερο όπλο ασφάλειας
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε την ανησυχία των ειδικών για το γεγονός ότι οι νέες μεταλλάξεις κοροναϊού, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα.
«Είναι δύσκολη κατάσταση, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αριθμοί των κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με μικρό αριθμό τεστ, εκείνο που απασχολεί περισσότερο είναι οι αριθμοί περιστατικών ανά 100.000 κατοίκους, που είναι υπερβολικά υψηλοί. Το ίδιο ισχύει και για τον γενικό δείκτη θετικότητας, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έπεσε κάτω από το 10 ούτε μία μέρα, ωστόσο είχαμε λίγα τεστ. Εκείνο που αρχίζει και μας ανησυχεί είναι ότι τα συμπτώματα των νέων μορφών, προκαλούν σοβαρότερα συμπτώματα, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα», ανέφερε αρχικά.
«Η μάσκα παραμένει το ισχυρότερο μέτρο ασφαλείας. Διαφωνώ με τη στάση της πολιτείας. Υπάρχουν πολλά εκκολαπτήρια κορωνοϊού στα ΜΜΜ. Στο αεροπλάνο και στο πλοίο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης γιατί παραμένουμε περισσότερη ώρα σε αυτά τα μέσα, παρά στο λεωφορείο και στο μετρό. Το θέμα της 4ης δόσης είναι ένα ερωτηματικό, αλλά προσφέρει κάτι. Εάν δεν έχεις άλλο τρόπο να προστατευθείς, καλό είναι να το κάνεις. Δεν είναι επαρκής η επιστημονική πληροφόρηση, ωστόσο εξαρτάται από το πώς ζει κανείς. Εάν κάποιος είναι ένας τύπος πολύ κοινωνικός καλό θα είναι να εμβολιαστεί, γιατί έρχεται σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, περισσότερες ώρες», πρόσθεσε η κ. Λινού.
«Πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που να καλύπτει τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 θα περάσουν 4-5 μήνες» τόνισε η Αθηνά Λινού.
Κιούμης: Πενταπλάσιος ο αριθμός των κρουσμάτων από αυτά που καταγράφονται
Αναφερόμενος στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι πενταπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται.
«Οι λοιμώξεις που καταγράφονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Να υπολογίζετε ότι αυτό το νούμερο θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με έναν παράγοντα που θα πρέπει να είναι ένα 3 ή 4 ή 5, καμιά φορά και περισσότερο. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ξέρουμε ότι οι καταγραφόμενες λοιμώξεις, ιδίως όταν είναι σχετικά ήπιες, ένα μεγάλο μέρος τους διαφεύγει από την καταγραφή, γιατί είτε δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που νοσούν, είτε γιατί δεν δίνεται η κατάλληλη σημασία, είτε γιατί δεν θέλουν να πάνε να τις καταγράψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.